Pretraga

[VIDEO] Profesorica obrijala glavu da studentima dočara funkcije mozga

A- A+

Profesorica s odjel za mozak i kognitivne znanosti na MIT-u, Nancy Kanwisher snimila je zanimljivi video kroz koji studentima objašnjava sve funckije mozga. Shvatila je da će teško moći objasniti studentima gdje se točno nalazi koji dio mozga, pa se odlučila obrijati.

foto: Nancy Kanwisher

Izdvojeni članak

Naš mozak jednako doživljava učenje i orgazam

Na interaktivnoj karti prikazala je različite boje mozga koje predstavljaju specifične metalne funkcije. Bilo joj je teško predstaviti studentima gdje se točno nalaze te točke jer joj je smetala silna kosa koju je imala pa se odlučila uz pomoć studentice Rosa Lafer-Sousa obrijati i nacrtati na svojoj glavi tu istu kartu.

Dio mozga koji služi za kretanje, osjećaje, razmišljanje, a veličine je velike pizze koja se treba saviti da bi stala u lubanju. Iz tog razloga mozak je naboran. Crvene točke na njezinoj glavi označavaju funkcionalna područja, a crveno osobito reagira na lica. Ostala područja reagiraju na tijela, mjesta, jezik, dok se jedno područje aktivira tek kada razmišljate o čemu druga osoba razmišlja. 

Kada je metoda mapiranja funkcionalnosti mozga postala dostupna u ranim 80-ima, oduševila me. Sada može otvoriti ‘haubu’ i gledati ljudski mozak u akciji dok percipira, razmišlja i memoira. Za kognitivne psihologe, to je gotovo kao varanje, opisuje Kanwisher s čime se bavi na svojoj web stranici nancysbraintalks.mit.edu