Pretraga

[Brucoš 101] Sve što trebate znati o student servisu: Kako se učlaniti i koji su uvjeti rada

A- A+

Sada si student što ti otvara brojne pogodnosti, a jedna od njih je i rad preko student servisa. Pronalaženje posla sada ti neće biti problem i moći ćeš bez problema zaraditi za džeparac i osnovne troškove života – naravno, ako ti to dopuštaju obveze na fakultetu. Iako ti se učlanjenje u student servis i izdavanje ugovora mogu činiti kompliciranima, zapravo je sve vrlo jednostavno.

brucoš 101 student servis

Foto: Unsplash | srednja.hr

Studentica si i sada napokon možeš početi raditi cijele godine, a ne samo preko ljeta. Poslodavci nude brojne mogućnosti i čini ti se da možeš raditi bilo što. Prije nego što odabereš posao koji želiš početi raditi, morat ćeš se učlaniti u student servis.

Student servisi u Hrvatskoj

Za početak, važno je naglasiti kako za učlanjenje u student servis moraš imati ispunjen jedan osnovni preduvjet – moraš imati osnovno zdravstveno osiguranje. Bez njega se ne možeš učlaniti u student servis i početi s radom. Student servise imaju studentski centri svih većih gradova, a to su Zagreb, Split, Varaždin, Rijeka, Pula, Osijek, Sisak, Zadar, Slavonski Brod, Dubrovnik i Karlovac. Neki od ovih servisa imaju podružnice u drugim gradovima, a učlaniti se možeš u bilo koji od njih u gradu u kojem postoji podružnica. Učlaniti se u student servis možeš samo osobno. Ne moraš biti učlanjena u student servis sveučilišta na kojem studiraš. Možeš, primjerice, studirati na Sveučilištu u Zagrebu, a biti učlanjena u Student servis Studentskog centra Karlovac.

Tko se može učlaniti?

U student servis možeš se učlaniti ako pohađaš preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij na visokim učilištima u Hrvatskoj. Također, možeš se učlaniti ako si studentica na razmjeni u Hrvatskoj ili ako si državljanka Hrvatske koja studira na visokom učilištu van Hrvatske.

Također, u student servis se možeš učlaniti i ako si maturantica koja još nije upisala fakultet. Raditi preko student servisa kao maturantica možeš najdulje tri mjeseca od dana maturiranja.

Važno je napomenuti da se možeš učlaniti u student servis ako si izvanredna studentica, ali ne smiješ biti u radnom odnosu niti obavljati samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva.

Kako se učlaniti?

Kako bi se učlanila u student servis, moraš donijeti nekoliko dokumenata. Ovisno o student servisu, trebat će ti tvoja iksica, potvrda o statusu studenta za tekuću akademsku godinu, osobna iskaznica, dvije male fotografije te ugovor ili potvrda banke o osobnom žiro računu. Student servisi mogu tražiti različitu dokumentaciju, pa obvezno provjeri koja je potrebna za student servis u koji se želiš učlaniti. Ako s maturantica, trebat će ti preslika svjedodžbe završnog razreda srednje škole. Ovisno o student servisu u koji se želiš učlaniti morat ćeš ispuniti i upisni karton i izjavu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje studentskog posla. Kada se učlaniš odmah možeš podići ugovor i početi s radom.

Limiti zarade

Za rad preko student servisa moraš imati otvoren žiro račun na svoje ime. Možeš ga otvoriti u bilo kojoj banci, a on služi za primanje neoporezivih primitaka. Važno je napomenuti da, prema novim pravilima koja će uskoro stupiti na snagu, kad tvoja godišnja zarada prijeđe 24 tisuće kuna, prestaješ biti porezna olakšica roditeljima ili skrbnicima. Ako planiraš zaraditi više, roditelji ili skrbnici te trebaju odjaviti sa svoje porezne kartice. Također, ako u godini dana zaradiš više od 72 tisuće kuna, tvoj rad postaje oporeziv i morat ćeš platiti porez na iznos kojim si probila limit. Dakle, ako u godini dana zaradiš 75 tisuća kuna platit ćeš porez na iznos od 3.000 kuna odnosno iznos kojim si prešla limit.

Minimalna satnica i uvjeti rada

Minimalna studentska satnica za 2022. godinu iznosi 29 kuna i 30 lipa, a mijenja se ovisno o iznosu minimalne plaće u Hrvatskoj. Ne može se izdati ugovor na manji iznos. Satnica se uvećava za 50 posto za rad nedjeljom i blagdanima, za rad od 22:00 do 6:00 sati te za prekovremeni rad. To znači da ako radiš u tim uvjetima satnica ti mora iznositi najmanje 43 kune i 95 lipa. Ako radiš najmanje šest sati dnevno imaš pravo na plaćenu pauzu od najmanje 30 minuta. Ako se tako dogovoriš s poslodavcem, imaš pravo i na naknadu za putne troškove, topli obrok i druge naknade.

Studentski ugovor obvezno moraš podići prije nego počneš raditi. Podići ga možeš fizički u student servisu ili online na web stranicama svog student servisa. Potpisuješ ga dva puta, na početku i kada završiš s poslom. Važno je da ga potpišeš na kraju rada jer svojim potpisom potvrđuješ točnost navedenih podataka. U slučaju nekih nepravilnosti ili neisplaćene plaće imat ćeš zaštitu student servisa.

Poslodavac je obvezan isplatiti ti plaću u roku od 15 dana nakon završetka posla. Ako ti poslodavac ne isplati plaću u zadanom roku, moraš se obratiti svom student servisu koji će poslodavcu poslati opomenu. Ako 15 dana nakon opomene poslodavac još uvijek nije isplatio tvoju plaću, student servis će pokrenuti postupak prisilne naplate.

P.S. Za sve pojmove iz ovoga teksta koji vam nisu jasni ili ih ne znate, bacite pogled na našu brucošku abecedu.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.