Pretraga

Situacija se zahuktava: Sindikat objavio rezultate referenduma o povećanju plaće

A- A+

Iako je bilo najavljeno da se jesenski pregovori oko povećanja osnovica plaće u javnim službama neće oduljiti kao oni krajem prošle i početkom ove godine, to je palo u vodu. Traju već mjesec dana, a dogovor nije postignut. I dok su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama već na sindikalnim tijelima odbili posljednju ponudu Vlade iz Sindikata Preporod javljaju da su među članstvom provele referendum, na kojemu je ponuda Vlade opet uvjerljivom većinom odbijena.

nastavnica

Foto: D. Kovačević, srednja.hr

Sindikat Preporod koji ima gotovo deset tisuća članova zaposlenih u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske priopćio je da odbija posljednju ponudu Vlade za povećanjem osnovice plaće.

Preporod: 85 posto članova protiv ponude Vlade

– Na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod, provedenom 21. i 24. listopada u 419 osnovnoškolskih i srednjoškolskih podružnica i među 10-ak tisuća članica i članova, ponudu Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za izračun plaće od četiri posto od 1. listopada 2022. i dva posto od 1. siječnja 2023. odbilo je 85 posto članica i članova, a za njeno prihvaćanje izjasnilo se 14,40 posto članica i članova. Nevažećih listića je 0,53 posto . Rezultati su nepotpuni jer se očekuju rezultati iz još 36 podružnica. Prije izjašnjavanja članstvo je upoznato s ponudom Vlade i posljedicama prihvaćanja ili odbijanja Vladine ponude. Sukladno rezultatu na provedenom izjašnjavanju Sindikat Preporod odbija ponudu Vlade s četvrtog pregovaračkog sastanka koji je održan 18. listopada, priopćeno je u utorak iz Sindikata Preporod.

Podsjetimo, Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće za četiri posto od 1. listopada i povećanje od dva posto od 1. siječnja 2023. Uz ovo je pregovarački odbor Vlade sindikatima ponudio povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, kao i povećanje regresa i božićnice za 2023. Jednako tako, nudili su sindikatima i povećanje dara za dijete 600 kuna na 753,45 kuna odnosno 100 eura.

Izdvojeni članak

Sindikat: Ministar nas tjera u štrajk, jasno je tko će biti kriv ako djeca i roditelji ponovno budu ispaštali

Druga dva sindikata u prosvjeti ponudu odbila već na sindikalnim tijelima

Preostala dva obrazovna sindikata koja sudjeluju u pregovorima već su ranije na sindikalnim tijelima odbila ovu ponudu. Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama još je u petak donio jednoglasnu odluku o odbijanju ponude, javljaju iz tog sindikata. Riječ je o sindikatu s više od deset tisuća članova.

I Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja, koji broji oko 23 tisuće članova, jednoglasno je odbilo novu ponudu Vlade, ustvrdivši da je ta ponuda ‘neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice’. Istaknuli su iz SHU-a i da ‘povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i narednoj godini’.

Sindikati su već u više navrata istaknuli da su industrijske akcije, s obzirom na brojnost članstva, već u pripremama. Na portalu srednja.hr proveli smo i anketu u kojoj smo čitatelje pitali bi li bili spremni na štrajk u slučaju da ne dođe do dogovora, a većina se oko toga nije dvoumila – na štrajk su spremni, o čemu više možete čitati ovdje.