Pretraga

Ovo su dvije stranice u Universitasu: Na jednoj lijepo pišu o zakonu, na drugoj ga odbacuju

A- A+

Universitas je nekada bio glasilo u kojemu su veličali zagrebačkog i bivšeg splitskog rektora, gurajući unutra gotovo trideset njihovih fotografija, a studente koji ga kritiziraju optuživali za ‘džihad na rektorat’. Bio je i glasilo u kojem su se religijska putovanja splitskog rektora i odabrane delegacije nazivala službenim putovanjima. Oni su se zajedno nasmiješeno fotkali. Neko vrijeme su dijelili simpatije prema ministru, a onda i antipatije prema ministrici. Sveučilišta su bila kao jedno. To je vrijeme, po svemu sudeći, prošlo i svršeno. No, ne dajte se zavarati. Nismo sada dobili kritičnu akademsku novinu koja otvara prostor za različita mišljenja. Bilo bi to lijepo, ali ne. Sada samo imamo dvije, umjesto dosadašnje jedne, monotone, suhe vijesti o suštinski istoj stvari. Bez novih saznanja, rješenja, dijaloga, prostora za raspravu. Ičega što već nismo imali prilike vidjeti u medijima daleko relevantnijim i kritičkijim od novčano skupog, ali, zaista, u svakom drugom smislu siromašnog sveučilišnog pamfleta.

universitas

Dvije vijesti o zakonskom nacrtu u sveučilišnom pamfletu Universitas
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Posljednji je tjedan u mjesecu. Nekome to ne znači ama baš ništa, no nama, poznavateljima akademskih prilika, to je uvijek poseban period. Tada, naime, zadnjeg ponedjeljka i utorka u mjesecu, uz Jutarnji list, Novi list, Slobodnu Dalmaciju i Večernji list izlazi i sveučilišni pamflet Universitas. Unatoč poprilično javnom internom sukobu koji su imali prošle godine, Universitas i dalje zajednički izdaju splitsko i zagrebačko sveučilište, na koji godinama troše milijune kuna javnog novca.

Dvije stranice za dvije vijesti o istom zakonu

I dok je nekada Universitas bez rezerve prozivao novinare, studente i ostale neistomišljenike, nakon sukoba u listopadu prošle godine, stvari su se očito malo promijenile. Sada redakcija o važnim pitanjima resora više ne diše unisono kao proteklih godina. Nisu to samo naše pretpostavke. U najnovijem broju Universitasa nailazimo na dva članka koji svjedoče dualizam koji se stvorio u sveučilišnom pamfletu. Radi se o člancima na fotografiji poviše koji suštinski pokrivaju istu stvar – novopredloženi zakonski nacrt koji je pripremila administracija ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Na lijevoj strani, već u naslovu kažu kako će novi zakon propisati ‘okvir za reformu javnih sveučilišta i znanstvenih instituta’, a na opremi, popratnim fotografijama, dominira sam ministar Fuchs. Tekst je napisan poprilično afirmativno, prenoseći izjave ministra i pojašnjavajući teze Ministarstva o tome što se zakonom želi urediti, od programskog financiranja, preko većeg državnog nadzora pa do vanjske kontrole kvalitete. Taj tekst potpisuje Diana Barbarić. Na desnoj strani prenosi se mišljenje zagrebačkih senatora koji su prije tjedan dana u cijelosti odbacili novi zakonski nacrt, a imali su za to, kako smo pisali, barem jedno bizarno objašnjenje. Naime, naziv zakonskog nacrta u kojem je visoko obrazovanje stavljeno ispred (doslovno u rečenici ispred) znanstvene djelatnosti im je pobudilo sumnje da se time eventualno šalje neka skrivena poruka.

Nije se potrebno niti pretjerano odavati spekulacijama koji je dio redakcije pripremio koju stranicu novina. Desnu, zasigurno, o isključivom stavu zagrebačkih senatora, priređuje zagrebačka redakcija. Nije poznato tko točno ni radi li se samo o redakcijskom izvještaju, jer članak nije potpisan. Lijevu stranicu priprema, po toj logici, splitski dio redakcije sveučilišnog pamfleta. To poprilično ide rame uz rame uz zaključke splitskog rektorskog kolegija koji je ministru Fuchsu uputio neke primjedbe, ali, kako su izvijestili na svojim stranicama, i pohvale za pripremljeni zakonski nacrt.

Izdvojeni članak

Drama u redakciji Universitasa, sveučilišnog pamfleta koji studente proziva za ‘džihad’

Novčano skup, ali siromašan pamflet…

Ako se pitate zašto je ovo sada problematično, odmah ćemo vas prekinuti. Nije problematično, ni najmanje. Hoću reći, ništa više problematično nego što je Universitas, u ideji i realizaciji, ikada bio. U razvijenom akademskom svijetu sasvim je prihvatljivo i, štoviše, poželjno razilaženje u mišljenjima dvaju sveučilišta. To je početak i kraj znanosti, obrazovanja i akademije kao takve. Ono što daje prostor novim idejama, a neosnovanim dogmama brani izlazak iz inventara nekritične prošlosti. Ali u slučaju našeg sveučilišnog pamfleta u kojem, po riječima rektora Damira Borasa ‘sve istinito i bitno lijepo piše’, ovo nije baš tako viđen prizor. Ovo je odmak od dosadašnje prakse unisonog obračunavanja s medijima, studentima i neistomišljenicima.

Universitas je nekada bio glasilo u kojemu su veličali zagrebačkog i bivšeg splitskog rektora, gurajući unutra gotovo trideset njihovih fotografija, a studente koji ga kritiziraju optuživali za ‘džihad na rektorat’. Bio je i glasilo u kojem su se religijska putovanja splitskog rektora i odabrane delegacije nazivala službenim putovanjima. Oni su se zajedno nasmiješeno fotkali. Neko vrijeme su dijelili simpatije prema ministru, a onda i antipatije prema ministrici. Sveučilišta su bila kao jedno.

To je vrijeme, po svemu sudeći, prošlo i svršeno. No, ne dajte se zavarati. Nismo sada dobili kritičnu akademsku novinu koja otvara prostor za različita mišljenja. Bilo bi to lijepo, ali ne. Sada samo imamo dvije, umjesto dosadašnje jedne, monotone, suhe vijesti o suštinski istoj stvari. Bez novih saznanja, rješenja, dijaloga, prostora za raspravu. Ičega što već nismo imali prilike vidjeti u medijima daleko relevantnijim i kritičkijim od novčano skupog, ali, zaista, u svakom drugom smislu siromašnog sveučilišnog pamfleta.


*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr