Pretraga

Prva gimnazija Varaždin: Škola koja svojim naporima uspješno suzbija instrukcije

A- A+

Prva gimnazija u Varaždinu jedna je od najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj, a već petu godinu na mjestu ravnateljice je profesorica informatike Janja Banić. Trenutno spomenutu školu pohađa 990 učenika koje obučava 90 profesora, a nastava se odvija u jednoj smjeni. Unutar varaždinske Prve gimnazije nalazi se garderoba s ormarićima za sve učenike te restoran u kojemu srednjoškolci i djelatnici mogu jesti po izuzetno povoljnim cijenama. Ravnateljica Banić je otkrila zašto podržava Jovanovićev prijedlog o licenciranju ravnatelja, istaknula da su svi maturanti iz njene škole iznad nacionalnog prosjeka te da je oko 20 učenika upisalo fakultet u inozemstvu od Austrije pa sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: privatna arhiva

Nakon 14 godina predavanja informatike u Prvoj gimnaziji Varaždin, Janja Banić je 1. rujna 2009. godine postala ravnateljicom iste. Spomenuta škola je jedan od najstarijih institucija koja pruža srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj te se može pohvaliti brojnim posebnostima i učeničkim uspjesima. Na finalu Ideji godine sudjelovala su tri tima iz Prve gimnazije, a upravo je jedan od njih i pobijedio. Već nekoliko godina provode program međunarodne mature, izvode nastavu u jednoj smjeni te uz matičnu školu imaju šest dislociranih odjeljenja, no tu nije kraj specifičnostima varaždinske srednje škole.

Izdvojeni članak

Croatian Beaches: Varaždinke koje će aplikacijom unijeti revoluciju u hrvatski turizam


Nastava u jednoj smjeni s 990 učenika

U novoj školskoj godini Prvu gimnaziju ukupno pohađa 990 učenika koji su raspoređeni u 40 odjeljenja, s time da ih je 34 u matičnoj školi u Varaždinu, dok je šest dislociranih odjeljenja u Novom Marofu i Ludbregu. Uposleno je 90 profesora, a nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni od 7:30 do 14:05 sati. Nakon nastave učenici imaju mogućnost nastaviti sa svojim radom i aktivnostima u onome što im škola nudi.

Dopunskom nastavom protiv skupih privatnih instrukcija

– U protekle četiri školske godine uveli smo mnoge aktivnosti, dodatnu nastavu za one koji žele znati više ili se pripremati za natjecanja, uključili se u Comenius aktivnosti bez obzira radi li se o stručnom usavršavanju profesora ili bilateralnim i multilateralnim projektima te smo u tome izuzetno uspješni. Potičemo da učenici škole sa svojim profesorima/mentorima što više sudjeluju u međunarodnim projektima, razmjenama učenika, eTwinning projektima, međunarodnim ljetnim školama, kao i međunarodnim natjecanjima, ističe ravnateljica Banić.

Dodala je kako joj je cilj što više uložiti u učenike i djelatnike budući da smatra kako je zadovoljstvo potonjih primarno jer diže produktivnost rada. U Prvoj gimnaziji provode i postupak samovrednovanja škole u suradnji sa Institutom za društvena istraživanja te kontinuirano vode brigu o kvaliteti izvođenja nastave.

– Školske godine 2011/2012. proveli smo anketu o zastupljenosti privatnih instrukcija među svim učenicima škole, te smo, sukladno rezultatima te ankete, koji su prezentirani Vijeću roditelja i Nastavničkom vijeću i MZOS-u, odlučili ponuditi sate dopunske nastave za predmete koji su najviše zastupljeni u instrukcijama, objašnjava Banić. Međutim, sati nisu u fiksnom terminu, već se voditelji dopunske nastave dogovaraju s učenicima kojima je pomoć potrebna, tako da se smanjuje potreba za privatnim instrukcijama koje roditelji plaćaju.

Opremljenost škole na zavidnoj razini

Svaka učionica jedne od najstarijih srednjih škola u državi ima komplete prijenosnih računala i projektora, a ostali prostori škole, primjerice knjižnica, postaju centri mnogih događanja.

Izdvojeni članak

Varaždinci pokupili odlična mjesta na informatičkom natjecanju u SAD – u

U podrumu škole svi učenici imaju svoje garderobne ormariće, gdje se nalazi i restoran koji učenicima i djelatnicima škole nudi hladna i topla jela po izuzetno povoljnim cijenama. Profesori imaju svoje kabinete po stručnim aktivima koji su opremljeni svime što im treba za pripremu nastave ili nastavnih materijala.

