Pretraga

Mladi u borbi protiv rastućeg psihičkog nasilja: ‘Stop tišini koja boli’

A- A+

Povodom Dječjeg tjedna pravobraniteljica za djecu predstavila je Strategiju protiv vršnjačkog nasilja koju su izradila djeca okupljena u njenoj Mreži mladih savjetnika. Mladi savjetnici, među kojima je i ovogodišnji dobitnik nagrade Luka Ritz, Domagoj Topić, svojom su strategijom odlučili upozoriti na odgovornost svih za sprječavanje ‘nevidljivog’ psihičkog nasilja te su je nazvali ‘Stop tišini koja boli’.

Mreža mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu – ‘Stop tišini koja boli’

Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, skraćeno nazvanu MMS, čini 20 djece u dobi od 12 do 18 godina koji savjetuju pravobraniteljicu i pomažu joj u radu upozoravajući na probleme i potrebe svojih vršnjaka.

Izdvojeni članak

Kvalitetan odnos profesora i učenika smanjuje nasilje u školskim hodnicima

Psihično nasilje odraslima nevidljivo, a djeca ga ne prepoznaju kao nasilje

Upravo su oni izradili strategiju kojom žele upozoriti, ali i pronaći rješenja za rastuću vrstu nasilja među mladima – psihičko nasilje.

– Strategija protiv vršnjačkoga nasilja nastala je kao rezultat njihovog istraživanja problema bullyinga i mogućih pristupa njegovom sprečavanju. Kao središnju temu istraživanja odabrali su vršnjačko psihičko nasilje, isključivanje iz društva i izoliranje, za koje su upozorili da je za djecu osobito opasno. Ponajviše zato što odraslima često ostaje nevidljivo, a i zato što ga mnoga djeca ne prepoznaju kao nasilje te ne znaju kako reagirati u takvoj situaciji, pišu iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Izdvojeni članak

Jedina nominacija za nagradu Luka Ritz i više je nego zadovoljila uvjete natječaja

Strategiju će predstaviti u nekoliko škola diljem Hrvatske

Svoju su strategiju nazvali ‘Stop tišini koja boli’, a ista ističe ključna mjesta na kojima se može utjecati na prevenciju nasilja te se imenuje ključne dionike, ‘dodjeljujući zadatke’ obitelji, vrtiću, školi, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, udrugama, pravobraniteljici za djecu, a i sami članovi MMS-a preuzimaju svoj dio zadataka.

– Njihov glas protiv nasilja jedan je u nizu nastojanja da se u aktualnim raspravama o prevenciji nasilja otvori što više prostora za stajališta, ideje i aktivnosti djece i mladih koji u tom procesu žele i mogu sudjelovati kao važni i kompetentni sugovornici i sudionici, piše u priopćenju Ureda pravobraniteljice.

Članovi Mreže mladih savjetnika sljedećih će dana svoju strategiju predstaviti izravno djeci u svojim gradovima i školama. Nekoliko takvih susreta uslijedit će ovih dana u Zagrebu, Osijeku i Splitu na kojima će se djeci podijeliti letak koji tekstom i infografikom prenosi glavne poruke MMS-a.

MMS Strategija Protiv Vrsnjackog Nasilja by srednja.hr on Scribd

Mladi u borbi protiv rastućeg psihičkog nasilja: ‘Stop tišini koja boli’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap