Pretraga

Tražimo zanimljive eko-projekte škola, najbolje nagrađujemo: Ovo su prošlogodišnji pobjednici

A- A+

Drobilica koja otpadnu plastiku pretvara u ponovo iskoristive predmete i projekt koji spaja ekologiju, likovnu umjetnost, geografiju i uradi-sam projekte. Tako bi se mogli sažeti eko-projekti škola koji su prošle godine proglašeni najboljima u sklopu našeg natječaja ekoLucija 101. Otvorili smo ga i ove godine, a pobjednicima smo osigurali i nagrade.

učenici i profesori industrijske strojarske škole

Industrijska strojarska škola iz Zagreba prošle je godine proglašena Školom ekolucionarom u kategoriji srednjih škola | foto: srednja.hr

Škole ulažu puno truda u poučavanje svojih učenika o važnosti održivog razvoja i ekologije. Zato smo one koji to rade najposvećenije i najkreativnije odlučili nagraditi! Najbolje eko-projekte škola tražimo u sklopu natječaja ekoLucija 101, a ove je godine otvoren drugi put.

Prijave traju do 16. travnja do 23:59h. Pravila su ove godine nešto drugačija, pa se tako škole mogu prijaviti u pet kategorija: školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana. Najbolje ćemo proglasiti u svakoj, a dva pobjednika u ukupnom poretku bit će i nagrađena.

Postanite naša nova škola ekoLucionar!

Najbolji eko-projekt srednje škole nagrađujemo putovanjem na program Euroscola u Europski parlament u Strasbouru za cijeli razred i dvoje nastavnika. Najbolji projekt osnovne škole osvojit će set Hexapoda, edukativnih robota za učenje o programiranju i robotici. Nagrade su omogućili partneri projekta, tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Dobitnike ćemo proglasiti na online konferenciji posvećenoj temama održivosti i ekologije, ekoLucija 101. Održat će se ususret Danu planeta zemlje, 21. travnja, a moći ćete ju pratiti na našem YouTube kanalu. Škole se na natječaj mogu prijaviti ispunjavanjem ovog obrasca, a više o natječaju, pravilima i nagradama dostupno je ovdje.

Izdvojeni članak

Škole, prijavite se: Nagrađujemo vaše najbolje eko-projekte!

Drobilica za plastiku bila najbolji eko-projekt srednjih škola

Kako bi potaknuli što više svojih kolega iz škole na recikliranje, učenici Industrijske strojarske škole iz Zagreba zasukali su rukave i došli do genijalnog rješenja. Pod mentorstvom nastavnika izradili su drobilicu za plastiku, uređaj koji omogućava da se otpadnoj plastici udahne novi život, a potom organizirali akciju prikupljanja plastike iz okoliša u koju su uključili i druge škole.

Drobilicu su učenici izradili od dijelova nekorištenih strojeva iz Školske radionice, a neki dijelovi su im bili i donirani. U svemu su imali su pomoć svojih nastavnika i mentora, Kristinke Lemaić i Josipa Filića. Nastavnica Lemaić ispričala nam je više o tome gdje je njihov projekt danas.

– U provedbu projekta uloženo je više od 150 sati rada učenika i nastavnika, a s obzirom na to da ne smijemo remetiti nastavni proces, provedba projekta zahtijevala je koordinaciju rada i provedbu tijekom slobodnog vremena učenika i nastavnika. Drobilica je kontinuirano u upotrebi i to ne samo među učenicima Industrijske strojarske škole, već je ostvarena suradnja s učenicima, nastavnicima i ravnateljicom Osnovne škole dr. Vinka Žganca iz Zagreba, rekla nam je nastavnica Lemaić.

Za drobilicu su osvojili i brončanu medalju na izložbi inovacija I³G u Ivanić-Gradu, gdje ju je predstavljao učenik Luka Dermišek. Projekt su izlagali i na sajmu Maker Faire u Zagrebu. Na svoj projekt, kao i status prve škole ekoLucionara, su ponosni, rekla nam je Lemaić.

– Status prve srednje škole ekoLucionara iznimno nas je razveselio, a dobivena plaketa na istaknutom je mjestu u Školi te je uvijek dobar poticaj da s gostima i prijateljima škole započnemo razgovor o globalnim ciljevima održivog razvoja, rekla nam je nastavnica Lemaić.

Status prve osnovne škole ekoLucionara otišao u Koprivnicu

Kada su primijetili da u učionici Likovne kulture nedostaje polica, učenici Osnovne škole Braća Radić iz Koprivnice vođeni nastavnicom Sanjom Pakasin odlučili su ju izraditi sami. Koristili su samo reciklirane predmete, a cijeli projekt su povezali s učenjem o ciljevima održivog razvoja.

Osim police, na taj način su nastali i božićni ukrasi u hodniku škole, kao i video projekt kojim su povezali likovni, geografiju i učenje o ekologiji. Za svaki projekt trebalo im je nekoliko tjedana rada, a najvažnije što su njima učili je kako doprinijeti školskoj zajednici na održiv način, a pri tome biti kreativan i inspirirati druge.

Njihovi projekti prošle su godine oduševili žiri svojom cjelovitošću i kreativnim pristupom. Koprivnička Osnovna škola Braća Radić tako je postala naša prva osnovna škola ekoLucionar.

– Malo je reći da smo oduševljene nagradom. Kolegica Matijaško i ja izuzetno smo ponosne kao mentorice, a učenicama je to dodatni poticaj za daljnje stvaralaštvo i potvrda da je njihov trud hvalevrijedan, rekla nam je nastavnica Pakasin prošle godine nakon što smo njihovoj školi uručili priznanje.

osnovna škola braća radić koprivnica

Foto: Osnovna škola Braća Radić iz Koprivnice


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U sklopu projekta provodimo i natječaj za najbolje eko-projekte škola. Odgovore na često postavljana pitanja o projektu pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca. Odgovore na često postavljana pitanja pronađite ovdje, a sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101.