Pretraga

VIDEO: Vjetroelektrane su štetne za ptice? Stručnjaci ‘razbili’ mitove o obnovljivim izvorima

A- A+

Vjetroelektrane su bučne i štetne za ptice, obnovljivi izvori mogu uzrokovati rak, energija koja se proizvodi iz obnovljivih izvora je najskuplja. To su samo neki od mitova s kojima su se susreli stručnjaci s FER-a i koje su ‘razbili’ na našoj konferenciji. Kazali su da vjetroelektrane nisu štetne za ptice te da svaka elektrana prolazi niz testiranja.

Docentica Mirna Gržanić Antić s FER-a

Docentica Mirna Gržanić Antić s FER-a | Foto: srednja.hr

Mitove o obnovljivim izvorima energije ‘razbili’ su docentica Mirna Gržanić Antić i izvanredni profesor Tomislava Capuder sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) na našoj trećoj online konferenciji ekoLucija 101. Oboje su zaposleni na sa Zavodu za visoki napon i energetiku.

– Googlala sam malo koji su to točno mitovi vezani za obnovljive izvore. Najviše me šokiralo da obnovljivi izvori mogu uzrokovati maligne bolesti, odnosno rak. To me definitivno najviše, zapravo, negativno šokiralo. Ma, brojni su mitovi od toga da je energija koja se proizvodi iz obnovljivih izvora najskuplja, što zapravo nije istina jer vi jednom kad izgradite neku solarnu ili vjetroelektranu, njihovo tzv. gorivo i prirodno gorivo proizvodi se na sunčevu, odnosno na vjetrenu energiju koje kad ima, ima, i to je prirodna energija. Za nju ne trebate plaćati tako da jednom kad instalirate obnovljive izvore energije, njihova proizvodnja je praktički besplatna, kazala je Gržanić Antić.

Izdvojeni članak
cvijeće

Što trebamo učiniti kod kuće kako bismo uštedjeli energiju? Stručnjaci dali odgovor

Dodala je i da vjetroelektrane nisu štetne za ptice niti se one grade na područjima gdje postoje zaštićene vrste. Capuder je za mit o tome da su vjetroelektrane jako bučne rekao da one prolaze niz testiranja kako bi dobile dozvolu. U videozapisu ispod možete čuti i kako se u to mogu uvjeriti svi pojedinci. Cijelu konferenciju možete pogledati ovdje, više o studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora pročitajte na web stranici.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca