Pretraga

I dalje ne znate koji studij upisati? Ovo sveučilište nudi puno izbora, ali i pogled na more

A- A+

U sklopu projekta Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju pokušali smo vam dočarati sve o samom studentskom životu, razmjenama u inozemstvu, ali i o životu u studentskom domu. Sve to vas vjerojatno čeka kada jednom upišete neki faks, a ako još niste sigurni koji studij upisati, imamo pomoć i za to. Još smo u ožujku kao redakcija posjetili Sveučilište u Dubrovniku te se iz prve ruke uvjerili u kvalitetu studija, ali i života u ovom gradu. Zato, ako volite opušteni primorski ritam ili Game of Thrones, a sviđa vam se neki od studijskih programa, možda je ovo pravi odabir za vas.

Zgrada Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku, Sveučilište u Dubrovniku

Zgrada Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku | Foto: srednja.hr

Nije čudo da je pjesnik Lord Byron opisao Dubrovnik kao ‘biser Jadrana’, a isti je grad natjerao Georgea Bernarda Shawa da ga proglasi ‘rajem na zemlji’. Još u ožujku smo se osobno u to uvjerili prilikom redakcijskog posjeta ovom gradu, a osim uživanja u ljepotama zidina i pogledu na more, posjetili smo i Sveučilište u Dubrovnikute istražili sve njegove sastavnice.

Prošli smo, dakle, apsolutno sve što nude – od komunikologije, preko primijenjene ekologije pa sve do elektrotehnike i računarstva. Popričali smo i sa pročelnicima, profesorima i studentima, ali i doznali sve o istraživačkim centrima, simulatorima i laboratorijima koji postoje na Sveučilištu.

Izdvojeni članak
Sveučilište u Dubrovniku

Koji studij bih upisala da mogu ponovo birati? Obišla sam cijelo sveučilište kako bih odlučila

Iz ovog grada vole istaknuti da istinski žive svih 365 dana u godini. Od Dubrovačkih ljetnih igara, sa znamenitim protagonistima u interpretaciji svjetski znanih domaćih i stranih klasika na pozornicama ambijentalnoga kazališta, preko Dubrovačkog zimskog festivala pa sve do Feste svetoga Vlaha. Dubrovački studenti mogu i potpuno besplatno posjetiti poznate gradske zidine i kulturno-povijesne znamenitosti, ali i doživjeti učenje na jednoj od najboljih plaža na Jadranu s pogledom koji oduzima dah.

Između ostalog, Dubrovnik nas je oduševio kao grad koji je jako prilagođen studentima i njihovim potrebama. Tako ima i jedan od najmodernijih studentski dom u Hrvatskoj s čak 503 kreveta, studentskim restoranom s više od 600 mjesta, teretanom, studentskim klubom, slastičarnom, a la carte restoranom i podzemnom garažom.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Izdvojeni članak

Bili smo u menzi u kojoj se naručuje na aparatu kao u McDonald’su i plaća karticom: Ovo su naši dojmovi

Kako bismo vam olakšali odabir studija, izdvojili smo neke od ključnih informacija svakog od odjela Sveučilišta u Dubrovniku. Ovo su naši savjeti.

Ako volite medije i društvene mreže…

…ne tražite dalje od Odjela za komunikologiju. Na prijediplomskoj razini tamo možete studirati Medije i kulturu društva, a na diplomskoj Medije ili Odnose s javnostima. Prilika za praksu neće vam nedostajati, budući da Odjel ima vlastitu studentsku televiziju i radio gdje studenti mogu raditi sa svom profesionalnom opremom, odnosno baratati rasvjetom, kamerama, ali i režirati materijal.

Nakon završetka ovog studija ne morate se nužno zaposliti na televiziji ili na radiju. Kako nam je prilikom posjeta Odjelu ispričao pročelnik Mato Brautović, danas nema tvrtke kojoj ne trebaju stručnjaci za medije.

– Od lokalnih kafića do velikih korporacija, svi moraju makar biti prisutni na društvenim mrežama. Naši studenti uče sve što im treba da se snađu na tržištu i zato su jako traženi, naglasio je.

Rekao je i da su prije dvije godine radili istraživanja o zapošljivosti diplomiranih studenata.

– Pokazalo se da su diplomanti studija Mediji zaposleni 100 %, a studija Odnosi s javnostima preko 90 %, izjavio je i pojasnio da tu mali utjecaj ima stil života u Dalmaciji, jer jednostavno ima ljudi koji su odabrali rad u turizmu.

