Pretraga

Prosječna bruto plaća ide preko 25.000 kn, ali imamo još devet odličnih razloga za upisati RGN

A- A+

Birate svoj budući studij i žonglirate dugačkim listama ‘za’ i ‘protiv’? Kako bismo vam barem malo olakšali, sastavili smo top listu s deset razloga zašto bi vam Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu trebao biti prvi izbor za upis fakulteta. Na vrhu popisa je prosječna bruto plaća u struci koja se penje iznad 25.000 kuna, no manje važni nisu ni ostali: rad u STEM području u industriji važnoj za sve ostale, puno prakse i terenske nastave, aktivne studentske udruge…

RGN

Studenti RGN-a | Foto: RGN

Nakon jesenskog roka državne mature, maturanti će listu prijavljenih studijskih programa moći mijenjati sve do 16. rujna u 14:59 sati kada one postaju finalne. Trenutak odluke se bliži, a znamo da je puno faktora koje morate uzeti u obzir. Mogućnosti zaposlenja, visina plaće, struka u kojoj ćemo moći koristiti svoje talente, grad u kojem želimo studirati, budući kolege i profesori…

Glava vam je vjerojatno puna varijabli, a postoje i one o kojima niste stigli niti promisliti. Kako bismo vam malo olakšali, sastavili smo listu s top deset razloga za upisati Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

1. Plaće su visoke, a gotovo svi koji završe faks pronađu posao u struci

Prosječna bruto plaća stručnjaka u sektoru Rudarstvo i vađenje, prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su objavljeni na web stranici RGN-a, iznosi 25.283 kuna. Poslovi ovog sektora se već nekoliko godina svrstavaju među najbolje plaćene u Hrvatskoj, što je trend prisutan i u svijetu, a plaće rastu iz godine u godinu. Neven Vidaković, ekonomist i predavač na više zagrebačkih ekonomskih fakulteta, nedavno je za HRT napravio analizu gospodarstva u Hrvatskoj pri čemu je istaknuo kako su plaće u protekloj godini rasle samo u tri gospodarska sektora, a jedan od njih je i rudarstvo.

Izdvojeni članak
rgnf buduća plaća

Koliko je dobra plaća važna za upis faksa? Pričali smo sa studentima, evo što kažu

Visoka plaća ne vrijedi puno ako ne možemo pronaći posao u struci. Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, čak 93% studenata koji završe RGN pronađe posao u industriji za koju su obrazovani. Ova je struka cijenjena i u inozemstvu, stoga se mnogi zaposle i van granica države, pa je ovaj faks idealan ako želite internacionalnu karijeru.

RGNF

Studenti RGN-a na zajedničkom putovanju | Foto: RGN

2. Radit ćete u STEM području kojem se predviđa blistava budućnost

Na RGN-u možete odabrati između tri smjera: Rudarstvo, Geološko inženjerstvo te Naftno rudarstvo. Sve ove struke pripadaju STEM području koje privlači ulaganja i stvara inovacije, a koristi tehnologiju kako bi se unaprijedio život svih nas. S RGN-om ćete tako, primjerice, provoditi energetsku tranziciju, implementirati obnove izvore energije ili održivi sustav gospodarenja otpadom. Drugim riječima, čeka vas uzbudljiva karijera u industriji pred kojom je budućnost.

3. Radit ćete u industriji koja je važna za sve ostale

Da bismo imali tehnologiju zahvaljujući kojoj danas živimo udobno, mnoge industrije moraju surađivati. Ipak, malo ljudi razmišlja o tome kako cijeli suvremeni svijet ovisi upravo o rudama. Nalaze se u našim mobitelima, laptopima i ostalim uređajima bez kojih oni ne bi funkcionirali. Bez ruda ne bismo mogli graditi stabilne građevine, a ne bismo mogli niti proizvoditi energiju. Drugim riječima, odlučite li se za RGN, radit ćete u industrijama bez kojih ne bismo imali niti jednu drugu.

RGN

Cijeli suvremeni svijet ovisi o rudama, a upišete li RGN radit ćete u struci koja je važna za sve ostale | Foto: RGN

4. Moći ćete se zaposliti u različitim područjima

Neovisno koji smjer odaberete, nakon faksa ćete se moći baviti različitim područjima: eksploatacijom, oplemenjivanjem mineralnih sirovina, miniranjem, gradnjom tunela, geotehnikom, zaštitom okoliša i zbrinjavanjem otpada… Mogućnosti su brojne, a kroz faks ćete ih upoznati sve zahvaljujući širokoj teorijskoj podlozi, vježbama, terenskoj nastavi i stručnoj praksi.

5. Imat ćete priliku rješavati ključne izazove čovječanstva

RGN-ovci se, ako žele, mogu baviti temama koje se tiču čitavog čovječanstva. Upišete li taj faks i sami ćete moći doprinijeti. Primjerice, projektirat ćete odlagalište iskorištenog nuklearnog goriva koje mora ostati sigurno idućih, najmanje, 100.000 godina. Još kroz studij ćete se moći okušati u radu na projektima s međunarodnim institucijama. Primjerice, studenti RGN-a su nedavno u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju istraživali podrijetlo nitrata u podzemnoj, površinskoj, procjednoj i oborinskoj vodi. Odlučite li se baviti ekologijom i zaštitom okoliša, i to ćete moći, a u svemu ćete imati podršku profesora.

