Pretraga

Stvari koje ne smijete činiti na maturalcu ako ne želite da raska zove mamu da dođe po vas

A- A+

Ovih dana mnogi su se nasmijali na vijest da je jedna mama iz Makarske morala u Prag po svog sina koji je bio na maturalcu. Nazvala ju je nastavnica koja je s učenicima išla na put i to zbog mladićeva opijanja. Ponukalo nas je to da potražimo u pravilniku što sve vi učenici ne smijete činiti, ako ne želite da razrednica pozove mamu da dođe po vas.

Screenshot: youtube

Maturalac, odnosno višednevna školska ekskurzija zapravo spada u kategoriju izvanučionične nastave. Provođenje maturalaca uređeno je Pravilnikom Ministarstva obrazovanja, koji, između ostaloga, određuje i obaveze učenika i njihovih roditelja.

Maturalac = izvanučionička nastava

Školska ekskurzija je oblik izvanučioničke nastave koji obuhvaća višednevno putovanje radi posjeta prirodnim, kulturnim, povijesnim, sportskim i tehničkim središtima koje organizira škola u svrhu ispunjavanja određenih odgojno-obrazovnih ciljeva i zadaća. Prema Pravilniku Ministarstva, u srednjim školama višednevna ekskurzija u pravilu se ostvaruje u nastavne dana, iako se ova odredba rijetko provodi. Za učenike srednjih škola može trajati najviše sedam nastavnih dana.

Zabranjeno opijanje i konzumacija opijata i duhanskih proizvoda

Kako stoji u Pravilniku, obaveza je učenika sudjelovati u aktivnostima prije, tijekom i poslije izvanučioničke nastave, a u skladu s postojećim planovima. Ako tijekom ekskurzije dobijete neki zadatak, dužni ste ga odgovorno izvršiti. Na ugovorene sastanke ne smijete kasniti, a tijekom izleta ne smijete se odvajati od razreda bez dozvole nastavnika.

Izdvojeni članak

Makarski maturant pijančevao na ekskurziji u Pragu pa je nastavnica pozvala mamu da dođe po njega

Jasno je u Pravilniku naznačeno i da se na svim mjestima na maturalcu morate ponašati primjereno. To se odnosi na ponašanje u prijevoznim sredstvima, ugostiteljskim objektima, domovima ili drugim smještajnim objektima ili ustanovama koje posjećujete. Propisi objekata moraju se poštovati.

I sada dolazimo do dijela Pravilnika kojeg učenici nerijetko zanemaruju i krše. Na ekskurzijama je zabranjeno uzimati ili poticati druge učenike na konzumaciju alkohola, duhanskih proizvoda, opojnih sredstava i drugih nedopuštenih sredstava. Vaša je obaveza iz Pravilnika i briga o vlastitom zdravlju i sigurnosti, a uz to ne smijete ugrožavati zdravlje, sigurnost i integritet drugih sudionika izvanučioničke nastave.

Roditelji su dužni doći po dijete

Vaši roditelji dužni su voditelju puta dati svoj telefonski broj. Vas su dužni upozoriti  na norme društveno prihvatljivog ponašanja, moguće opasnosti, zabranu korištenja alkohola, opijata, nikotina i narkotika te na nužnost poštovanja odluka učitelja za vrijeme izvanučioničke nastave.

U slučaju težih povreda pravila (koje pravilnikom nisu jasno definirane), kao i u slučaju bolesti, roditelj mora prihvatiti obvezu dolaska po svoje dijete na mjesto ekskurzije. Kako je nastavnik dužan obavijestiti vaše roditelje ako se utvrdi da ste počinili nasilje ili skrivili štetu, roditelj će za tu štetu snositi financijsku odgovornost. Uz to, za određene prekršaje iz Pravilnika o kojemu govorimo, nastavnik je dužan predložiti i pedagošku mjeru, što bi značilo da za svoje nedjelo na maturalcu možete dobiti opomenu ili, još gore, ukor.