Pretraga

Ovaj nas studij uči kako razumijemo svijet: Predstavit će ga jedan od najcitiranijih znanstvenika

A- A+

Diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost, koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dovodi profesora Marka Turnera sa Sveučilišta Case Western Reserve iz SAD-a, jednog od najistaknutijih i najcitiranijih kognitivnih znanstvenika današnjice.

Foto: FER

Znanstveni rad profesora Turnera obilježio je kognitivnu znanost i kognitivnu lingvistiku zadnjih tridesetak godina. Teorija konceptualne integracije, koju je objavio s Gillesom Fauconnierom 2002. godine, spada među najutjecajnije suvremene teorije o prirodi ljudskoga uma, podrijetlu ideja i kreativnosti.

Kognitivna znanost jedna je od najbrže rastućih znanstvenih disciplina, a temeljni joj je cilj istražiti i opisati složenost ljudskoga uma. Heksagon kognitivne znanosti čini šest različitih disciplina i polja znanosti koja se kombiniraju u jednu. To su lingvistika, psihologija, umjetna inteligencija, antropologija, neuroznanost i filozofija.

Prošlogodišnje predstavljanje studija Primijenjena kognitivna znanost pobudilo je veliki interes studenata i šire javnosti što je rezultiralo izvrsnom, interdisciplinarnom i svestranom generacijom u kojoj se nalaze studenti psihologije, lingvistike, matematike, filozofije, fizike, sociologije, računarstva, ekonomije, komunikologije, kemije i glume. Radi se o sjajnoj grupi u kojoj studenti uče jedni od drugih, proširuju svoje obrazovanje prema novim disciplinama i profiliraju se u stručnjake koji se bave odnosom čovjeka i tehnologije.

Predavanje profesora Turnera nastavak je dovođenja poznatih imena iz područja kognitivne znanosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s tom disciplinom, a nakon predavanja predstavit će se studijski program Primijenjena kognitivna znanost koji ove godine upisuje drugu generaciju studenata. Predavanje ”The Integrated Study of the Mind” održat će se u utorak, 21. svibnja, s početkom u 18:30 u dvorani B1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva.