Pretraga

Od robota nogometaša do startup tvrtki: Nagradili smo studentske projekte, a darovali i maturante

A- A+

Stvaraju robote koji igraju nogomet s pravom loptom, organiziraju start up natjecanja i potiču pokretanje tvrtki, destigmatiziraju probleme s mentalnim zdravljem. Sve to, ali i puno više, postigle su studentske udruge prošle godine. U sklopu projekta Brucoš 101 smo pronašli njihove najbolje projekte i nagradili ih. Uz to, proveli smo i istraživanje među maturantima o tome kako biraju studije, a neke sudionike i darovali vrijednim poklonima.

Udruga mehatroničara

Brucoš 101 je nagradio najbolje projekte studentskih udruga, a darovali smo i maturante | Foto: Udruga mehatroničara

Da su studenti proaktivni, kreativni i podzetni, pokazala je naša video konferencija Brucoš 101. Održali smo ju nedavno, a mogli ste ju pratiti uživo na našem YouTube kanalu.

Brucoš 101 je, inače, namijenjen svima koji planiraju postati studenti. Pomaže im pripremiti se za maturu i uvodi ih u svijet studiranja, a studentske udruge važan su dio studentskog iskustva.

Baš zato smo odlučili potražiti njihove najbolje projekte i tako im dati dodatan medijski prostor, a zahvaljujući i partnerima našeg projekta, Coca-Cole HBC Hrvatska i dm-a, i vrijedne poklone. Tri najbolja projekta dobili su poklon pakete koje su osigurali partneri, a mi ćemo im darovati godišnju pretplatu na portal srednja.hr s kojom će moći samostalno objavljivati vijesti i tako širiti riječ o svojim aktivnostima.

Izdvojeni članak
brucoš konferencija

Stručnjaci o maturi i upisima na studije: Pogledajte naš veliki video vodič za maturante

Prvi robotski nogometni tim Balkana

Na prvom mjestu s najviše bodova našla se Udruga mehatroničara, neprofitna studentska udruga koja djeluje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Trenutno okuplja 30 članova s različitih fakulteta, a svi imaju isti cilj – promicati mehatroniku među studentima i mladima, ali i unaprijediti svoje inženjerske vještine.

Tako su prošle godine uspjeli proizvesti prvi robotski nogometni tim na balkanskom području.

– Bili smo podijeljeni na četiri tima: konstrukcija i proizvodnja robota, software tim, hardware tim i tim zadužen za marketinške aktivnosti. Aktivnosti timova planirali su studenti viših godina strojarstva i računalnih znanosti s višegodišnjim iskustvom u robotici. Svoje slobodno vrijeme članovi su provodili radeći na robotima i međusobno razmjenjujući znanja u svom području. Po završetku prvog radnog prototipa, krenulo se u projektiranje i proizvodnju preostalih robota i razvoja taktika te igračkih i kognitivnih sposobnosti robota, ispričali su nam iz Udruge mehatroničara.

Udruga mehatroničara

Članovi Udruge mehatroničara i njihov robot nogometaš | Foto: Udruga mehatroničara

Nogometne sposobnosti njihovih robota toliko su dobre da su se uspjeli kvalificirati na robotsko svjetsko nogometno prvenstvo – RoboCup. Pripreme za ovo natjecanje koje će se održati u Francuskoj već su u tijeku. Iako su njihovi roboti i više nego impresivni, ovaj projekt važan je iz još jednog razloga, objasnili su nam mehatroničari.

– U Hrvatskoj ne postoje natjecanja ni projekti na području mehatronike i robotike za studente koji bi poticali cjelogodišnji rad i razvoj na visokoj stručnoj razini. Takvi projekti uglavnom su orijentirani na osnovne i srednje škole te povremene jednokratne natječaje privatnih tvrtki koje traže potencijalne radnike. Tako je Robocup MSL Soccer zamišljen kao platforma u kojoj bi studenti i mladi svojim idejama i kreativnošću mogli rješavati konkretne probleme kroz rad na suvremenim tehnologijama u ugodnoj i zabavnoj atmosferi, istaknuli su.

Potaknuli osnivanje čak devet startup tvrtki

Na drugom mjestu našeg natjecanja smjestilo se studentsko natjecanje Start It Up koje je organizirala Hrvatska studentska asocijacija (HSA), najstarija studentska udruga Sveučilišta u Zagrebu. Natjecanje se sastojalo od dva dijela – edukacije o startup svijetu koje su držali poznati poduzetnici i samog natjecanja.

