Pretraga

[Brucoš 101] Umjesto u domu boravit ćeš u privatnom smještaju? Na ove stvari moraš paziti kada unajmljuješ stan

A- A+

Ako ove godine nisi dobila ili ne želiš smještaj u studentskom domu, a studiraš van mjesta prebivališta očekuje te život u unajmljenom stanu. Uzbudljivo biti u stanu odvojen od obitelji, imati više prostora za život i više slobode te napokon iskusiti odrasli život. No, izabrati odgovarajući stan nije jednostavno i moraš paziti na puno stvari. Donosimo nekoliko savjeta kako izabrati stan koji će odgovarati tvojim potrebama i u kojem će ti biti ugodno učiti, družiti se i uživati u studentskom životu.

studentski stan brucoš 101

Foto: Unsplash | srednja.hr

Sada si studentica i sve ti je novo. Ako nisi uspjela dobiti mjesto u domu vjerojatno te očekuje život u unajmljenom stanu. Život u stanu ima određene prednosti poput veće privatnosti, dostupne kuhinje i kupaonice koji ne dijeliš s mnogo ljudi već ju imaš samo za sebe ili nekoliko cimera. Ipak, pronaći idealni stan nije lako. Uz pomoć ovih savjeta lakše ćeš izabrati odgovarajući stan i izbjeći česte probleme s najmodavcima.

Dostupnost javnog prijevoza

Jedna od najvažnijih stavki ti je svakako blizina fakulteta. Osim ako ne pronađeš stan koji je u neposrednoj blizini fakulteta morat ćeš se koristiti javnim prijevozom. Prilikom unajmljivanja stana obrati pažnju na blizinu javnog prijevoza i koliko će ti vremena trebati do fakulteta, centra grada i drugih važnih mjesta poput studentskog centra. Tramvajska stanica udaljena nekoliko minuta ili autobusna stanica udaljena 20 minuta nakon čega moraš presjedati? Prvo je uvijek bolja opcija. Vrijeme koje ćeš uštedjeti na kraće putovanje možeš puno kvalitetnije iskoristiti od sjedenja u javnom prijevozu.

Blizina trgovina i drugih sadržaja

Još jedna kategorija koja će ti biti važna je blizina trgovina, kafića i sličnih sadržaja. Lokalni dućan će ti dobro doći kad ti ujutro ponestane kave ili kad se zaželiš grickalica za cjelonoćno učenje. Također, bit će ti lakše obavljati redovitu kupovinu namirnica jer teške vrećice nećeš morati nositi daleko.

Izdvojeni članak

[Brucoš 101] Želiš u studentski dom? Evo kako se prijaviti i što se sve boduje na natječaju

Kvaliteta namještaja

Stan koji želiš unajmiti trebaš detaljno pregledati. Obrati pažnju na starost i kvalitetu namještaja u stanu za koji si zainteresirana. Kod vrlo starog namještaja manji je problem dizajn koji je davno izašao iz mode, a znatno veći što su veće šanse da će se nešto pokvariti. Provjeri krevet i je li madrac dovoljno čvrst i ako je moguće, izbjegavaj spavanje na kaučima na razvlačenje.

Stan koji ćeš unajmljivati svakako treba biti opremljen hladnjakom, štednjakom i perilicom rublja. Provjeri rade li svi uređaji prije no što unajmiš stan. Ako štednjak radi na plin, provjeri je li priključen na gradski plin. To je znatno bolja opcija od plinske boce koje su teške, skupe i nepraktične za priključivanje. Provjeri moguću prisutnost kukaca. Žohara i mrava se teško riješiti i možeš potrošiti puno novca i vremena na ‘borbu’ s njima. Saznati da su ti žohari ušli u svu hranu nije nimalo zabavno za vrijeme ispitnih rokova.

Detaljno pregledaj stan i provjeri sva oštećenja, pukotine i mrlje. Stan prilikom ulaska detaljno fotografiraj i zatim putem e-maila pošalji fotografije najmodavcu – tako ćeš imati dokaz o stvarnom stanju stana u trenutku kad ulaziš u njega.

Izdvojeni članak
studentska iskaznica, iksica

[Brucoš 101] Što je iksica? Većina studenata koristi je samo za jednu stvar, no ona je puno važnija

Raspored prostorija

Ovo je osobito važno ako ćeš u stanu živjeti s cimerima. Najbolja je opcija ako svatko od vas ima svoju sobu u kojoj može imati privatnost i neometano učiti. Izbjegavaj stanove u kojoj je dnevni boravak također spavaća soba te stanove gdje je potrebno prolaziti kroz nečiju sobu kako bi se došlo do kuhinje, kupaonice ili izlaza iz stana. Velika prednost su stanovi koji imaju prostor za odlaganje poput smočnice i spremište za bicikle.

Plaćanje režija

Izbjegavaj stanove u kojima se režije dijele s najmodavcem. Kada unajmljuješ stan zatraži račune na uvid kako bi vidjela koliko ćeš otprilike mjesečno izdvajati za režije. Raspitaj se koliki su režijski troškovi u sezoni grijanja i izvan nje. Također, važno je napomenuti kako je plaćanje pričuve u zgradama je zakonska obveza najmodavca.

Kao studentici jako će ti važan biti i internet. Ako u stanu već postoji internet, provjeri brzinu i jačinu signala kako bi bila sigurna da ćeš ga moći neometano koristiti.

Izdvojeni članak
noćni klub

[Brucoš 101] Kako se dobro zabaviti i pritom ne upasti u nevolje: Nekoliko savjeta za sigurne izlaske

Privatnost u stanu

Kad jednom potpišeš ugovor i useliš se, imaš pravo na privatnost u svom životnom prostoru. Najmodavac ne može ulaziti kad poželi bez prethodnog dogovora s tobom. Imaš obvezu najmodavcu omogućiti povremenu kontrolu stana, ali kontrole trebaju biti u unaprijed dogovoreno vrijeme.

U stan koji unajmljuješ možeš pozvati goste koji prema Zakonu o najmu u stanu mogu boraviti do 30 dana, a nakon toga si obvezna prijaviti goste najmodavcu.

Potpiši ugovor

Kako bi i ti i najmodavac bili zaštićeni, važno je da potpišete ugovor. To je osnovni dokument kojim se definiraju tvoja prava i obveze. On predstavlja jedinu zaštitu stanarskih prava, tako da je važno imati ga. Nemoj se useliti u stan u kojem najmodavac ne želi potpisati ugovor. Ako najmodavac ima unaprijed pripremljen ugovor, detaljno ga pročitaj kako bi bila sigurna da ti nisu uskraćena neka prava.

P.S. Za sve pojmove iz ovoga teksta koji vam nisu jasni ili ih ne znate, bacite pogled na našu brucošku abecedu.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.