Pretraga

15 razloga zašto studirati poljoprivredu

A- A+

Odabrati studij koji će vam biti zanimljiv, a istovremeno vas dobro pripremiti za budućnost nije lak zadatak. Tržište rada, konkurentska zanimanja i slično možda se čine kao komplicirani pojmovi, premda, zapravo, to nisu. Donosimo 15 jako dobrih razloga zašto je odabir studija poljoprivrede odličan izbor!

Glenn Carstens-Peters, Unsplash

Premda se, na prvu, poljoprivreda ne čini kao nešto što bi se moglo studirati, realnost je potpuno drugačija. Poljoprivreda je puna izazova, traži interdisciplinarnost, odnosno okuplja brojne različite znanosti.

Izdvojeni članak

Zašto je studiranje poljoprivrede zapravo kul?

Studij poljoprivrede je moguće upisati na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima (VGUK), a mi donosimo 15 jako dobrih razloga zašto!

1. Poljoprivreda je najstarija ljudska djelatnost i nemoguće je zamisliti postojanje čovječanstva bez nje. U prijevodu, to znači da će u poljoprivredi uvijek biti posla, a svojim razvojem će se uvijek prilagođavati potrebama čovjeka!

2. Bavljenjem poljoprivredom možemo utjecati na očuvanje okoliša, a samim time i na zdravlje ljudi.

3. Potražnja za hranom i poljoprivrednim proizvodima stalno raste, i to u cijelom svijetu, a danas su vrlo popularni ekološki uzgojeni i domaći proizvodi.

4. Danas se velik fokus stavlja na lanac proizvodnje hrane, odnosno na podrijetlo hrane, kvalitetu i zdravstvenu ispravnost. U tom procesu će uvijek biti posla!

5. Iz globalne krize, kao što je pandemija koronavirusa u kojoj trenutno živimo, možemo naučiti jednu stvar – opskrba hranom je iznimno bitna! Svakoj državi je njezino stanovništvo na prvom mjesto, i to u pogledu opskrbe hranom i poljoprivrednim proizvodima.

6. Poljoprivreda je, zapravo, vrlo široko područje. Ono obuhvaća procese proizvodnje hrane za životinje i ljude, ali i proizvodnju energetskih usjeva ili, pak, uređenje krajobraza.

7. Nakon završenog studija poljoprivrede moguće je raditi u brojnim djelatnostima – u prodaji, prehrambenoj industriji, turizmu i brojnim drugim.

8. Odabirom poljoprivrede odabireš selo i ono što selo predstavlja – tradiciju, život u skladu s prirodom i svakodnevni rad s plodovima zemlje.

9. Po završetku studija Poljoprivrede imaš sva potrebna znanja za samozapošljavanje, odnosno otvaranje vlastitog biznisa. Želiš biti najveći proizvođač lješnjaka u Europi? Nakon ovog studija to i možeš biti!

10. Poljoprivreda je vrlo interdisciplinarno područje. To znači da sakuplja znanja iz različitih drugih znanosti – ekonomije, informatike, matematike, sociologije, biologije, kemije. Različitost tema unutar ovog područja znači da nikad nije dosadno i da uvijek postoji nešto novo što možeš naučiti.

11. Puno je različitih smjerova na koje možeš ‘zabrijati’ kad uđeš u svijet poljoprivrede. Možeš biti od onih koji se trude ekološku proizvodnju učiniti još boljom, od onih koji aktivno rade na smanjenju klimatskih promjena ili od onih kojima je poduzetništvo jedina strast! Svatko može pronaći mjesto za sebe u poljoprivredi.

12. Baviti se poljoprivredom u današnje doba znači konstantno unaprjeđivanje. Nove spoznaje i znanja u poljoprivredi jedino mogu dovesti do ekološki, ekonomski i društveno održive poljoprivrede, što nam je svima cilj!

13. Današnja poljoprivreda nije nimalo nalik na ono čime su se bavili naši preci. Robotizacija i automatizacija brojnih procesa dovela je do toga da je čovjek više menadžer koji upravlja svim procesima, nego samo radnik na polju. Zbog toga je poljoprivreda, zapravo, vrlo uzbudljivo područje.

14. Upisom studija Poljoprivrede možeš se usmjeriti u tri područja – Bilinogojstvo, Menadžment u poljoprivredi ili Zootehniku. Na prvoj godini studija ćeš shvatiti jesi li više lik za hortikulturu, upravljačke procese ili uzgoj životinja. Nakon toga ćeš odabrati kojim putem želiš ići i u kojem području želiš zasjati!

15. Potencijal koji poljoprivreda u Hrvatskoj ima je ogroman, no ne čini se mnogo po tome pitanju. Jedan od razloga je i to što nedostaje mladih umova koji bi donijeli promjenu s novim načinom razmišljanja. I to je prostor koji ti možeš iskoristiti za razvijanje svoje karijere!

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima provodi studij Poljoprivreda, na kojem studenti mogu birati između smjerova Bilinogojstvo, Zootehnika i Menadžmenta u poljoprivredi. Nastava se održava u Križevcima, a za sve studente koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske ovaj grad je cijenama vrlo pristupačan za život. Budući da je riječ o stručnom studiju, čak 60% nastave odlazi na vježbe i stručnu praksu, u unutrašnjim i vanjskim  laboratorijima, što za studente znači upoznavanje iz prve ruke sa strukom. Više o ovom visokom učilištu možete saznati ovdje.