Pretraga

Učitelji u četvrtak prosvjeduju: ‘Ucjenama, nejasnim porukama i mišljenjima unose se nesigurnost i nemir u naše škole’

A- A+

Kako su obznanili na prošlotjednoj konferenciji za medije, Sindikat hrvatskih učitelja nezadovoljan je zastojem u pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Zbog toga imaju u planu organizirati čak tri prosvjeda, a prvi će se održati već prekosutra.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Sindikat hrvatskih učitelja sindikat je radnika u osnovnim školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj i okuplja čak 26.000 članova. Kako su njegovi članovi javnost izvijestili još prošloga tjedna, nezadovoljni su zastojem u pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima. Zbog toga će u ožujku održati tri prosvjeda, a prvi je već ovoga četvrtka, 1. ožujka.

Izdvojeni članak

Kreću prosvjedi hrvatskih učitelja: Prvi već sljedećeg tjedna, a najavio ih Sindikat s 26.000 članova

– Odgodom/zastojem pregovora za GKU, vaša su prava dovedena u pitanje! Ugrožen je proces pregovaranja i marginalizirana uloga sindikata u borbi za vaša prava te tako i Vaše pravo na sindikalno organiziranje i djelovanje. Prepušta Vas se jednostranom odlučivanju Vlade RH! Vlada donosi Odluke samo o isplati materijalnih prava i drugih naknada, a što je s našim ostalim pravima, što je s našom zaštitom? Do kada će jednostrane Odluke Vlade RH biti na snazi? Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava igra se s našim pravima i dovodi nas u neizvjesnost. Ucjenama, nejasnim porukama i mišljenjima unose se nesigurnost i nemir u naše škole, poručuju iz najvećeg granskog Sindikata u Hrvatskoj.

Dodaju, Vlada je ‘prekinula pregovore i želi donositi jednostrane odluke sve dok se sporovi pokrenuti od Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pravomoćno ne okončaju’, a nije poznato kada će se to dogoditi.

– Obrazovanje mora dobiti mjesto koje zaslužuje! Dosta je toga da smo u Strategijama najvažniji, a u praksi na zadnjem mjestu. Kolektivno pregovaranje nije stvar dekreta, već socijalni dijalog. Stoga Vas sve pozivamo na javno okupljanje ‘Socijalni dijalog, a ne monolog’, koje će se održati 1. ožujka 2018. godine u 12:00 sati ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoji u najavi organizatora prosvjeda, Sindikata hrvatskih učitelja.

Dodajmo za kraj kako ovo nije jedini najavljeni prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja. Nakon ovoga u četvrtak, sljedeći planirani je 8. ožujka, dok će se treći prosvjed održati 15. ožujka.