Pretraga

Bez srama i skrivanja identiteta student tražio da mu se za novce riješi ispit usred pisanja

A- A+

Koliko ste puta u zadnjih par mjeseci naišli na oglas u kojemu netko kupuje seminarski ili diplomski rad. Iako se radi o akademskom nepoštenju koje je kažnjivo, nije tajna da studenti to rade, a oglase za kupnju radova objavljuju javno ili u zatvorenim grupama pod vlastitim imenom i prezimenom. Danas je tako jedan student pokušao pronaći osobu koja će mu za novac riješiti ispit.

Screenshot: Facebook

Prošlog smo tjedna ‘uhvatili’ studenticu prestižnog društvenog fakulteta kako kupuje esej iz pripovijetke duge svega 30 stranica. Obavljala ona kupnju za sebe ili nekog drugog, svatko s imalo zdrave pameti zaključit će kako takav čin nije ispravan. Unatoč tomu, javili su nam se brojni dežurni dušebrižnici, kazavši kako je članak potpuno suvišan ‘jer na njenom fakultetu ne traže takve radove’ i ‘to ionako svi rade’. Stvar je otišla toliko daleko da je jedna djevojka, bez imalo srama, u komentar na našem društvenom kanalu napisala kako ona drugima piše radove i ako ga netko želi kupiti, slobodno neka joj se javi.

Izdvojeni članak

Studentica putem Fejsa besramno kupuje esej iz pripovijetke od 30 stranica

Ipak, akademsko nepoštenje tu ne staje. Danas se tako u jednoj Facebook grupi pojavila objava koja je vrlo brzo uklonjena. Student jednog fakulteta Sveučilišta u Zadru objavio je fotografiju, po svemu sudeći ispita i tražio osobu koja bi u sat vremena mogla riješiti barem dva zadatka.

– Prilika za brzu dnevnicu, satnicu, tko ima znanje ima moć… imate otprilike sat vremena, bar 2 zadatka…, napisao je mladić u grupi, bez ikakvog sakrivanja svog identiteta, pod punim imenom i prezimenom.

Od svih reakcija u komentarima samo je jedna djevojka osudila ovakav čin studenta.

– Ljudi, dobro koji vrag? Dakle, vi ste na fakultetu. Razumijem da netko prepisuje u srednjoj, ako želi studirati matematiku, pa prepisuje likovni, al’ doć ‘ na fakultet i prepisivat’ gradivo koje ti sutra treba za obavljanje posla – e to ne razumijem. I onda se pitate što nije uredu s državom? Pa upravo to što nitko ne zna svoj posao jer je prepisivao da bi došao do diplome. Ajmo za promjenu sjesti i nešto naučiti. Ako nisi spreman, j**i ga, padni, ponovi i prođi k’o i svi ostali. Najlakše je platit’, napisala je djevojka u komentar objave.

Iako je objava ubrzo nakon ovog komentara uklonjena, čitav slučaj prijavili smo fakultetu na kojemu mladić studira i čekamo da se očituju o istom. A dok se ovakvi i slični postupci u društvu ne počnu osuđivati i ozbiljnije kažnjavati, možete samo strepiti liječi li vas liječnik koji je na ovakav način rješavao ispite iz anatomije ili će posao umjesto vas dobiti netko tko je kupio svoj diplomski rad.