Pretraga

Najveći sindikat u prosvjeti već je odbio novu ponudu Vlade: ‘Neprihvatljiva je’

A- A+

I dok će dio sindikata prije novog pregovaračkog s predstavnicima Vlade oko ponude za povećanjem osnovice provesti referendum među članstvom, iz najvećeg obrazovnog sindikata, Sindikata hrvatskih učitelja javljaju kako su ponudu već odbili. Smatraju da je ona neprihvatljiva.

Sanja Šprem, predsjednica SHU-a|screenshot: YouTube

Sindikat hrvatskih učitelja, koji broji oko 23 tisuće članova i najveći je sindikat u prosvijeti, neće prihvatiti posljednju ponudu Vlade za povećanjem osnovice plaće. 

– Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja jednoglasno je odbilo novu ponudu Vlade Republike Hrvatske od dana 18. listopada 2022. godine. Nova je ponuda Vlade RH neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice. Povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i narednoj godini. Stoga je nova ponuda Vlade odbijena već na Velikom vijeću Sindikata hrvatskih učitelja, priopćeno je iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Izdvojeni članak

Vlada izašla pred sindikate s novom ponudom oko povećanja plaće: ‘Dosta smo udaljeni’

Podsjetimo, predzadnja Vladina ponuda koju su sindikati izjašnjavanjem odbili bila je povećanje osnovice za četiri posto od 1. listopada, a onda još dodatno dva posto od 1. travnja 2023. Tu je ponudu na ovotjednom sastanku Vlada korigirala na način da je  povećanje za iduću godinu od dva posto pomaknuto s proljeća na 1. siječanj 2023. Uz ovo je pregovarački odbor Vlade sindikatima ponudio povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, kao i povećanje regresa i božićnice za 2023. Jednako tako, nudili su sindikatima i povećanje dara za dijete 600 kuna na 753,45 kuna odnosno 100 eura.

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja nakon ove je ponude u utorak rekao da će sindikat konzultirati članove i vidjeti što će oni reći, ali je vjerojatno da će se sindikati i Vlada sastati ponovno idući tjedan, kada će sindikati očekivati korigiranu ponudu Vlade.