Pretraga

Redizajnirana stranica za lektire zabilježila 100.000 registriranih korisnika

A- A+

CARNetov obrazovni portal eLektire, pet godina nakon pokretanja dobiva novi i moderniji izgled. Od sada je portal eLektira još više prilagođen korisnicima s posebnim potrebama, a usluga je i tehnički unaprijeđena. Također je povećan i broj dostupnih lektira.

Da su eLektire popularne, potvrđuje činjenica da je u veljači zabilježen stotisućiti registrirani korisnik. Dostupnost književnih djela u ovom suvremenom obliku služi svim korisnicima CARNeta, a pogotovo učenicima koji se spremaju za državnu maturu: od 15 knjiga s popisa za višu razinu ispita za 2015. godinu na eLektirama ih se može pronaći i besplatno preuzeti njih 12, a od 9 knjiga za nižu razinu ispita – čak 8.

Izdvojeni članak

[ŠKOLSKA LEKTIRA] Miro Gavran predlaže koje knjige treba izbaciti, a koje uvrstiti u popis

Lektire na mobitelu ili tabletu

Projekt je sredinom 2013. godine podržan na natječaju HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti). Odobrena dodatna sredstva utrošena su na prilagodbu sadržaja i tehnologije, ali i za pripremu i postavljanje novih knjiga, drugih sadržaja i multimedije, te poboljšanje funkcionalnosti eLektira.

Od te i drugih potpora, ali i ulaganjem CARNeta u razvoj ove usluge, u godinama od njene uspostave objavljen je veliki broj novih elektroničkih knjiga: djela nacionalnih velikana kao što su Krleža, Marinković, Lovrak, Nazor, Kolar, Tadijanović, suvremenih autora koje čitaju osnovci, kao što su Nada Mihelčić, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Sanja Lovrenčić, Anto Gardaš, te svjetskih klasika kao što su Proust, Kafka, Goethe i Zola.

Sva književna djela sada su dostupna i u formatu EPUB koji je prilagođen čitanju knjiga na uređajima kao što su e-book (e-ink) čitači, “pametni” telefoni i tableti.

Također je snimljeno i objavljeno 14 novih audio-knjiga s oko 15 sati novih zvučnih sadržaja! Poznati glumci – Dora Lipovčan, Urša Raukar, Nikša Marinović, Tvrtko Jurić i Leon Lučev pročitali su djela za najmlađe: odabrane Andersenove, Grimmove i Perraultove bajke, Čapekovu “Poštarsku bajku”, “Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić i tri njezine basne, ali i za starije: Mažuranićev spjev “Smrt Smail-age Čengića” u cijelosti, odabrane Šenoine povjestice, poemu “Jama” Ivana Gorana Kovačića, zatim Matoša, Šimunovića, Kamova, te izabrana pjevanja iz Homerove “Ilijade”. Zvučne knjige mogu se slušati preko ugrađenog playera ili preuzeti na svoje računalo, MP3 uređaj, tablet, mobitel.

Besplatno do 360 knjiga

Pripremljena su i tri posebna temata posvećena književnosti hrvatskih regija (književnost Slavonije, Baranje i Srijema, književnost Like i književnog hrvatskih otoka), te objavljeno tridesetak novih e-knjiga autora s tih područja, ne samo s popisa lektire nego i šire. U pripremi su slični prilozi posvećeni Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji, a kasnije i ostalim hrvatskim regijama.

U nastavi hrvatskog jezika česta je praksa da učitelji učenicima kao izbornu lektiru predlažu “zavičajne” autore, premda oni nisu predviđeni nacionalnim popisom lektire. Jedan od ciljeva eLektira stoga je i popularizacija djela “zavičajnih” autora i u drugim krajevima Republike Hrvatske.

Uz kontinuirano nadopunjavanje stranica novim piscima i lektirnim naslovima (u pripremi su Ephraim Kishon, cjeloviti Matošev književni i esejistički opus, knjige Sanje Pilić, Velimira Hercigonje, “Bambija”, Marinkovićevog “Kiklopa”), za 2015. godinu priprema se i: Marulićeva “Judita” u obliku zvučne (audio) knjige, poseban temat o književnosti Zagreba i temat o književnosti Rijeke i Primorsko-goranske županije. U pripremi je i desetak novih klasičnih književnih djela koja nisu na popisu obavezne školske lektire, a važan su dio svjetske književne baštine – npr, “Braća Karamazovi” F. M. Dostojevskog, Bulgakovljev roman “Majstor i Margarita”, Aristofan, L. Sterne, W. Scotta, Balzac, Čehov, Th. Mann, Joyce i drugi.