Pretraga

Vrijeme je za promjenu: Evo zašto biste trebali kupovati manje odjeće

A- A+

Svake sekunde se u svijetu odloži ili spali pun kamion tekstilnih proizvoda, upozorila nas je nedavno gošća konferencije ekoLucija 101, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. Doznali smo i koliko tekstila bacamo u Europi. Razgovarali smo i o mogućim rješenjima, a jedno od njih je jačati svijest o tom važnom problemu, kao i smanjiti potrošnju.

Sunčana Glavak

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu | Foto: srednja.hr

Kad ste zadnji put kupili novu majicu? Koliko ih posjedujete? Sunčana Glavak, koju smo ugostili na konferenciji ekoLucija 101, ta nam je pitanja postavila u svom gostovanju.

Izdvojeni članak

Mladi o odvajanju otpada i second hand odjeći: ‘Ne možeš sve činiti, nekad moraš izvagati’

Online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju održali smo kako bismo ekologiji dali dodatan medijski prostor, a kako je to izgledalo pročitajte ovdje. Partneri našeg projekta su Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Kada se govori o održivosti, tekstilna industrija nezaobilazna je tema, kao što je eurozastupnica Glavak napomenula u svom gostovanju.

– Mladim kolegama kojima se danas obraćam rekla bih da nakon hrane, stanovanja i mobilnosti moramo najviše pozornosti posvetiti tekstilu. Otprilike svake godine se u Europskoj uniji odbaci oko 5.8 milijuna tona tekstila. Ako govorimo o promjeni, o mindsetu u kojem bi trebali živjeti, trebamo znati podatak da se u svijetu svake sekunde odlaže ili spaljuje pun kamion tekstilnih proizvoda. Na to pitanje moramo pronaći odgovor, o tome moramo razmišljati, istaknula je Glavak.

Izdvojeni članak
Sunčana Glavak

Uskoro bismo mogli letjeti u električnim avionima: Eurozastupnica nam je ispričala više

Konferencije poput naše mali su dio te slagalice, dodala je. Ipak, svatko od nas ima odgovornost uvesti promjenu u svoj život. Kupovanje manje tekstila i recikliranje kao stil života, korak su u pravom smjeru.

– Moramo biti svjesni da je recycle nešto što je užasno bitno u svakodnevnom životu, pa i kada govorimo o tekstilu, naglasila je eurozastupnica Glavak, a sve što nam je imala za reći o toj temi pogledajte na našem TikToku.

@srednja_hr Kad ste zadnji put kupili novu majicu? 👕 Cijeli razgovor sa Sunčanom Glavak pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #ekolucija #EUparlament #secondhand #podcast #ecofriendly ♬ original sound – srednja_hr

U nastavku gostovanja doznali smo više o zabrani prodaje vozila na benzin i dizel koja će stupiti na snagu u Europskoj uniji 2035. godine. Čuli smo i o električnim zrakoplovima kojima bismo uskoro mogli letjeti zahvaljujući politikama Europske unije. Cijeli razgovor sa Sunčanom Glavak pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.