Pretraga

Rudarstvo nije samo za muškarce: Učenici, imate priliku upoznati se s ovom traženom strukom i posjetiti rudnike

A- A+

Jeste li se ikada zapitali tko su geoznanstvenici i s čime se oni bave? Jeste li ikada razmišljali od čega je načinjen vaš mobitel ili laptop? Jeste li znali da bez geoznanosti i rudarstva ne bi bilo modernog svijeta kakvog poznajemo? Ako vas zanimaju odgovori na ovakva i slična pitanja možete ih dobiti kroz projekt ENGIE – Encouraging Girls to Study Geosciences and Engineering.

ENGIE projekt u PŠV Prelogu | foto: ENGIE

Kako bi se povećao udio ženskih zaposlenica u sektorima istraživanja i vađenja mineralnih sirovina, pokrenut je projekt ENGIE. Polkretači projekta žele predstaviti  geoznanost i njoj povezane inženjerske discipline, a prvenstveno rudarstvo. Glavni cilj projekta je stvaranje interesa kod djevojaka za studiranjem geoznanstvenih i srodnih inženjerskih disciplina.

Jedan od partnera projekta kojeg financira Europski institut za inovacije i tehnologiju kroz svoju inovacijsku zajednicu EIT RawMaterial je Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– Znate li što su to Raw Materials? To su mineralne sirovine. Mineralne sirovine su kameni materijali zatim šljunak i pijesak, glina ali i razni minerali poput gipsa, kvarca, kalcita ili metali poput zlata, srebra, olova, željeza, ili elementi poput elemenata rijetkih zemalja. Zašto su nam one bitne? Zato da bi od njih dobili različite proizvode koje danas svakodnevno koristimo, poput mobitela, računala, ali i turbina vjetroelektrana. Geologija je znanosti koja istražuje procese koji su se odvijali u prošlosti našeg planeta pod njegovom površinom i na površini, kao i načine na koje se ti procesi odvijaju danas, a ta znanja se u raznim disciplinama geoznanosti koriste na različite načine, od kojih su mnogi značajni za funkcioniranje raznih segmenata današnjeg društva, pojašnjavaju s fakulteta.

‘Želimo srušiti stereotipe’

Projekt je, kažu, namijenjen mladima u dobi od 13 do 18 godina, što znači da im se mogu pridružiti učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenici svih razreda srednje škole. Na sudjelovanje u projektnim aktivnostima pozivaju i djevojke i mladiće.

– Zašto je bitno da nam se svi pridruže? Jer na taj način možemo približiti čime se bave geoznanosti i srodne inženjerske discipline, ali i pokazati da uspješnost karijere u geoznanostima i srodnim disciplinama nije rodno uvjetovana. Naravno, poželjno je da u određenim aktivnostima sudjeluju i roditelji. Na taj način možemo utjecati na rušenje stereotipa o geoznanostima i rudarstvu kao disciplinama kojima se bave i trebali bi se baviti samo muškarci, kažu s RGNF-a.

Spremni za posjete rudnicima?

U sklopu projekta, ističu, planirane su brojne aktivnosti, pri čemu važnu ulogu ima Znanost poslije škole u sklopu koje su planirane edukativne radionice, webinari, ali i posjeti geolokalitetima.

– Jedan od lokaliteta koji je izabran za posjet je stari rudnik Sveta Barbara u Rudama kraj Samobora koji je otvoren u turističke i edukativne svrhe. Osim toga, planirane su i radionice na temu poimanja vremena u geoznanostima kroz bitne događaje koji su obilježili Zemljinu povijest uz manifestacije kao Festival znanosti ili Noć istraživača ili kroz posjete školama. Kroz sve aktivnosti prikazat će se i raznolikost mogućnosti zapošljavanja u geoznanostima i srodnim inženjerskim disciplinama. Naime, osim što se penju po vulkanima i istražuju potrese, postoje brojni drugi aspekti rada geoznanstvenika i mnogi načini na koje njihov rad utječe na svakodnevni život, ističu naše geoznanstvenice i rudarke.

foto: ENGIE

Ako vas zanima projekt ENGIE, svakako posjetite web-stranicu projekta. Možete ih zapratiti i na Instagramu, Facebooku ili Twitteru . Također, na njihovu YouTube kanalu možete pogledati i promotivno-edukativne filmove o uspješnim geoznanstvenicima u Hrvatskoj.

Obavijesti i informacije o nadolazećim aktivnostima u okviru akcije Znanost poslije škole možete pronaći na Instagramu RGNF-a, kao i na Facebook stranici RGNF-a. Krajem ožujka pripremaju i webinar naslova Ljepote prirodnoga kamena, a za svibanj zanimljivu radionicu o percepciji pojma vremena u geoznanostima.