– Naša je nastava organizirana u osam školskih sati svaki dan, s tim da svaki razredni odjel ima dnevnu pauzu od jednog školskog sata za ručak, užinu, odmor, korištenje knjižnice i čitaonice ili višenamjenske dvorane gdje često učenici pojedinih razreda zajedno uče i ponavljaju gradivo, govori ravnateljica Prve gimnazije.

Izdvojeni članak

U Varaždinskim Toplicima škola bila prije nego Kolumbo u Americi!


Djecu treba odgajati de zauzmu stavove prema dobrim i lošim stvarima

– Majka sam 17-godišnjakinji i dugo radim u školi, stoga znam kakvim sve informacijama i sadržajima učenici imaju pristup, a da to njihovi roditelji najčešće ne znaju. Kao roditelj, ali i službena osoba, nisam protivnik zdravstvenog odgoja, koji se može lijepo provesti, a sa četvrtim modulom nemam problema. Možda tome pridonosi i moja struka. Protivnik sam zabrana vezanih za korištenje interneta, pa tako i vezanih za sve ostalo. Zbog toga mislim da zabranu treba zamijeniti odgojem kako bi zauzeli stavove prema dobrim i lošim stvarima, objašnjava Banić uz tvrdnju kako u njenoj školi nije bilo problema oko provođenja zdravstvenog odgoja .

‘Palac gore za licencu!’

Banić licenciranje ravnatelja apsolutno podržava te se nada njenoj skoroj realizaciji. Misli da nitko tko nije spreman usavršavati se trajno, ne samo u pedagoškim znanstvenim disciplinama, već u poznavanju zakonskih propisa, financija i računovodstva, informatici i znanju najmanje jednog stranog jezika, pa i u menadžerskim vještinama, ne bi trebao obavljati tu dužnost.

– Licenciranjem bi se ravnateljima trebalo omogućiti stjecanje onih znanja i vještina koje im sada nisu dostupne i za čije su stjecanje trenutno prepušteni sami sebi. Sustav licenciranja treba biti pravedan, te jako dobro osmišljen kako bi licencu dobili stvarno samo oni najbolji, tvrdi ravnateljica zaključujući riječima ‘palac gore za licencu!’.

Maturanti iznad nacionalnog prosjeka

Maturanti Prve gimnazije su na ispitima državne mature u svim predmetima iznad nacionalnog prosjeka te su svi prošli maturu u ljetnom roku, a mnogi su bili na jednom od prva tri mjesta rang lista izabranih fakultete, dok je 97 posto maturanata upisalo jedan od prva tri izbora. Banić ističe kako je prosječna ocjena na državnoj maturi ‘vrlo dobar’.

Izdvojeni članak

Sud odlučio: Profesor s varaždinskog FOI-a ne smije biti diskriminiran zbog spolne orijentacije


E-upisi su veliki pomak

– Sviđa mi se to što sada imamo aplikaciju i bazu e-upisa iz koje se podaci o upisanim učenicima automatski prenose u e-maticu, a iz e-matice u e-dnevnike u kojemu se nalaze svi razredi iz naše škole. Tako smo dobili zaokružen informacijski sustav. Svjesna sam da ima i kritičara svih tih promjena, međutim, tako je uvijek na početku. Kažem, ima mjesta za poboljšanja, za ono fino ‘brušenje’ aplikacije i pravila, ali pozdravljam odluku da se upisi provode na ovaj način, pravedniji za sve, riječi su ravnateljice Banić koja je prije predavala informatiku stoga na e-upise gleda stručnije od drugih.

– Prosjek bodova u našoj školi na međunarodnoj maturi je 34, što znači da su maturanti ostvarili odličan uspjeh te su iznad svjetskog prosjeka za 5 bodova. Prema našoj trenutnoj evidenciji oko 20 učenika upisalo je fakultet u inozemstvu, od Austrije, pa čak do Ujedinjenih Arapskih Emirata, govori ravnateljica.

Učenici Prve gimnazije sudjelovali su u finalu ACSL-a u SAD-u, ali to je tek jedan u nizu uspjeha. Na međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Danskoj učenica ove škole osvojila je brončanu medalju, prvu medalju za Republiku Hrvatsku ikad na toj olimpijadi, dok je druga srednjoškolka na svjetskoj olimpijadi iz geografije u Japanu osvojila zlatnu medalju i bila članicom tima koji je ostvario najbolji rezultat hrvatske geografske reprezentacije otkad sudjelujemo na geografskim olimpijadama.