Studentski TV studio

Studentski TV studio | Foto: srednja.hr

Ako vas zanima marketing…

…tu je Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, na kojem smo još proljetos zajedno sa studentima slušali predavanje iz neuromarketinga. Odjel je specifičan po neuromarketinškom laboratoriju AXON, jedinom takve vrste u Hrvatskoj. Osnovan je 2021. godine, a u njemu rade ne samo ekonomisti, već i neurolog, psihologinja i kardiolog.

Profesorice Barbara Puh i IvanaPavlić tako su na predavanju jednostavno objasnile što je to neuromarketing.

– Većina oglasa, odnosno njih 90 %, ne postigne svoj cilj. Ne istraži li se dobro tržište prije nego se oglas kreira, one propadnu. Sudionici na klasičnim istraživanjima uvijek mogu razmisliti i odgovoriti kako žele, makar to ne bila istina. No, na neuromarketinškim istraživanjima, uz klasične metode, koristimo i suvremene uređaje, poput onog za praćenje reakcija mozga, EEG-a. Vi možete ne reći istinu, ali pratimo reakcije vašeg tijela na koje ne možete utjecati, pojasnile su profesorice kako izgledaju njihova istraživanja.

Na ovom se odjelu, osim Marketinga, izvode i studiji Turizma, IT menadžmenta, Financijskog menadžmenta i Hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije.

Predavanje u labu za neuromarketing AXON

Predavanje u labu za neuromarketing AXON | Foto: srednja.hr

Ako imate umjetničkog dara…

…upišite studij Konzervacija-restauracija pri Odjelu za umjetnost i restauraciju. Restauracija je pravi spoj stare i nove tehnologije, koji zahtijeva puno vježbe i preciznosti. Tako studenti ovog studija u početku prolaze jednostavnije vježbe kako bi naučili rukovati predmetima, a s vremenom vježbe postaju sve složenije. Na diplomskom studiju u ruke dobiju pravi povijesni predmet kojeg trebaju od početka do kraja analizirati i restaurirati, ispričala nam je Danijela Jemo, izvanredna profesorica, doktorica znanosti i voditeljica radionice za restauraciju tekstila.

Studenti uče rekreirati i nacrte tehnika stare i do 1.000 godina prije Krista, iz doba drevnog Egipta, koje nam je pokazao docent umjetnosti Mateo Miguel Kodrič Kesovia. Kasnije smo na Odjelu posjetili i radionicu za restauraciju metala od 18. do 20. stoljeća. I tu se koristi različita tehnologija, poput strojeva za mehaničko čišćenje, uređaja za pjeskarenje, mikromotora, mikroskopa i različitih kemikalija.

Odjel za umjetnost i restauraciju, studij Konzervacije i restauracije

Docent Kodrič Kesovia pokazuje staru tehniku tkanja | Foto: srednja.hr

Ako se vidite u zdravstvenom sustavu…

…ovo Sveučilište nudi i studij Sestrinstva i Kliničkog sestrinstva. Ovo je jedan od najpopularnijih studija na Sveučilištu, a njihovi studenti su većinom osobe koje već rade u zdravstvenom sustavu.

– Nakon pet godina obrazovanja u medicinskoj školi, medicinske sestre i tehničari odmah kreću na posao, objasnila nam je Sanja Zoranić, voditeljica studija.

Čak i ako niste završili medicinsku školu i ne dolazite iz tog područja, ovaj studij možete upisati i sa završenom gimnazijom.

– Svaki kolegij kreće od bazičnih stvari, tako da svi uspiju uhvatiti ritam. S obzirom na to da dio studenata nije završio srednju medicinsku školu i nemaju potrebna predznanja, potrebno je simulirati situacije i stanja u kabinetu i vježbalištu, te ih upoznati, pripremiti i osposobiti za rad sa bolesnicima na realnim radilištima, rekla je Zoranić.

Vježbalište studija Sestrinstva

Vježbalište studija Sestrinstva | Foto: srednja.hr

Ako želite programirati…

…postoji i STEM sastavnica Sveučilišta koja nudi studije iz robotike, elektrotehnike i programiranja, a riječ je o Odjelu za elektrotehniku i računarstvo.

Izvode dva različita prijediplomska i dva diplomska studija. Na studiju Primijenjenog/poslovnog računarstva studenti uče sve od programiranja do robotike, dok na studiju Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu studenti nauče sve o tehnologijama iz različitih područja elektrotehnike koje se koriste na kopnu i na brodu.

