Pretraga

U školama krenuo referendum o ponudi Vlade: ‘Obje ruše cijenu rada i apsolutno su neprihvatljive’

Proljetos je prilikom potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike javnih službi dogovoreno da će osnovnica plaća rasti za četiri posto, s time da će se o novom rastu ponovno pregovarati najesen. Pregovori su sada u tijeku, a tek je na posljednjem sastanku Vlada sindikatima iznijela dvije ponude. Pojedini sindikati već su ovoga utorka započeli s provedbom referenduma među članstvom, ali vodstvo svih već sada je složno – ponuda Vlade nedostatna je i poprilično udaljena od onog što zahtijevaju sindikati.

Prosvjed zaposlenika škola za vrijeme velikog štrajka 2019. | foto: srednja.hr

Proteklog četvrtka održani su novi pregovori sindikata javnih službi i predstavnika Vlade oko osnovnice plaće propisane Temeljnim kolektivnim ugovorom. Do dogovora nije došlo, ali je Vlada sindikatima iznijela dvije ponude – prva uključuje jednokratan dodatak od 1.250 kuna i rast osnovice za četiri posto od 1. prosinca, a druga četiri posto rasta osnovice od 1. listopada te dva posto od 1. travnja iduće godine. Istodobno sindikati su na proteklom sastanku tražili povećanje osnovice od 13 posto u dva dijela.

Šprem: ‘Obje ponude ruše cijenu rada i apsolutno su neprihvatljive’

Najveći obrazovni, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU), od danas pa do 13. listopada provodi izjašnjavanje članstva o drugoj ponudi Vlade RH, kao i ostali sindikati. Izjašnjavanje će se provoditi isključivo među članovima SHU-a.

– Prva ponuda obijena je od strane svih sindikata javnih službi već na samom sastanku pregovaračkih odbora jer Vlada RH ima mehanizam samostalno donijeti takvu odluku, a akcije za rast minimalne plaće te naknade za one s najmanjim primanjima već su u pripremi od strane Sindikata hrvatskih učitelja, kaže nam Sanja Šprem iz SHU-a.

U tom su sindikatu poprilično nezadovoljni objema ponudama Vlade.

– Obje ponude ruše cijenu rada i apsolutno su neprihvatljive. Prema obje ponude Vlade RH jasno je da je Vladi deficit bitniji od zaposlenika u javnom sektoru. Iz ponuda proizlazi da je Vladi važnija planirana razina deficita  od cijene rada zaposlenika, usporedno promatrajući druge plaće u zemlji i kretanje cijena. Prva ponuda, a koja uključuje jednokratni dodatak, a o kojoj smo također izvijestili članstvo, nije ponuda kojom bi se osigurao rast osnovice i dugoročno počelo rješavati sustavno zaostajanje plaća u javnom sektoru. Kada su predstavnici Vlade RH iznijeli prvu ponudu, odmah smo naglasili kako Vlada RH ima mehanizme samostalno isplatiti jednokratne dodatke te smo takvu ideju podržali, no takva ponuda nije rješenje problema jer je predmet pregovora osnovica plaće u 2022. i 2023. godini, ističe Šprem.

Izdvojeni članak

Ništa od dogovora oko povećanja plaće: Poznata ponuda Vlade i zahtjev sindikata, dosta se razlikuje

Sindikati spremni na industrijske akcije

Dodaje kako paralelno Sindikat hrvatskih učitelja aktivno sudjeluje i u radnoj skupini za Zakon o minimalnoj plaći. U SHU-u smatraju da i tu plaću svakako treba značajnije podići.

– S ovako sramotno niskim primanjima u Hrvatskoj nemoguće je dostojanstveno živjeti. Druga ponuda, obzirom na isplatu četiri posto tek u lipnju ove godine te nova ponuda od četiri posto od listopada ove godine, predstavlja rast plaće samo 3,3 posto na razini čitave 2022. godine. Znajući da će inflacija na godišnjem nivou biti 9,6 posto, jasno je drastično zaostajanje plaća prema ovakvoj ponudi Vlade RH prema zaposlenicima u javnom sektoru. Isto tako ponuda od dva posto za iduću godinu s isplatom tek u svibnju 2023. godine predstavlja povećanje na razini godine tek od jedan i nešto posto, što znači dalje urušavanje cijene rada, standarda zaposlenika i naše kupovne moći, dok će u isto vrijeme očekivana inflacija biti oko sedam posto. Stoga je evidentno da su sindikalni zahtjevi itekako opravdani, smatra Šprem.

U nastavničkim krugovima pojavila se informacija da bi pojedini sindikati pristali na jednokratan dodatak od 1.250 kuna i rast osnovice za četiri posto od 1. prosinca te rast osnovice za još četiri posto od 1. travnja. Riječ je, navodi Šprem, o poluinformacijama koje zbunjuju i novinare, ali i članstvo.

– Podsjećamo na informaciju koja je izašla u medije kako će pregovori biti gotovi do 30. rujna 2022. godine iako je bilo jasno, a s obzirom na dosadašnja iskustva u pregovorima, da su takve izjave populističke te da mogu rezultirati samo još većim nezadovoljstvom članova. Također, informacije o zahtjevima sindikalne strane varirale su najčešće oko brojke od deset posto pa i ostale informacije o zahtjevima sa sindikalne strane, jasno je da su bile netočne. No jedno je, za sada, sigurno, a to je da ponuda koju ste naveli nije niti predstavljena od strane Vlade RH, a ako dođe do nove ponude Vlade RH, o njoj će odlučiti naše članstvo, rekla nam je Šprem i dodala da su u SHU-u, ako članovi odbiju ponudu Vlade RH, spremi s ostalim sindikatima javnih službi ‘ići u kampanju pritiska uključujući i industrijske akcije’.

