Pretraga

Profesori s Prava nepravomoćno osuđeni na zatvor jer su primali mito za puštanje studenata na ispitima

A- A+

Trojica profesora s Pravnog fakulteta u Osijeku jučer su nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu zbog otkrića iz Afere Indeks u kojoj je otkrivena korupcija u akademskim krugovima. Na početku ove priče 17 ljudi bilo je optuženo za kupovinu/prodaju ispita, a većina ih je krivnju priznala te se nagodila sa sudom. Trojac koji je jučer nepravomoćno osuđen kroz čitav proces nijekao je svoju krivnju. U međuvremenu se jedan od njih umirovio, a dva su još uvijek profesori na fakultetu.

Foto: Pixabay.com

Zbog primanja mita za puštanje studenata na ispitima tijekom 2012. godine nepravomoćno su jučer osuđeni umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku, Srećko Jelinić, te aktivni profesori Vlado Belaj i Vjekoslav Puljko koji još uvijek predaju i rade na fakultetu, piše telegram.hr.

Izdvojeni članak

Skandalozno: Studenti Medicine kupovali ispit iz anatomije za 22.000 kuna!

Jelinić je nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 2,5 godine, Belaj od 2 godine, a Puljko od 1,5 godine. Uz to, Belaj i Puljko su dobili i sigurnosne mjere zabrane obavljanja profesorskog zvanja pet godina od pravomoćnosti presude, a u taj se period ne uračunava vrijeme zatvorske kazne.

Jelinić će državi morati vratiti 33.800 kuna koje je dobio kao mito i to u obliku radova na njegovoj nekretnini u Osijeku. Belaj je za puštanje studenata na ispitima dobio tisuću eura i šest tisuća kuna mita, dok je Puljko primio četiri tisuće kuna. Kako je dokazao USKOK, profesori s Prava su u prosjeku dobivali 1.000 eura mita za prolazak ispita, piše spomenuti izvor.

Uz ovaj trojac, na početku afere bilo je obuhvaćeno 17 osoba vezanih za Pravni fakultet, a među njima je bio i tadašnji dekan Igor Bojanić. On je puno ranije priznao krivnju i dobio rad za opće dobro te novčanu kaznu od 100.000 kuna.