Studenti oba studija danas izrazito traženih profila elektrotehnike i računarstva, nađu posao u struci odmah po završetku studija.

Završeni studenti ostvaruju mogućnost za stjecanje svjedodžbe za časnika elektrotehnike te tako mogu raditi i na brodu, što čini ovaj studij elektrotehnike jedinstvenim u Hrvatskoj. Imaju i redovitu praksu na školsko-istraživačkom brodu Naše more. Pri Odjelu djeluje i poslovno-istraživački centar LARIAT (Laboratorij za inteligentne autonomne sustave), gdje se razvijaju rješenja iz područja robotike, umjetne inteligencije i sustava upravljanja, a u čiji rad su osim istraživača uključeni i studenti, gdje često rade i svoje diplomske radove.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Ako ne možete bez mora…

…upišite neki od studija koje nudi Pomorski odjel. Tamo možete studirati smjerove poput Nautike, Brodostrojarstva i Pomorskih tehnologija jahta i marina, a njihovi se studenti uče upravljati putničkim brodom putem strojarskog simulatora koji se nalazi unutar faksa.

Vidjeli smo tako i simulator za tekuće terete na kojem se studenti upoznaju s radom na sustavu balasta i rada s teretom na brodu koji prevozi tekući metan, ali i VR naočale kroz koje studenti mogu vidjeti 3D brodski okoliš, kretati se po brodu i upravljati njime. Posebno zanimljiv bio je i nautički simulator koji vjerno prikazuje svu brodsku opremu i okoliš, a na njemu studenti uče planirati putovanja, ploviti brodom i izbjegavati sudare.

Simulator na Odjelu za pomorstvo

Simulator na Odjelu za pomorstvo | Foto: srednja.hr

Za sve prirodnjake…

…Sveučilište u Dubrovniku nudi i Odjel za primijenjenu ekologiju, a njihovi studenti sve ono što nauče u teoriji – prolaze i u praksi.

Profesorica Marina Brailo Šćepanović pokazala nam je ‘eksperiment’ u kojeg je uključila i studente, a riječ je o uzgajanju gljiva bukovača. Tada su one u obliku micelija, no kasnije, kad ih stavi na talog od kave i piljevine kao izvore ugljika i dušika, iz micelija ćemo dobiti gljive kakve svi poznajemo.

– Kad vam netko kaže ‘bukovača’, nitko ne bi rekao da to ima veze s mikrobiologijom. No u mikrobiologiji ne želimo samo proučavati pod mikroskopom. Vjerujem da će studenti više zapamtiti ako prođu i ovaj proces. Na ovaj način uče i, recimo, kako riješiti i problem otpada od kave. Mogli biste ga skupljati ih u kafiću, a talog koristiti kao sirovinu za pokretanje vlastitog posla, objasnila nam je profesorica Brailo Šćepanović.

Profesorica Odjela za primijenjenu ekologiju na vježbama

Profesorica Odjela za primijenjenu ekologiju na vježbama | Foto: srednja.hr

Ako želite znati više o Jadranu i Mediteranu…

…upišite studij jedinstven u Hrvatskoj, odnosno prijediplomski studij Povijest Jadrana i Mediterana na kojem se uči o prošlosti mediteranskog prostora od antike do modernog doba.

Ovaj studij poprilično je interdisciplinaran, pa osim o povijesti, njegovi se studenti neprestano educiraju u granama znanosti poput demografije, ekonomije, antropologije, etnologije, arheologije, povijesti umjetnosti i književnosti.

Posebni su i po tome što u nastavi koriste različite digitalne sadržaje. Tako, primjerice, često koriste digitalni repozitorij Znanstvene knjižnice u Dubrovniku. Tamo se, pored digitalizirane rukopisne građe i knjiga, nalazi i Dubrovačka periodika, odnosno stare dubrovačke novine u digitalnom obliku.

– Takva vrsta izvora iznimno je zanimljiva istraživačima početnicima jer je lako čitljiva, a novine su općenito sjajan izvor za različita povijesna istraživanja. Također, na nekoliko kolegija se, kao sastavni dio praktične nastave, kreiraju baze podataka za unos arhivskog gradiva u digitalni oblik, naglasili su sa studija.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku


Projekt Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Privredna banka Zagreb (PBZ), dm i Sveučilište u Dubrovniku (UniDu). Našu online konferenciju pogledajte ovdje. U sklopu projekta ćemo nagraditi najbolje projekte studentskih udruga, a prijavite se putem ovog linka. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.