Pretraga

Lijepa akcija škole: Učenici cijepili jabuke, štite stare sorte koje se više ne mogu kupiti u rasadnicima

A- A+

Učenici poljoprivrednih smjerova su cijepili jabuke uzgajivača u Pitomači i okolici. Ovu akciju Srednja škola Stjepana Sulimanca organizira već godinama. Cijepljenjem se štite stare sorte jabuka koje se više ne mogu nabaviti u voćnim rasadnicima. Ova akcija, ističu iz škole, pokazuje i predanost nastavnika i učenika ekološkoj poljoprivredi.

Cijepljenje jabuke. Foto: Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača/Facebook

Cijepljenje pomaže ljudskom imunitetu, ali vjerovali ili ne, korisne su i za jabuke. Doduše, ne na način na koji biste možda pomislili. Umjesto igle i uštrcavanja, cijepljenje jabuke znači stvaranje novog organizma, jedna vrsta, mogli bi reći, razmnožavanja. Dio biljke naziva plemka, prenosi se na dio biljke zvan podloga. Dok je podloga uvijek dio biljke koji ima korijen, plenku čini dio sorte koji će donositi plodove identične i stablo odakle je uzeta.

Spašavanje starih sorti

Ovog postupka i njene važnosti. svjesni su i učenici i profesori Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača. Kao i ranijih godina i ove su proveli akciju cijepljenja starih jabuka. Ova usluga bila je dostupna svima u Pitomači i okolici koji su željeli zaštititi svoje jabuke.

– Budući da se stare sorte uglavnom više ne mogu nabaviti u voćnim rasadnicima, ovom akcijom se spašavaju one sorte koje bi inače pale u zaborav. Budući da je naša škola usmjerena k ekološkoj poljoprivredi, i ova akcija je pokazatelj koliko nam je važno pridonijeti očuvanju okoliša, razvoju ljubavi učenika za ekološku poljoprivredu ih te naučiti da u budućnosti i sami znaju cijepiti voćke te pridonijeti očuvanju starih zaboravljenih sorti, poručili su iz ove srednje škole na Facebooku.

Izdvojeni članak
Poljoprivredna i veterinarska škola osijek

FOTO: Ova škola ima svoj plastenik, vinograd, voćnjak, vinski podrum, traktor, uskoro i pčelinjak

‘Izuzetno važna akcija’

Cijepljenje su provodili učenici poljoprivrednih zanimanja. Pritom su pratili vodstvo, Tihomira Vranića, tamošnjeg nastavnika stručnih predmeta.

– Budući da se ova akcija provodi već mnogo godina, drago nam je čuti od osoba koje su ranijih godina prisustvovale ovoj akciji, da već beru i jedu plodove sa stabala koja su sačuvana. To nas posebno veseli i potiče da nastavimo s ovom izuzetno važnom akcijom, zaključili su iz škole.

Inače, kada je riječ o poljoprivrednim zanimanjima, ova škola nudi tri smjera: agroturistički tehničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije i poljoprivredni gospodarstvenik. Uz to, učenici u ovoj školi se mogu školovati i za struke poslovnog tajnika i  upravnog referenta, Također, u sklopu jedinstvenog modela obrazovanja (JMO), nude i zanimanja za kuhara i konobara.