Pretraga

U školama uvjerljivo odbijena ponuda Vlade oko rasta plaće, spremaju se akcije: ‘Vidimo se na prosvjedu’

A- A+

Nastavak pregovora oko Temeljnog kolektivnog ugovora i povećanja osnovice za javne službe, očekivano, poprilično je buran. Nakon što je Vlada na prošlotjednom, trećem po redu pregovaračkom sastanku ove jeseni, iznijela dvije ponude, jednu od njih sindikati su odmah odbili, a drugu dali na izjašnjavanje svome članstvu. Tri sindikata u prosvjeti, Preporod, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama pitali su članstvo prihvaćaju li ponudu za rast osnovice od  četiri posto od prvog listopada i još dva od travnja 2023. Uvjerljiva većina članova, opet očekivano, tu je ponudu – odbila! Sindikati najavljuju pripremu sindikalnih akcija.

Prosvjed na Trgu / Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Potkraj proteklog tjedna održani su novi pregovori sindikata javnih službi i predstavnika Vlade oko osnovnice plaće propisane Temeljnim kolektivnim ugovorom. Vlada je na tom trećem pregovaračkom sastanku sindikatima iznijela dvije ponude – prva uključuje jednokratan dodatak od 1.250 kuna i rast osnovice za četiri posto od 1. prosinca, a druga četiri posto rasta osnovice od 1. listopada te dva posto od 1. travnja iduće godine. Istodobno sindikati su na proteklom sastanku tražili povećanje osnovice od 13 posto u dva dijela. Prvu ponudu s jednokratnim dodatkom sindikati su odmah na sastanku odbili, smatrajući da Vlada takvu odluku možda donijeti bilo kada, samostalno.

O drugoj, onoj četiri plus dva posto rasta osnovice, tri sindikata u obrazovanju – Preporod, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama – ovih su dana proveli referendum među svojim članstvom. Ponuda Vlade uvjerljivom je većinom članova – odbijena!

SHU: ‘Vidimo se na prosvjedu’

U brojem članova najvećem obrazovnom, Sindikatu hrvatskih učitelja (SHU), 76,72 posto članova izjasnilo se da ne prihvaća ponudu Vlade RH. Nadalje, 22,99 posto članova SHU-a kazalo je da prihvaća rast osnovice od četiri posto od 1. listopada i još dva od 1. travnja iduće godine. Nevažećih listića među članovima SHU-a bilo je 0,28 posto.
– Poštujući volju većine našega članstva koje ovakvu ponudu Vlade RH smatra neprihvatljivom, krećemo, u suradnji s ostalim sindikatima javnih službi, u organizaciju sindikalnih aktivnosti. Naša Snaga i Htijenje i ovaj će put biti garancija našeg Uspjeha. Vidimo se na prosvjedu!, poručuju iz SHU-a.

U Sindikatu Preporod preko 83 posto protiv ponude Vlade

U Sindikatu Preporod još je veći postotak onih koji su odbili ponudu Vlade.

– Na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod, provedenom 12. i 13. listopada u 419  osnovnoškolskih i srednjoškolskih podružnica i među 9.500 članica i članova,  ponudu Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za izračun plaće od četiri posto od 1. listopada 2022. i dva posto od 1. travnja 2023. odbilo je 83,57 posto članica i članova, a za  njeno prihvaćanje izjasnilo se 16,28 posto članica i članova.  Nevažećih listića je 0,15 posto, priopćio je predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Dodatno u priopćenju navodi kako je prije izjašnjavanja članstvo ‘upoznato s ponudom Vlade i posljedicama prihvaćanja ili odbijanja Vladine ponude’.

– Sukladno rezultatu na provedenom izjašnjavanju Sindikat Preporod odbija ponudu Vlade s trećeg pregovaračkog sastanka koji je održan 6. listopada, poručuju iz Preporoda.

Izdvojeni članak

Ništa od dogovora oko povećanja plaće: Poznata ponuda Vlade i zahtjev sindikata, dosta se razlikuje

NSZSŠ: ’84 posto članova je reklo ‘ne’, zove nas Trg bana Jelačića’

I članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) izrazili su svoje neslaganje s navedenom ponudom, objavio je taj sindikat na svojoj web stranici.

– Na izjašnjavanju koje je među članstvom provedeno od 11. do 13. listopada 84 posto naših članova je reklo ‘ne’, 15 posto bi prihvatilo ponudu, a 1 posto listića je bilo nevažeće, priopćio je NSZSŠ.

Referendumu je pristupili 84 posto članova tog sindikata, a prema statutu NSZSŠ-a je dovoljna polovica da bi on bio važeći.

– To znači da je referendum u potpunosti uspio i da je poruka naših članova nedvosmislena i jasna – ova ponuda Vlade RH u uvjetima ovakve inflacije i značajnog pada kupovne moći je neprihvatljiva. Sukladno rezultatima izjašnjavanja, ovisno o odlukama drugih sindikata javnih službi, pristupit ćemo organiziranju sindikalnih akcija kojima će se izvršiti dodatni pritisak na Vladu RH. Naše zajedništvo je naša snaga, naš cilj je pravedan i ostvariv, naša borbenost je neupitna, zato dragi naši sindikalci, spremajte se, zove nas Trg bana Josipa Jelačića!, piše u priopćenju NSZSŠ-a.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Biste li u slučaju odbijanja ponuda Vlade bili spremni sudjelovati u novom štrajku?