Naftno rudarstvo RGN

Studenti RGn-a na terenskoj nastavi | Foto: RGN

6. Uz vježbe na faksu, imat ćete i hrpu terenske nastave koja će vas upoznati sa strukom

Terenska nastava jedan je od najboljih načina za produbljivanje teorije koju učimo kroz studij. Upišete li RGN, očekujte puno terenske nastave s kojom ćete upoznati različite aspekte svoje buduće struke. Osim što je korisno za stjecanje praktičnog znanja, olakšat će vam i donošenje odluke o budućoj karijeri.

Terenska nastava na RGN-u uključuje, primjerice, posjet bušaćoj platformi u Labinu, rudniku u Rudama, jednom od najvećih rudnika žive u svijetu smještenom u Sloveniji, geotermalnom polju Zagreb, međimurskim i podravskim plinsko-kondenzatnim poljima, naftnim poljima u Moslavini i Slavoniji te geoelektrani Velika-1 kraj Bjelovara. Na terenskoj praksi ćete učiti kako izraditi kanal bušotine na kopnu i moru, opremiti i obrađivati bušotine, proizvoditi naftu, plin i geotermalne vode, sabirati i transportirati fluide i još mnogo toga.

Izdvojeni članak
RGNF

Neodlučni oko studija? Plaće ovih inženjera su među najvećima u Hrvatskoj, poslova ne manjka

7. Birat ćete između nekoliko modela obavljanja stručne prakse

Studentima puno znači kad na njihovom fakultetu postoji tijelo koje se bavi pitanjima koja su im važna. Na RGN-u je to Ured za savjetovanje, podršku studentima i organizaciju stručne prakse. Osim što im pomaže svladati akademske obveze, Ured organizira i stručnu praksu. Ona se provodi u sklopu projekta „RGN START – STručnA pRaksa za živoT“, a studentima je dostupno nekoliko modela odrađivanja prakse: kod poslodavaca, u laboratorijima Fakulteta ili na terenima u organizaciji Fakulteta. Kroz stručnu praksu ćete upoznati svoju buduću struku, potencijalne poslodavce i steći vještine koje će vam jednog dana biti ključne u svakodnevnom radu.

rgn

Puno terenske prakse znači i puno prilika za putovanja | Foto: RGN

8. Proputovat ćete Hrvatsku i susjedne zemlje

Raznolika terenska i stručna praksa, osim što je korisna za vašu buduću karijeru, omogućit će vam da upoznate Hrvatsku i okolne zemlje kao što su Slovenija te Bosna i Hercegovina. Stručnu praksu možete odraditi u Hrvatskoj ili inozemstvu, a Ured za savjetovanje, podršku studentima i organizaciju stručne prakse pomoći će vam organizirati stručnu praksu ‘vani’. Na putovanjima ćete imati priliku istražiti neke od najvećih prirodnih ljepota našeg kraja, a prijateljstva koja sklopite na putu trajat će još dugo.

9. Postat ćete dio fakultetske zajednice

Upisom RGN-a ne upisujete samo fakultet, već imate priliku postati dio fakultetske zajednice. Možete se priključiti jednoj od studentskih udruga: Studentskom zboru, Udruzi SRETNO! ili studentskom ogranku Svjetske udruge naftnih inženjera. Iskoristite li mogućnost upisa u neku od ovih udruga, sudjelovat ćete u konferencijama, izletima, druženjima i povezivanju sa studentima srodnih struka iz cijele Hrvatske i svijeta.

rgnf visina plaće

Učlanite li se u studentske udruge koje RGN nudi, postat ćete dio zajednice | Foto: RGN

10. Zabavit ćete se predstavljajući fakultet na kvizovima znanja ili sportskim natjecanjima

Studenti kompetitivnog duha mogu se priključiti nekoj od sportskih grupa ili se natjecati u kvizu znanja iz naftne i plinske industrije. Možete odabrati između učlanjivanja u Veslački klub RGN-a, Speleološkom klubu Ozren Lukić ili nekoj od sportskih sekcija za futsal, košarku, odbojku ili rukomet.

Za one koji vole kvizove znanja, tu je Petrobowl, kviz u organizaciji Svjetske udruge naftnih inženjera u kojem studenti iz cijelog svijeta odmjeravaju znanje iz tehničkih i drugih aspekata naftne i plinske industrije. Ako vam ni to nije dosta, možete sudjelovati i u Georudarijadi, najvećem sportsko-edukacijskom okupljanju studenata Fakulteta rudarstva, geologije, geološkog inženjerstva, naftnog rudarstva i srodnih studija iz regije.

Ako svoju budućnost vidite u tehničkim ili prirodnim strukama, a ovih deset razloga za studij na RGN-u vas je zainteresiralo, posjetite web stranicu Fakulteta i otkrijte više informacija o studijskim smjerovima i studiranju na RGN-u.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu