Pretraga

U Universitasu, skupom pamfletu sveučilišta, samo idila: Nema ni riječi o aferama na fakultetima

A- A+

U novom broju Universitasa, hrvatskih sveučilišnih novina, na svih 30 stranica nižu se riječi hvale za Sveučilište u Zagrebu. Piše se o 355. rođendanu Sveučilišta, o kontinuiranom doprinosu nastavnika koji omogućuje razvoj Sveučilišta i društva te o Smotri koju je posjetilo preko 30.000 posjetitelja. Ni u jednom tekstu, primjerice nekoj kolumni, ne problematiziraju se trenutne afere ili barem kako one utječu na sve pozitivne stvari na Sveučilištu. Doduše, nije nikakva novost da Universitas prikazuje sveučilišnu idilu.

universitas

Novi broj Universitasa od 20. studenog 2023. | foto: srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu početkom je ove, 355. akademske godine organiziralo Tjedan Sveučilišta od 3. do 11. studenog. Niz predavanja i panela zasjenile su afere upravo na zagrebačkom Sveučilištu. Tako su u Tjednu Sveučilišta uhićena dvojica profesora na Geodetskom fakultetu pod sumnjom da su manipulirali u čak 28 postupka nabave te lažirali 317 putnih naloga, a u slučaju se spominje i ministrica kulture. Osim toga studenti na ADU-u održali su prosvjed zbog profesora koji se vratio na posao nakon što je dvije godine bio suspendiran, a situacija na Hrvatskim studijima pokazala je da Statut Sveučilišta u Zagrebu izgledno nije usklađen sa Zakonom. Nedavno je i policija završila istraživanje na PBF-u koje je pokazalo da su zaposlenici krali preko studentskih ugovora, a službena kartica ‘peglala se’ na kozmetičke i druge usluge.

Koncert pod nazivom ‘Sveučilišna idila’ pravi je prikaz i ovog broja Universitasa

No, o svemu tome u novom broju Universitasa od 20. studenog nema ni riječi. Naslovnica hrvatskih sveučilišnih novina govori da Sveučilište u Zagrebu predstavlja potencijal koji može pokrenuti gospodarstvo Hrvatske i donijeti pozitivne promjene u naše društvo. Piše se o povijesti Sveučilišta u Zagrebu povodom 355. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu. Taj pregled donosi crtice iz povijesti još od 1669. godine pa sve do razdoblja samostalne Hrvatske.

Sljedeći članak naslova je ‘Kontinuirani doprinos nastavnika omogućuje razvoj Sveučilišta i društva’. Ukupno 91 profesor u tajnom izboru primio je priznanje Sveučilišta u Zagrebu, a u članku stoji da je rektor Stjepan Lakušić uputio posebnu zahvalu umirovljenim nastavnicima u ovoj akademskoj godini. U Universitasu stoji da je predstavljena Strategija razvoja Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj. Ta je Strategija predstavljena, pisali smo, 15 godina nakon početka projekta. Taj članak broji čak pet stranica.

Sljedeći članak piše o najutjecajnijim znanstvenicima sa Sveučilišta u Zagrebu prema listi Sveučilišta Stanford. Nakon toga slijedi svečana sjednica Senata, a s rektorom Lakušićem fotografirali su se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec jer su razgovori o prometnom povezivanju Kampusa Borongaja s ostatkom grada u punom jeku. Posebni okvir posvećen je izabranicima u počasni naslov professor emeritus, a kao prvi naveden je Damir Boras, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu. Pisali smo da mu ta titula ‘podebljava’ mirovinu u iznosu od približno 300 eura, a prisjetili smo se i svih njegovih afera.

Universitas spominje i prorektoricu Jasenku Ostojić koja je osmislila koncertni program ‘Sveučilišna idila’. U rečenici iza, pak, stoji da je Tjedan Sveučilišta u Zagrebu, kojeg su utemeljili isusovci 1699. godine, sadržavao niz vrijednosnih događanja i susreta, od zahvale i spomena na preminule djelatnike, studente i hrvatske branitelje, preko dodjela priznanja zaslužnim članovima akademske zajednice, svečanih sjednica i tako dalje. Koncert je, dalo bi se zaključiti, samo nastavak te sveučilišne idile.

Izdvojeni članak
universitas

Ovo su dvije stranice u Universitasu: Na jednoj lijepo pišu o zakonu, na drugoj ga odbacuju

Mogli su barem pohvaliti studente ADU-a koji su podigli svoj glas i odlučili stati na kraj sustavu

Universitas piše i o panelu ‘Sveučilište kakvo trebamo’ u kojem rektor naglašava važnost studijskih programa na engleskom, a za upisne kvote rektor je rekao da se one ‘mogu nadomjestiti studentima koji dolaze iz drugih zemalja’. U novom broju Universitasa nalaze se i članci o predstavljanju knjige ‘Diplomatski pečat’, a na šest stranica proteže se pregled Smotre Sveučilišta u Zagrebu uz fotografije koje dočaravaju taj događaj. Uz to tu je i članak o obnovi Katoličko-bogoslovnog fakulteta, piše se o tome kako je Sveučilište u Zagrebu najuspješnije i najaktivnije sportsko sveučilište u Europi, a zadnja stranica donosi kratki izvještaj sa sveučilišne brucošijade BrutZGe.

Članak koji riječ izravno daje studentima jest intervju s novom predsjednicom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivonom Josipović, koja je rekla da analiza prethodnog rada Studentskog zbora upućuje na razne probleme. Kao tri aktivnosti ili projektna plana navela je organizaciju sveučilišne brucošijade, novi Vodič za brucoše i organizacija konferencije studenata Sveučilišta u Zagrebu. Kao poteškoće studentske populacije izdvojila je nedostatak parkinga za bicikle i električne romobile u domovima, lošu internetska povezanost te potrebu za unaprjeđenjem prostora za prihvat paketa. Nužna je i modernizacija domova, dodala je, poboljšanje prehrane, zdravstvene zaštite i prostora za učenje. Na pitanje o standardu Sveučilišta u Zagrebu, prigodno za sveučilišnu idilu, kazala je da se standard studenata u Zagrebu smatra nešto naprednijim od ostatka Hrvatske jer Zagreb nudi veću raznolikost i dostupnost dodatnih oblika podrške studentima, bolje prilike za istraživanje, širi izbor studentskih poslova te beneficije poput studentskih stipendija, prehrane ili smještaja koje su ‘na visokoj razini u usporedbi s drugim sveučilištima u Hrvatskoj’.

Samo sve lijepo piše u Universitasu

Universitas, jasno je, prikazuje sveučilišnu idilu i to nije ništa novo. Bivši rektor Boras govorio je da ‘sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu’. Inače, podaci iz 2020. godine pokazuju da zagrebačko Sveučilište na Universitas godišnje troši više od 600.000 kuna, a isto toliko daje i splitsko Sveučilište. Nitko u tom skupom pamfletu, primjerice, nije se sjetio pisati ni o jednoj aferi sa Sveučilišta u Zagrebu. Čak ako nisu željeli okaljati obraz svojoj instituciji mogli su bar u nekoj kolumni ili komentaru napisati kako ta negativna događanja utječu na sve ‘pozitivno’ što se na Sveučilištu događa. Ili su barem mogli pohvaliti studente ADU-a koji su podigli svoj glas i odlučili stati na kraj sustavu. Mogli su se pozabaviti novim Statutom Sveučilišta u Zagrebu jer se on izričito odnosi na sve profesore i studente.

Mogli su u nekom tekstu, što je i sam rektor kazao, napomenuti da će profesori Geodetskog biti zamijenjeni mlađim snagama s katedri. Mogli su reći da ne podržavaju krađu javnog novca i da na njihovom Sveučilištu ima dovoljno profesora koji ne podliježu tek tako lažiranju putnih naloga i malverzacijama u nabavi. No, odlučili su ignorirati sve što se zapravo na zagrebačkom Sveučilištu događa i bez zadrške prikazati sveučilišnu idilu posebno naglasivši da je Tjedan Sveučilišta, u kojem su u istražnom zatvoru završila dvojica profesora, baš idiličan. Ako želite pročitati nešto o trenutnim aferama na hrvatskim sveučilištima, to možete napraviti ovdje ili pogledati u videozapisu ispod.