Pretraga

Sindikat: Ministar nas tjera u štrajk, jasno je tko će biti kriv ako djeca i roditelji ponovno budu ispaštali

A- A+

Nakon što se jutros priopćenjem oglasio Sindikat hrvatskih učitelja i javio da su već na Velikom vijeću i bez referenduma među članstvom odbili posljednju ponudu Vlade oko povećanja osnovice plaće, javio se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Poručuju da ih ministar financija Marko Primorac tjera u štrajk, te među ostalim ističu – sasvim jasno tko će biti odgovoran za masovne prosvjede javnih službi i ako djeca roditelji ponovno budu ispaštali zbog štrajka.

Matija Kroflin, NSZVO | screenshot: N1 televizija/foto: srednja.hr

U utorak je održan novi sastanak sindikata i Vlade oko povećanja osnovice plaće u javnim službama, što obuhvaća i one u obrazovanju. Prema posljednjoj ponudi Vlade, osnovica bi porasla za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. siječnja. Uz ovo je pregovarački odbor Vlade sindikatima ponudio povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, kao i povećanje regresa i božićnice za 2023. Jednako tako, nudili su sindikatima i povećanje dara za dijete 600 kuna na 753,45 kuna odnosno 100 eura.

NSZVO: Riječ je o nerealnoj ponudi

Sindikat hrvatskih učitelja jutros je javio priopćenjem kako su oni ovu ponudu već odbili na svom Velikom vijeću, a ovog četvrtka priopćenjem se oglasio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

– Dok se zaposlenici u javnim službama suočavaju s najozbiljnijim rastom troškova života u posljednjih skoro 30 godina, ministar Primorac reže deficit iznad svih projekcija i očekivanja!  Jasno je to vidljivo iz jučer objavljenog rebalansa proračuna, u kojem stoji podatak o deficitu. Još prije nekoliko mjeseci za ovu godinu predviđao se deficit od 2,7 posto BDP-a ili 13,4 mlrd kuna. Sada se to svodi na 7,1 mlrd kuna ili 1,5 posto BDP-a! Zbog ovakvog planiranja proračuna, svi zaposlenici u javnim službama trpjet će znatno rušenje svog standarda. Već je jednom ove godine Vlada zbog uvođenja eura ostvarivala svoje interese preko leđa svojih zaposlenika. Neće ići i drugi put, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koje potpisuje pomoćnik glavnog tajnika Matija Krofiln.

Ističe i kako posljednja Vladina ponuda sindikatima ‘predstavlja znatan pad realnih plaća i zaostajanje za kretanjem plaća u drugim djelatnostima u zemlji’.

– To će dovesti do još većih problema u kritičnim djelatnostima bez kojih kao društvo ne možemo funkcionirati. Medicinske sestre, iskusne liječnike, učitelje fizike, matematike, informatike, itd., već je i danas gotovo nemoguće zadržati i motivirati za rad u javnim službama. Ovakvim pristupom doslovno ih tjeramo iz države! Da je riječ o nerealnoj ponudi, za koju i sama Vlada smatra da ne može proći kod naših članova, govori činjenica da su na posljednjem sastanku pregovarači Vlade apelirali na sindikate da uvjere svoje članove kako bi trebali prihvatiti ovo što im se nudi, ističe Kroflin.

Izdvojeni članak

Najveći sindikat u prosvjeti već je odbio novu ponudu Vlade: ‘Neprihvatljiva je’

‘Jasno je tko će biti odgovoran za masovne prosvjede’

U visokoškolskom sindikatu smatraju i da sindikalni čelnici koji bi u ovom trenutku prihvatili ponudu Vlade ili uvjeravali svoje članove u njezinu korektnost ‘ili rade u dosluhu s Vladom jer imaju određene ponude ispod stola ili su potpuno nesvjesni ekonomskih okolnosti u kojima njihovi članovi žive’.

– Teško je reći koje bi bilo gore. Premijer bi se trebao pitati imaju li njegovi pregovarači na umu političke i društvene okolnosti u kojima se vode pregovori i sve implikacije svojih pozicija ili se pregovori vrte oko fokusa ministra Primorca na fiskalne ciljeve koji su u ovim okolnostima nerealni. Nama se čini da je posrijedi ovo drugo. Sada je sasvim jasno tko će biti odgovoran za masovne prosvjede javnih službi, tko će biti kriv ako djeca i njihovi roditelji ponovno budu ispaštali zbog štrajka u prosvjeti i drugim javnim servisima. Ministar Primorac ovakvim nas pristupom tjera u štrajk. Nadamo se da će drugi ministri i premijer to razumjeti. U konačnici, premijer je nedavno istaknuo kako je ovo godina isporuke. Pa neka isporuči i svojim zaposlenicima pravedan rast plaća. Očigledno za to ima fiskalnog prostora, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.