Pretraga

Sindikat upozorio: Podaci o zaraženim učenicima nisu točni, djeca s temperaturom šalju se kući i ne testiraju

A- A+

Od ponedjeljka su srednje škole svih županija na C modelu nastave, a istu odluku je za učenike predmetne nastave donijelo pet županija. U županijama koje su donijele odluku o prelasku na online nastavu, školarci će nastavu na daljinu imati do kraja polugodišta. Iz Sindikata hrvatskih učitelja tvrde kako podaci o broju zaraženih u školama nisu vjerodostojni te da bi odluka o zatvaranju škola morala biti donesena sukladno stvarnim pokazateljima transmisije u školama. Također upozoravaju na problem neusklađenosti epidemiologa i liječnika kod određivanja duljine samoizolacije.

Foto: Pixabay/Alexandra_Koch

Prema trenutnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na modelu C nastave je 27,9% škola. Od proteklog ponedjeljka srednje škole čiji su osnivači županije prešle su na online nastavu, a pet županija istu je odluku donijelo za dio učenika osnovnih škole.

‘Mali broj učenika s respiratornim simptomima šalje se na testiranje’

Iz Sindikata hrvatskih učitelja ističu kako bi odluka o zatvaranju škola morala biti donesena sukladno stvarnim pokazateljima transmisije po školama, odnosno preciznim podatcima o broju zaraženih te sukladno uvjetima i mogućnosti provođenja epidemioloških mjera u svakoj pojedinoj školi.

– Kad govorimo o preciznim podatcima, oni bi trebali podrazumijevati točno određenu proceduru i ujednačenu praksu dijagnostike COVID-a kod učenika, pogotovo onih najmlađih. Naime, svjedočimo tome da se relativno mali broj tih učenika s respiratornim simptomima šalje na testiranje na COVID. Najčešće se na testiranje upućuju učenici čiji su stariji članovi kućanstva pozitivni na COVID. Također, u praksi je prisutna izrazita neujednačenost u izricanju mjera samoizolacije za razrede u kojima se pojavi COVID.Svjedočimo i neusklađenosti pri određivanju duljine provedbe mjera samoizolacije između epidemiologa, liječnika školske medicine i obiteljskih liječnika. Sve su to pokazatelji očite neorganiziranosti i nedostatka konkretnih i preciznih postupaka, kojih bi se trebali pridržavati svi, upozorili su iz Sindikata hrvatskih učitelja u pismu objavljenom na društvenim mrežama.

Uz to, tvrde i kako nemaju sve škole iste mogućnosti provođenja epidemioloških mjera, a o tome govore i podatci o broju odobrenja za dodatnim zapošljavanjem spremačica koje je i sam MZO potvrdio.

– Dakle, nemaju sve ustanove ni minimalne, a kamoli optimalne, uvjete za provedbu epidemioloških mjera. Činjenica jest da postoje škole u kojima se nastavni proces odvija u vrlo upitnim zdravstveno-higijenskim uvjetima. Sve ovo govori u prilog sve prisutnijoj tezi da podatci o broju zaraženih učenika i zaposlenika u školama nisu vjerodostojni. U prilog tome govori i odluka po kojoj sve srednje škole prelaze na C model, da će u nekim županijama tako raditi i predmetna nastava u osnovnim školama, a u nekima se nastava već i odvija po tom modelu, poručuju iz Sindikata učitelja.

Izdvojeni članak
korona škola maske

Zagrebačka i još jedna županija prelomile: Na online nastavu prelaze i osnovne škole

Rezultati testiranja u Zagrebu različiti o stvanog stanja

Osvrnuli su se i na rezultate brzog antigenskog testiranja učenika u Zagrebu, kojim je ustanovljeno kako pozitivan nalaz ima 1,6% testiranih učenika. No, u Sindikatu učitelja imaju drugačije dojave s terena, što, kažu ide u prilog tome da podaci o stanju zaraženih u školama nisu točni.

– Do nas ne prestaju pristizati reakcije s terena o stanju u školama, kako od strane roditelja, tako i od strane zaposlenika. Iako se u nekim školama, u kojima je provedeno istraživanje, podatci o zaraženima djelomično poklapaju sa stvarnim stanjem te širenje zaraze nije poprimilo velike razmjere, u većini škola to ipak nije slučaj. Naime, zanimljivo je da su neke od škola u kojima, prema objavljenim podatcima, nije bilo osoba pozitivnih na COVID, već sljedećeg dana objavile da prelaze na online nastavu zbog velikog broja učenika i zaposlenika u samoizolaciji. Ujedno, od mnogih roditelja dolaze pritužbe da kada se kod dijela učenika istog razrednog odjela pojavi temperatura, djeca se šalju kućama bez obveze testiranja. Mnogi roditelji, zabrinuti za zdravlje članova obitelji, samoinicijativno djecu odvode na testiranje, ali uvijek ostaje znatan broj učenika koji nisu testirani, ne smatraju se zaraženima, ali su sasvim sigurno, u slučaju zaraze, bili prijenosnici. Zabrinjavajuća je i informacija da se od zaposlenika škola prikrivaju ili ne dolaze na vrijeme podatci o razlozima samoizolacije njihovih kolega pa oni ne znaju jesu li kontakt oboljele osobe ili kontakt osobe u samoizolaciji što znatno utječe na širenje zaraze među populacijom, otkrivaju u Sindikatu.

SHU: ‘Prikrivanje stvarnih podataka nema smisla’

Zaključuju kako ovakav način funkcioniranja u školstvu ne pridonosi smirivanju pandemije i da bi provođenje točno određene, ujednačene prakse, testiranja i dijagnosticiranja više doprinijelo uspješnijem rezultatu u borbi s COVID-om.

– Naravno da ništa ne može nadomjestiti nastavu u školi te da postoje mnogi problemi s provođenjem online nastave od slabe/nikakve internatske veze, nedostatka računala (osobito u obiteljima s više djece), nepostojanja mirnog kutka odnosno različitih socio-ekonomskih uvjeta za pojedine učenike, nedostatka socijalizacije odnosno osobnog kontakta s kolegama i učiteljem koji je nenadomjestiv. No, prikrivanje stvarnih podataka, odnosno zatvaranje očiju pred aktualnom situacijom, doista nema smisla, osobito ako se uzme u obzir da stvarnom stanju u školama svjedoče mnogi roditelji, učenici i zaposlenici, poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.