Pretraga

Slavonska škola ponovno krenula s uzgojem pčela: ‘Nakon 65 godina zazujala je zajednica’

A- A+

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega nakon 65 godina ponovno kreće s uzgojem pčela. Kako su napisali na društvenim mrežama, košnice i oprema nabavljeni su projektom Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, a zajednicu medonosnih pčela darivao je anonimni uzgajivač. Prvu košnicu smjestili su u voćnjaku, a vraćanje pčelarstva smatraju važnim jer na gospodarstvu škole desetljećima nije bilo nikakvog uzgoja životinja.

Pčele u voćnjaku škole, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Pčele u voćnjaku škole | foto: Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

U Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi u utorak je postavljena prva košnica pčela. Kako su objavili iz škole na Facebooku, nakon 65 godina ponovno kreću s uzgojem pčela.

Učenici koji pohađaju izborni predmet Pčelarstvo sada će praktično učiti

– Ponovno je zazujala zajednica pčela svečano najavivši revitalizaciju pčelarstva. Košnice i sva potrebna oprema za uzgoj ovih neizmjerno važnih kukaca i proizvodnju pčelinjih proizvoda nabavljena je kroz projekt ‘Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika’. Prvu košnicu postavio je voditelj školskog gospodarstva Robert Matasović, a u njoj su svoj novi dom pronašle sive medonosne pčele (Apis mellifera carnica). Zajednicu ovih medonosnih pčela darovao je školi uzgajivač koji želi ostati anoniman, napisali su u objavi iz škole.

Uzgoj pčela na gospodarstvu škole, dodali su, važan je zbog oprašivanja biljaka te je zbog toga prva košnica smještena u voćnjaku škole. Osim toga, učenici koji pohađaju izborni predmet Pčelarstvo u toj školi sada će moći usvajati praktična znanja o uzgoju pčela i proizvodnji meda.

Izdvojeni članak
Poljoprivredna i veterinarska škola osijek

FOTO: Ova škola ima svoj plastenik, vinograd, voćnjak, vinski podrum, traktor, uskoro i pčelinjak

Ova škola jedno je vrijeme imala između 30 i 50 košnica

– Poljoprivredno-prehrambena škola se uzgojem pčela po prvi puta počela baviti davne 1888. godine u pletarama. Košnice s pokretnim saćama, kao i sav potreban pribor za novi pčelinjak, nabavljen je 1928. godine. Koncem 1935. godine škola ima 25 košnica. Narednih 30 godina broj pčelinjih zajednica kretao se između 30 i 50. Prilikom podjele imovine između Škole i Đačkog doma 1959. godine, Domu su pripale pčelinje zajednice i sva oprema te od tada do danas na Poljoprivredno-prehrambenoj školi nije bilo uzgoja pčela. Stoga, ovo je važan dan jer na gospodarstvu Škole desetljećima nije bilo nikakvog uzgoja životinja, a sada se ponovno kreće s pčelarstvom, objasnili su iz Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi.

Spomenuli su da su od osnutka škole osim poljoprivredne proizvodnje imali razvijeno govedarstvo, konjogojstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo, peradarstvo, pčelarstvo, kunićarstvo, ribogojstvo te uzgoj dudovog svilca. Podsjetimo, prilikom posjeta Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek i oni su nam otkrili da su podignuli nastambe za pčele te da će prve košnice postaviti ovog proljeća.