Pretraga

Učitelji prvostupnici i oni s diplomskim imali bi isti koeficijent? ‘U tijeku je razmjena argumentacija’

A- A+

Održan je prvi radni sastanak troje sindikata i Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz plaće i nove koeficijente. Iako će razgovora o koeficijentima još biti, sindikati su posebno nezadovoljnim jednim specifičnim prijedlogom MZO-a. Naime, predlažu da se izjednače koeficijenti učitelja s visokom stručnom spremom i učitelja prvostupnika.

crno bijela fotografija studentice s kapicom za diplomu s leđa i u boji ruke koje drže novčanice uera

Foto: Unsplash | srednja.hr

Nakon što je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja početkom ovog tjedna održao prosvjed zbog Zakona o plaćama i Uredbe o koeficijentima, ovog je četvrtka održan prvi radni sastanak predstavnika triju sindikata i Ministarstva znanosti i obrazovanja na tu temu, prenosi jutarnji.hr. Iako su, prema riječima Sindikata znanosti s prosvjeda, novi koeficijenti trebali biti predstavljeni prije donošenja izmjena Zakona o plaćama, izgleda kako će Vlada sada svakoj skupini sindikata posebno davati informacije po tom pitanju.

Sindikati protiv izjednačavanja koeficijenata učitelja s diplomskim i učitelja prvostupnika

Kako piše jutarnji.hr, sindikati nisu zadovoljni s onime što im je predloženo na sastanku. Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske je za jutarnji.hr rekla kako se za nastavnike, odnosno učitelje planira koeficijent od 1,93 što bi značio rast plaća od 11,11 posto. No, najviše se polemike povelo oko izjednačavanja koeficijenata učitelja s visokom stručnom spremom i učitelja prvostupnika.

– Ocjenjujemo da na ovaj način više nitko neće imati ni potrebe završavati diplomski studij jer je plaća ista i s diplomom prvostupnika. U tijeku je razmjena argumentacija, a o konačnim koeficijentima još će biti razgovora, rekla je Lovrić za jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Ispred Filozofskog se danas prosvjedovalo: Premijer nas očito nije ozbiljno shvatio

Novi koeficijenti moraju biti doneseni do 1. ožujka 2024., inače se ide u nove pregovore

Podsjetimo, sindikati javnih službi su u listopadu prihvatili Vladinu ponudu za povećanje osnovice za 45 eura, rast božićnice za 70 eura te uskrsnice u iznosu od 100 eura. Uz to dogovor je bio da će se ići i na dodatno povećanje plaće kroz koeficijente. No, ako se uredba o koeficijentima ne donese do 1. ožujka, ići će se u nove pregovore oko rasta osnovice.

– Ne znamo kakav će biti položaj plaća radnih mjesta našeg sustava u odnosu na druge javne službe i gdje će se svrstati naši zaposlenici u rasponu koeficijenata od 1 do 8. Vlada nas nekorektno razvlači oko dostave novih koeficijenata već mjesecima. Trebali smo to dobiti kako bismo mogli na te koeficijente utjecati, kako bismo mogli prevenirati potencijalne greške, probleme, stvari koje mi uočimo da nisu dobre. Imamo novi Zakon o plaćama, a ne znamo kakav je njegov utjecaj na plaće. Takav pristup Vlade nije bio korektan, nije bio partnerski. Vlada nas je na neki način dovela u situaciju u kojoj je ona željela da se mi nađemo, odnosno suzila nam je manevarski prostor, poručili su iz Sindikata znanosti na prosvjedu.

Također, nedavno smo od MZO-a tražili podatke o prosječnim plaćama nastavnika i učitelja te o prosječnim plaćama zaposlenih u visokom obrazovanju. Najmanju plaću u visokom i dalje imaju asistenti, a najveću plaću u osnovnoškolskom obrazovanju ima ravnatelji čija je škola ove nastavne godine ušla u eksperimentalni program cjelodnevne škole.