– Start It Up projekt je na kraju brojao 50 natjecatelja s 18 različitih studija. Većina sudionika studira na Sveučilištu u Zagrebu, a bilo je i natjecatelja sa Sveučilišta u Varaždinu, Osijeku, Rijeci… Ideje organizacijskih timova pripadale su raznim industrijama, ali najviše ih je bilo u IT industriji, ispričali su nam iz Hrvatske studentske asocijacije.

HSA

Studentsko natjecanje Start It Up | Foto: HSA

Kako bi se natjecanje ostvarilo, organizatori su odradili lavovski posao. Kontaktirali su ukupno 524 tvrtki, prijavili projekt na 12 javnih poziva i na kraju prikupili financijsku i sponzorsku podršku u vrijednosti od 84.438,05 kn. Najbolje od svega, čak 9 startup ideja osmišljenih na natjecanju već je realizirano.

– Oni bi u budućnosti mogli postati novi startup giganti s hrvatskim korijenima. Prema pozitivnim povratnim informacijama, zaključujemo kako je projekt iznimno važan za akademsku zajednicu, jer potiče perspektivne studente na ulazak na poduzetničku scenu te služi kao odlična priprema za tržište rada kroz kvalitetne i besplatno pružene edukacije. Iz tog razloga, projekt se nastavlja održavati i iduće akademske godine s još većim fondom nagrada, naveli su organizatori.

Psihološku pomoć čine dostupnijom

Stigma oko poteškoća s mentalnim zdravljem polako, ali sigurno nestaje, a za to je zaslužno i Društvo studenata psihologije ‘Psihomnia’. Riječ je o krovnoj organizaciji svih studenata psihologije u Hrvatskoj koja povezuje studente, ali i promovira psihologiju kao znanost i struku. Njihov projekt PsiHelp našao se na trećem mjestu natječaja Brucoš 101.

PsiHelp obuhvaća više toga – web bazu licenciranih psihoterapeuta, aktivnosti na društvenim mrežama koje educiraju o mentalnom zdravlju, ali i radionice s učenicima i studentima na kojima se uživo progovara o tim temama. Sve njihove aktivnosti prošle su godine dosegnule oko 10.000 ljudi, a sve to zahvaljujući volonterskom radu 30 članova udruge.

– Glavni cilj projekta PsiHelp je očuvanje mentalnog zdravlja. Projekt je prepoznat od strane društva, jedinstven i izuzetno vrijedan upravo zbog svoje web baze licenciranih psihoterapeuta koja olakšava dolazak do psihološke pomoći i tako ju čini dostupnijom za društvo. Želimo nastaviti djelovati i doprinositi društvu na način da čini psihološku pomoć dostupnijom i lakšom za pronalazak, ali i da osvještavamo važnost teme mentalnog zdravlja, smanjuje prisutnu stigmu u društvu vezanu uz psihičke poremećaje i potiče pojedince na brigu o sebi i drugima, rekli su iz Društva studenata psihologije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PsiHelp (@psihelp.hr)


Predstavili smo istraživanje i nagradili maturante

Osim studentskim udrugama, konferenciju Brucoš 101 posvetili smo, naravno, i maturantima. Proveli smo istraživanje među njima koje je za cilj imalo doznati kako biraju studije i gdje se za njih informiraju. Kako bismo ih dodatno motivirali za sudjelovanje, osigurali smo im i vrijedne poklone.

Kako bismo maturante motivirali na sudjelovanje, nekoliko njih smo odlučili darovati vrijednim poklonima. Kako bi se uključili, na kraju istraživanja mogli su odgovoriti na kreativno pitanje. Zanimalo nas je što očekuju od studiranja, a najkreativnije odgovore je odabrao žiri. Deset sudionika dobit će poklon pakete partnera Coca-Cola HBC Hrvatska i ZŠEM, a oni su:

  1. Luka Čović,
  2. Klara Stanković
  3. Petra Kljusurić,
  4. Stella Fuchs,
  5. Gabrijela Knežević,
  6. Anika Milevoj,
  7. Antonija Horvat,
  8. Josip Petričević,
  9. Iva Šimunić,
  10. Vlado Hostić

Uz to, novi Samsung Galaxy Z Flip4 kojeg je osigurao Samsung odlazi u ruke učenici iz Osijeka, Ani Kizivat.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Veleučilište Edward Bernays, Samsung, Coca-Cola HBC Adria i dm. U sklopu projekta smo nagradili najbolje projekte studentskih udruga, a proveli smo i istraživanje kojim smo doznali kako maturanti biraju studije. Neke sudionike istraživanja smo darovali Samsung Galaxy Z Flip4 mobitelom i poklon paketima partnera. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.