Pretraga

Škole diljem Hrvatske danas su bile obojene u ružičasto: Pogledajte kako je to izgledalo

A- A+

Nasilje u školama problem je koji se širi, a svjedoče tomu i brojni medijski napisi koje u posljednje vrijeme čitamo i o kojima izvještavamo. Bitno je osvijestiti njegovo postojanje i vršnjačkom nasilju odlučno reći ne, a ova srijeda upravo je dan za to. Naime, obilježava se danas Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, na koji učenici u ružičastim majicama poručuju – ‘nasilje prestaje ovdje!’. Škole diljem Hrvatske pridružile su se u obilježavanju ovoga dana, a mi smo prikupili neke od najboljih objava na društvenim mrežama, kao i fotografije koje su nam naši pratitelji poslali putem Instagrama.

S fotografijama su nam se putem Instagrama javile čitateljice iz Srednje škole Mate Balote u Poreču, kao i osnovnoškolac iz OŠ Mladost u Osijeku. Jedan nam je učenik Poštanske i telekomunikacijske škole javio kako nema ružičastu majicu, ali se je akciji ipak pridružio ružičastom trakicom. Podršku Nacionalnom danu borbe protiv vršnjačkog nasilja pružile su i dvije studentice komunikologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

Ružičasto je ovih dana bilo i u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, kao i kod njihovih kolega iz Ekonomske i trgovačke škole.

Nekoliko stotina učenika i zaposlenika Prve gimnazije Zagreb odazvalo se akciji i odjenulo nešto ružičasto. U ovoj školi održan je i kratak glazbeni program na kojemu je nastupilo dvoje učenika, a mladi talenti otpjevali su Gibonnijevu pjesmu ‘Nisi više moja bol’.

Protiv nasilja se bore svakodnevno, poručuju iz XIII. gimnazije Zagreb, ali na današnji Nacionalni dan borbe protiv međuvršnjačkog nasilja svoj su stav iskazali i – nošenjem ružičastog.

Da se ni verbalno ni fizičko nasilje ne smije tolerirati i da prestaje ovdje, poručili su danas i učenici  iz Pule, koji su s policijskim službenicima sudjelovali u utrci ‘Trkom protiv nasilja’.

Akciji su se s porukom #nasiljeprestajeovdje pridružili i učenici Opće privatne gimnazije u Zagrebu, baš kao i djelatnici Strukovne škole Sisak.

https://www.instagram.com/p/BuYuBFdgJ-4/

Ružičasto je danas bilo i u Češkoj osnovnoj školi Končanica.

Osvanula je danas u ružičastom i OŠ Milana Langa u Bregani, čiji su učenici također rekli ne vršnjačkom nasilju.

Osječko-baranjska županija također je danas bila roza boje, a simpatičan video nastao je u tamošnjoj OŠ Viljevo.

Dan ružičastih majica nastao je nakon nasilničkog incidenta u jednoj kanadskoj školi. Jedan se učenik prvi dan nastave pojavio u roza majici, nasilnici su ga počeli vrijeđati, dobacivati mu da je homoseksualac i prijetili fizičkim nasiljem. Vidjevši to, stariji srednjoškolci David Shepherd i Travis Price u lokalnoj su trgovini kupili 50 ružičastih majica i isto popodne poslali gomilu mailova kojima su pozvali školske kolege da se drugi dan na nastavi pojave u roza majicama. To je učinilo na stotine njih, a poruka za nasilnike bila je jasna: vršnjačko nasilje više se neće trpjeti.

Istu su poruku danas poslali i učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin, đaci iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod, kao i srednjoškolci Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru.

Više o Danu ružičastih majica čitajte na sljedećim poveznicama:

Sramotan potez: Srednjoškolce nisu pustili u Sabor jer su nosili ružičaste majice