Pretraga

Agrotehničari uče o tlu kroz zanimljivu vježbu: Vješto su iskopali ‘pedološku jamu’

A- A+

Agrotehničari se u sklopu svog obrazovanja moraju dobro upoznati s tlom. U tome im pomaže ‘pedološka jama’. Riječ je o rupi gdje kroz vertikalni presjek mogu vidjeti unutrašnju morfologiju tla. Ova vježba se radi već u prvom razredu u ovom usmjerenju na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi.

Pedološka jama. Foto: Poljoprivredno-prehrambena škola Požega/ Facebook

Agrotehničari su zanimljiv strukovni program koji se u Hrvatskoj može učiti u srednjim školama koji su okrenuti prema poljoprivredi. Jedna od takvih škola je i Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi. Jedan od predmeta koji imaju je i Tloznanstvo. Pod vodstvom profesorice Ankice Pavlović, agrotehničari u prvom razredu imali su ovog tjedna zanimljivu vježbu, o čemu se škola pohvalila putem Facebooka.

U školskom vinogradu na Vranduku, iskopali su takozvanu ‘pedološku jamu’. Preko nje, učenici su vidjeli unutrašnju morfologiju tla kroz vertikalni presjek. Učenici su vidjeli i horizonte te podhorizonte koji se mogu uočiti jedino pažljivim motrenjem presjeka.

Izdvojeni članak
Poljoprivredna i veterinarska škola osijek

FOTO: Ova škola ima svoj plastenik, vinograd, voćnjak, vinski podrum, traktor, uskoro i pčelinjak

Horizonti i podhorizonti se razlikuju po boji, debljini, svojoj izraženosti, teksturi, strukturi i poroznosti. Učenici su pažljivo izabrali mjesto kopanja kako ne bi ometali radove u vinogradu. Kopali su u fazama i pritom radi stepenice s jedne strane. Tako su lakše mogli ulaziti u jamu.

– Stranice jame, iz kojih se iščitava profil nakon kopanja, moraju biti pod izravnim sunčevim osvjetljenjem kako bi se profil mogao jasnije vidjeti. Učenici su odredili su horizonte te uzeli uzorke za laboratorijske analize. Nakon napornog rada, u slast su pojeli kobasice, slaninu i domaći kruh. Vjerujemo da će žuljeve na dlanovima brzo zaboraviti, ali vježbu u školskom vinogradu na Vranduku pamtiti zauvijek, istaknuli su iz Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi.