Pretraga

Zadarska strukovna škola od oronule, postala najmodernija i najopremljenija u Hrvatskoj

A- A+

Srednja škola Vice Vlatkovića u Zadru danas je jedna od najbolje opremljenih srednjih škola u Hrvatskoj, što je potpuna suprotnost stanju kakvo je bilo prije 2004. godine. Nastava se odvija u jednoj smjeni za 750 učenika koje podučava oko 80 profesora. Ravnatelj spomenute škole dugih 18 godina je Tihomir Tomčić koji je istaknuo kako su od oronule institucije prerasli na razinu najmodernijih i tehnološki najopremljenijih škola u državi.

Mnogi hrvatski školarci svakodnevno sjede u klupama i borave u razredima u kojima otpadaju zidovi, raspadaju se stolice ili se susreću sa sličnim problemima. Jedna od obrazovnih institucija koja je bila u oronulom stanju je Srednja škola Vice Vlatkovića u Zadru, koja se nakon 2004. godine iz gusjenice preobrazila u leptira. Naime, spomenuta škola danas se nalazi pri samom vrhu po modernosti i opremljenosti, a Tihomir Tomčić koji je na čelu škole već 18 godina nas je ukratko uputio u današnji izgled kao i dostignuća škole.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Učenici iz 29 hrvatskih škola predstavili tehničke radove na FER-u


Škola koja unaprijed razmišlja

Tomčić objašnjava kako u strukovnim školama ravnatelji i djelatnici moraju unaprijed razmišljati. Primjerice kada je najavljen dovod plina u Split, u cijeloj Dalmaciji nije bilo učenika plinoinstalatera, stoga je Srednja škola Vice Vlatkovića prva uvela spomenuti smjer kako bi dobili kadar potreban za dovod plina do kuća.

Ukupno u školu uloženo preko 40 milijuna kuna

– Kada sam došao na mjesto ravnatelja, prije 18 godina, Srednja škola Vice Vlatkovića bila je najgora škola u Hrvatskoj. Od opreme nije posjedovala niti radio prijemnik. No prije skoro deset godina smo prešli u novu zgradu te sami izradili tender za opremanje škole. Kada smo dobili suglasnost nadležnih, našli smo partnere u Njemačkoj i krenuli s modernizacijom škole, objašnjava ravnatelj Tomčić.

Dodao je kako su za strukovne škole dobro opremljeni kabineti ključni, a njegova škola u zadnjih osam godina ukorak prati razvoj tehnologije kao i gospodarstvo. Ističe kako je strukovno obrazovanje posebna priča jer moraju biti odgovorni prema gospodarstvu, stoga zbog odgovornosti prema učenicima nije htio upisivati djecu u smjerove po čijem završetku ne bi mogli steći potrebne kompetencije.

Prodaju elektičnu energiju HEP-u

Trenutno školu pohađa oko 750 učenika na koje je raspoređeno 80-ak profesora. Posljednjih osam godina nastava se odvija u jednoj smjeni gdje je smješteno 30 odjeljenja iz sedam različitih sektora.

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin: Škola koja svojim naporima uspješno suzbija instrukcije

Učenici i djelatnici škole imaju na raspolaganju kantinu, zatim knjižnicu s preko 10 tisuća knjiga, a kabineti su na zavidnoj razini, što je po ravnatelju ključno u strukovnom obrazovanju. Ova zadarska škola je prva u državi koja ima solarnu punionicu električnih vozila kao i hybridno vozilo na kojem se uče automehatroničari. Učenici su sami pretvorili hybridno vozilo u električno, koje je bilo predstavljeno i na Državnoj smotri učeničkih radova iz oblasti elektrotehnike i računarstva na FER-u.

– Na dva načina proizvodimo električnu energiju. Iz solarne centrale snage 10 KW energiju prodajemo HEP-u, a onu dobivenu od vjetrenjače iskorištavamo u knjižnici, govori ravnatelj Tomčić. Koliko je škola napredovala, vidljivo je i iz podatka kako će ove školske godine učenici u radionicama provesti 8 183 sata obavljajući praksu.

Izdvojeni članak

Intervju s novim ravnateljem MIOC-a: ‘Školi treba cijeli ravnatelj no želim i dalje predavati’


Veliki broj nakon trogodišnjeg smjera se zaposli

U SS Vice Vlatkovića većina smjerova traje tri godine, stoga na državnu maturu ne ide veliki broj. No ravnatelj ističe kako oni koji pristupe maturi, ostvare prosječnu ocjenu tri, što je ujedno i državni prosjek. – Moram napomenuti da veliki broj naših učenika nakon završetka trogodišnjeg smjera dobije stalan posao, zaključio je Tomčić.

Plan upisa se mora uskladiti s brojem osmaša i tržitem rada

Prema Tomčićevu mišljenju e-upisi su dobar projekt, no kako se tek uveo ove godine razumljivo je da ima dječje bolesti. Radi se o tome da su po prvi put u upise u srednje škole uključene i osnovne, zbog čega je prilikom upisa i u zadarsku strukovnu školu bilo manjih problema. Primjerice, nekolicina učenika nije na vrijeme donijela liječničke potvrde ili ugovore o naukovanju zbog činjenice da njihovi bivši razrednici nisu obavili svoj posao na vrijeme.

– Po meni je puno veći problem što MZOS nije očekivao, to jest neusklađenost plana upisa u srednje škole s brojem osmaša kao i tržišnim potrebama. Zbog toga se dogodilo to da su u nekim županijama 23 slobodna razreda neupisana jer se određene kvote nedostatkom osmaša nisu mogle popuniti, ističe ravnatelj.

Dodao je kako je u našoj državi neracionalna i skupa mreža strukovnih škola što se pod hitno mora promijeniti.