Izdvojeni članak

Pregovori oko plaća kreću idući tjedan, sindikati članovima: ‘Morat ćete odlučiti želite li se uključiti u borbu’

Školski sindikati do četvrtka provode izjašnjavanje

Željko Stipić iz Sindikata Preporod kaže nam da je ovom sindikatu ponuda s trećeg sastanka predstavnika sindikata i Vlade previše udaljena od zahtjeva koji su sindikati Vladi uputili na drugom sastanku.

– Vlada svojom ponudom neodgovarajuće prati trenutačnu inflaciju i pristajanje na nju predstavlja smanjenje dosegnute cijene rada u javnim službama. Sindikati su, nastojeći pridonijeti dogovoru i kompromisnom rješenju, snizili svoj prvotni zahtjev o povećanju osnovice za izračun plaće s 15 posto na 13 posto (četiri posto od 1. listopada 2022. i pet posto od 1. siječnja 2023.) Na žalost, predstavnici Vlade nisu nimalo odstupili od svoje prvotne ponude. Njihova je ponuda neizmijenjena za ovu godinu jer se povećanje od dva posto od 1. travnja odnosi na iduću godinu. Vlada je odbacila i prijedlog kojim se željelo doći do kompromisa, indeksaciju osnovice u 2023. ako inflacija premaši predviđenu. Druga ponuda Vlade, ona koja u sebi sadrži i jednokratni dodatak u iznosu od 1.250,00 kn, sindikati javnih službi nisu željeli ozbiljnije ni razmatrati, kaže Stipić.

I članstvo Sindikata Preporod izjašnjavat će se o drugoj ponudi Vlade. Izjašnjavanje će se provoditi u 420 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima djeluje Preporod 12. i 13. listopada, a rezultati izjašnjavanja će biti poznati u četvrtak navečer.

– Ne bih komentirao različite glasine pa i ovu da je pojedinim sindikatima prihvatljiva neka druga ponuda. Naše se članstvo izjašnjava o službenoj ponudi Vlade. Kakva će biti volja našeg članstva – ne želimo nagađati. Na nama je da im predstavimo ponudu i da objasnimo kakve su posljedice jednog i drugog ishoda. To smo i uradili dopisom povjerenicima, ali i dopisom s čijim će sadržajem biti upoznat svaki član. Naš će stav ovisiti o volji našeg članstva, a zajednički će stav sindikata biti onakav za koji se opredijeli većina sindikata. Uostalom zajedništvo će nam biti itekako potrebno u svim varijantama. U slučaju prihvaćanja ponude Vlade sigurno će pitanje  povećanja naših plaća vrlo brzo ponovno biti aktualno, a u slučaju odbijanja ponude za akcije koje će neminovno uslijediti, kaže Stipić.

Dodaje, s mobilizacijom članstva u Preporodu su već krenuli.

– Naše smo povjerenice i povjerenike okupili na županijskim sastancima. Trenutačno se održavaju sastanci u podružnicama. Promoviranje zajednički stavova sindikata javnosti, pripreme za prosvjed i njegova organizacija, najava štrajka i postupak mirenja i u konačnici štrajk –  predvidive su aktivnosti u skoroj budućnosti, zaključuje Stipić.

Izdvojeni članak

Nastavnici dobivaju dodatak na plaću za rad u školama s ‘otežanim uvjetima’: Takvih je u Hrvatskoj 179

Lovrić: ‘Razloga za prosvjed ima i bez ove ponude Vlade’

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH kaže kako prvu ponudu, koja uključuje jednokratni dodatak od 1.250 kuna, sindikalna strana je prepoznala kao dobar prijedlog da se efekti inflacije i pada životnog standarda ublaže, ali da to Vlada uvijek može učiniti samostalno, svojom odlukom.

– Druga ponuda (četiri posto + dva posto) već je na pregovorima procijenjena kao nedostatna i upozoreni su Vladini  pregovarači da će kao takva teško biti prihvaćena na referendumskom izjašnjavaju. Ponuda od četiri posto rasta od 1. listopada (zajedno s rastom osnovice od 1. svibnja od četiri posto) na godišnjoj razini znači rast plaća od tri posto dok će inflacija na godišnjoj razini biti oko 9,7 posto  što znači da je nominalan pad vrijednosti naših plaća više od šest posto i nakon te povišice, a realno mnogo više. Ne treba zaboraviti da je rast cijena osnovnih živežnih namirnica rastao značajno više od stope inflacije, kaže Lovrić.

Povjerenicima su već dostavili materijale za provedbu referenduma o drugoj ponudi Vlade. Ako se pojavi nova ponuda, navodi Lovrić i ona će biti predmet rasprave i eventualnog ponovnog izjašnjavanja članova. Kao i preostale sindikalne čelnike i nju pitamo koje su radnje spremni poduzeti u slučaju da članstvo odbije ponudu Vlade te uključuju li one prosvjed i štrajk.

– Apsolutno smo spremni pokrenuti i sudjelovati u svim sindikalnim akcijama potrebnim za zaštitu naših članova. Razloga za ozbiljan prosvjed gdje će ukazati na sve što muči zaposlenike srednjih škola ima i bez ove ponude Vlade. Prosvjetarima ova ponuda može biti samo povodom za prosvjed dok je problema toliko da bismo mogli prosvjedovati svaki dan, zaključuje Lovrić.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Biste li u slučaju odbijanja ponuda Vlade bili spremni sudjelovati u novom štrajku?