Pretraga

Pitali smo mlade jesu li ekološki osviješteni: ‘Odvajamo jedino boce za beskućnike’

A- A+

Danas se svugdje u svijetu obilježava Dan planeta Zemlje. Mi smo taj dan odlučili proslaviti online konferencijom ekoLucija 101 na kojoj smo raspravljali, između ostalog, je li mladima uopće stalo do ekologije. Kako ne bi sve ostalo samo na našim riječima, izašli smo i na ulice te pitali mlade što sami misle o tome. Odgovori su, kako možete pretpostaviti, bili šaroliki.

ekolucija 101 2023

Pitali smo mlade jesu li ekološki osviješteni | Foto: srednja.hr

Na današnji se dan svake godine obilježava Dan planeta Zemlje. Temama održivosti smo i ove godine na portalu odlučili posvetiti dodatnu pozornost pa smo tako održali online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Partneri našeg projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Održala se 21. travnja, a mogli ste ju pratiti uživo na našem YouTube kanalu ili TikTok profilu.

Naši gosti bili su član Sindikata biciklista Robert Medvedec i zastupnica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, a podijelili su s nama svoja stajališta o zanimljivim i ponekad kompleksnim pitanjima koja otvaraju održive teme. Uz to, proglasili smo i pobjednike natječaja za najbolje školske eko-projekte, a tko su oni možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
ekolucija 101 2023

Na konferenciji ekoLucija 101 proglašeni najbolji školski eko-projekti u 2022. godini!

‘Sve bacim u istu kantu’

U završnici događaja su Hrvoje, Duje i Stella, članovi redakcije portala srednja.hr, razgovarali o tome je li mladima uopće stalo do ekologije ili smatraju da je ta tema već ‘prožvakana’. Njihova mišljenja možete čuti pogledate li podcast, a on je dostupan ovdje. Ipak, nismo stali samo na našim mišljenjima, već smo izašli na ulice kako bismo samim mladima dali priliku da kažu svoja mišljenja.

– Ne, ne razdvajam otpad, samo sve bacim u istu kantu. Iskreno nemam osjećaj da su mladi ekološki osviješteni. Mislim da ih to toliko ne zanima, rekla nam je jedna prolaznica.

Nekoliko naših sugovornika priznalo je da otpad ne odvaja, iako znaju da bi trebali. Neki o tome nisu niti razmišljali pa su u svoje odgovore bili nesigurni. Ipak, nisu svi naši sugovornici bili nezainteresirani za ovu temu.

– Jesam. I mrzim ljude koji bacaju opuške na pod. Brinem o prirodi, istaknula je jedna djevojka.

Izdvojeni članak

Mladi o odvajanju otpada i second hand odjeći: ‘Ne možeš sve činiti, nekad moraš izvagati’

‘Cimerica s Erasmusa me naučila’

U razgovoru s prolaznicima dotaknuli smo se teme o kojoj smo razgovarali i na konferenciji, a to je problem odvajanja otpada u studentskim domovima. Studenti zagrebačkih domova, naime, za to nemaju adekvatne uvjete, a to nam je potvrdila i jedna studentica s kojom smo razgovarali.

– Mi otpad baš ne odvajamo. U domu smo, i onda ne, ali odvajamo boce za beskućnike, navela je.

Druga studentica je pak počela razdvajati otpad nakon što ju je tome naučila cimerica koja u Zagrebu studira putem Erasmus+ programa.

– Meni je cimerica s Erasmusa i onda ona mene tjera da odvajamo. I pošto me ona naučila na to, čak mislim da je to dobro, istaknula je studentica.

Misle li mladi da su ekološki osviješteni i odvajaju li otpad, pogledajte u našem TikTok videu.

@srednja_hr

Sretan Dan planeta Zemlje! 🌍 Što ćete danas napraviti za okoliš, da vas čujemo 😁 #earthday #ecofriendly #srednjahr #danplanetazemlje

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.