Pretraga

Prolistali smo udžbenik koji je proglašen najboljim nastavnim materijalom u Europi: Ovo su naši dojmovi

A- A+

Udžbenik likovne kulture za peti razred Opažam, oblikujem u izdanju Profil Kletta osvojio je posebnu nagradu žirija na natjecanju BELMA (Best European Learning Materials Awards). Prolistali smo nagrađeni udžbenik kako bismo vidjeli čime je pomeo konkurenciju od 33 različita nastavna materijala iz 14 europskih zemalja.

Opažam, oblikujem dobio je posebnu nagradu žirija BELMA-e | foto: Denis Gaščić

– Za sve izdavače koji su fokusirani na izradu kvalitetnih obrazovnih materijala ova nagrada
predstavlja najveće moguće priznanje jer se nagrade i priznanja s BELMA-e smatraju
Oscarom među nastavnim materijalima, istaknuo je Dalibor Greganić, direktor Profil Kletta.

Izdvojeni članak
blaženka divjak i lidija kralj

Kakva blamaža: Iz proračuna gubimo 6,4 milijuna kuna jer je MZO ‘zbrljao’ kod nabave udžbenika

Udžbenik Opažam, oblikujem autorica Martine Kosec, Jurane Linarić Mihalić i Dijane Nazor osvojio je posebnu nagradu žirija na BELMA-i, natjecanju najboljih nastavnih materijala.

Namijenjen nastavi likovne kulture u petom razredu osnovnih škola, ovaj udžbenik pažnju uzima već samom naslovnicom. Izradio ju je Boris Ljubičić, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dizajnera, poznatiji kao autor mnogobrojnih logotipova, među kojima je i HRT-ov.

Naslovna strana nagrađenog udžbenika | foto: srednja.hr

Mnoštvo slikovnih primjera

Ljubičić je za naslovnicu načinio osmjeh Da Vincijeve Mona Lise, sastavljen od mnoštva europskih zastava.

Osim što obiluje slikovnim primjerima preko kojih učenici mogu stječi teorijska znanja.

No glavna prednost ovog udžbenika je činjenica da je prilagođen dobi učenika. Tako se, primjerice, učenike prvo pita znaju li neke znakove koje su iste u svim dijelovima svijeta, a tek im se potom objašnjava kako se ti znakovi nazivaju piktogramima.

foto: srednja.hr

Zadaci za razmišljanje

Od učenika se traži i da proučavaju detalje, ali i da se sami izraze. Jedan od zadataka tako kaže: U skupini kombiniranom tehnikom izradite maketu svoje škole’. No zadatak tu ne staje, već se od učenika traži da predlože što se u školi treba promijeniti.

foto: srednja.hr

Upravo su to prepoznali članovi žirija.

Izdvojeni članak
Stranica udžbenika na kojoj se nalazi citat iz Biblije

U udžbenik povijesti stavili citat o Božjem stvaranju svijeta: “Tako se to radi i u Njemačkoj”

– Svako poglavlje u  knjizi nudi dvije vrste zadataka: gledanje i istraživanje te rad, koji potiče razmišljanja o umjetnosti. Građa uspijeva zainteresirati učenike u dobi od 11 godina jer se cijelo vrijeme bazira na osobnom iskustvu i neposrednoj okolini kao što su grad i krajolik, napisali su u obrazloženju nagrade.

Naglasili su i da su ilustracije i fotografije u udžbeniku vrhunske kvalitete te da su lijepo predstavljene, rasporedom koji odgovara veličini udžbenika.

Kategorije kojima obiluje svaka lekcija udžbenika | foto: srednja.hr

Što se kvalitete udžbenika tiče, papir se čini jako kvalitetnim, iako bi korice možda mogle biti malo deblje (što možda ne smiju zbog zakona koji propisuje težinu udžbenika). Jedina zamjerka autora ovih redaka udžbeniku su njegove dimenzije. Kada se otvori, stranice udžbenika zauzimaju jako puno prostora, što nam se čini nepraktičnim na satu likovne kulture za vrijeme kojeg učenici na klupi imaju dosta pribora.

Međutim, kad se sve zbroji, smatramo da udžbenik zaista zaslužuje nagradu.

‘Bez kvalitete, nema pomaka’

A zadovoljan je i direktor izdavačke kuće.

– Ova nagrada potvrda je našoj posvećenosti da osiguramo najkvalitetniji mogući obrazovni materijal koji je prilagođen stvarnim potrebama našeg obrazovnog sustava. Posebno nam je drago da ovu prestižnu nagradu u Hrvatsku donosimo u trenutku u kojem obrazovanje prolazi kroz velike teškoće i izazove kao dokaz da su uspješan rad i tradicija kvalitete jedini jamci za značajne pomake u obrazovanju, istaknuo je Greganić.

Dodjela nagrade | foto: BELMA