Pretraga

Pregovori oko plaća kreću idući tjedan, sindikati članovima: ‘Morat ćete odlučiti želite li se uključiti u borbu’

A- A+

Nakon što je ovih dana na Vladi imenovan pregovarački odbor Vlade koji će se sastati sa sindikatima oko povećanja osnovice plaće, poznat je i datum prvog sastanka. Najveći sindikat u prosvjeti, Sindikat hrvatskih učitelja, objavio je da će se održati 21. rujna. Istodobno su sindikati članovima uputili letak kroz koji poručuju da će vjerojatno doći do kritičnog trenutka ‘nakon kojeg pregovori više neće biti smisleni’ i da će morati ‘odlučiti žele li se uključiti u borbu ili će izabrati pasivnost’.

Transparent s prosvjeda učitelja 25. studenog 2019. | foto: Denis Gaščić

Uskoro kreće vruća sindikalna jesen. Već idućeg tjedna, objavio je Sindikat hrvatskih učitelja, najveći sindikat u školstvu, održat će se prvi sastanak sindikata i Vlade na kojemu će se pregovarati o povećanju osnovice plaće u javnim službama.

Prvi sastanak idući tjedan

– Obaviješteni smo da će se prvi sastanak pregovaračkih odbora održati u srijedu, 21. rujna 2022. godine, poručili su iz SHU-a.

Podsjetimo, u srijedu je Vlada imenovala svoje članove pregovaračkih odbora. Istoga dana ministar rada Marin Piletić, rekao je da Vlada želi reagirati i povećati osnovicu, ali je uz to naglasio i da je nedavno doneseni jesenski paket mjera za pomoć građanima veliki pritisak na proračun. Sa sindikalne strane tijekom ljeta su se mogli čuti razni prijedlozi, od onih da bi se osnovica trebala povećati za deset posto do onih da bi trebala rasti kako raste i stopa inflacije. Piletić je prije dva dana izjavio i da nisu dobili službeni prijedlog sindikalne strane.

– Upravo smo svi svjedoci da su se rastom inflacije po stopi od 12,3 % značajno promijenili i uvjeti za definiranje zahtjeva i realna vrijednost plaća. Rast osnovice mora na razini godine barem zaustaviti daljnji pad realne vrijednosti plaća, a o konkretne zahtjeve sindikati javnih službi će prezentirati u pregovorima. Ovisno o prijedlozima Vlade RH, sindikati će iskoristiti sve instrumente svoga djelovanja uključujući i one nepopularne ako bude trebalo, rekli su nam nedavno iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Izdvojeni članak
Marin Piletić

Odlučeno tko će pregovarati sa sindikatima oko osnovice, ministar rada: ‘Želimo povećati plaće’

Sindikati članovima: ‘Morat ćete odlučiti želite li se uključiti u borbu’

Sindikati javnih službi, u koje ulaze i tri sindikata u prosvjeti – Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat Preporod, te visokoškolski Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, ovih su dana uputili i  letak članstvu naslovljen ‘Vrijeme je za (re)akciju’.

– Pred nama su novi pregovori o plaćama, jedni od najvažnijih u posljednjih 20-ak godina zbog snažnog utjecaja inflacije na naše plaće i njihovog sve većeg zaostajanja za drugim plaćama u zemlji, poručuju sindikati svojim članovima.

U letku navode i kako je ‘primjereno povećanje plaće  u ovom trenutku egzistencijalna potreba zaposlenika, ali i ekonomski prioritet Vlade’. Kao i ranije, tvrde da novca za povećanje plaća u javnim službama ima jer ‘BDP nam raste iznad očekivanja’, ‘turistička sezona će po prihodima biti rekordna’ i ‘inflacija ide u prilog proračuna’.

– Ministar Primorac putem medija sugerira da se strpimo. To je u ovoj situaciji već sasvim dovoljno da shvatimo gdje smo na listi prioriteta. Ako je ikada bio trenutak da iskoristimo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, onda je to sada. Trudit ćemo se adekvatno vas informirati i kao svaki put kroz pregovore štititi vaša prava, no u kritičnom trenutku, do kojeg će vjerojatno doći i nakon kojeg pregovori više neće biti smisleni jer se njima neće moći zaštititi vaši interesi, odluka će biti na vama i morat ćete odlučiti želite li se uključiti u borbu ili ćete izabrati pasivnost. Vaša plaća i položaj u odnosu na druge dijelove društva mogli bi u idućih nekoliko godina ovisiti o tom izboru, oštra je poruka sindikata.

Proljetos je, nakon višemjesečnih pregovora, potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor, kojim se, među ostalim, uređuju i materijalna prava zaposlenika u školama. Glavni spor koji je odulji pregovore vodio se oko povećanja osnovice plaće za javne službe – sindikati su tražili uvećanje za 8% pa je nađen kompromis prema kojemu je osnovica porasla za 4%, s time da su za jesen zakazani novi pregovori oko istog pitanja.