Pretraga

Zagrebački profesor osmislio aplikaciju protiv varanja: ‘Rezultati na ispitima sada su realniji’

A- A+

Jurica Đurić, nastavnik Visoke škole za informacijske tehnologije, autor je aplikacije Cheatless, kojom se, uz pomoć umjetne inteligencije, sprječava varanje ne samo na online ispitima, već i na onima uživo. Autor kaže da je do ideje došlo spontano, kada mu je supruga imala psihološko testiranje.

Jurica Đurić, autor aplikacije Cheatless i logo aplikacije | foto: Privatni album

Prema funkcionalističkoj perspektivi u sociologiji, dvije su funkcije obrazovanja: selekcija i alokacija. Selekcija je izbor najsposobnijih pojedinaca, a alokacija njihov razmještaj u određene profesionalne uloge. No ni jedno ni drugo ne može proći bez jasnih meritokratskih načela. Upravo je zato iz škola potrebno odstraniti svaki oblik prepisivanja kako bi se osigurala jednakost prilika i jednakost šansi.A o tome da prepisivanju i drugim oblicima varanja na ispitima dolazi kraj, brine se i Jurica Đurić, nastavnik Visoke škole za informacijske tehnologije. On je razvio jedinstvenu hrvatsku računalnu aplikaciju za sprječavanje prepisivanja prilikom online provjere znanja – Cheatless.

Aplikacija pri korištenju gasi sve eksterne programe koji nisu Microsoft Teams i Cheatless, a zabranjuje korištenje eksternih ekrana i tehnologija, zabranjuje sve digitalne prečace poput kopiranja i slikanja ekrana. Ne funkcionira u virtualnom okruženju na računalu (dijeljenje hosta), a nije dozvoljeno pokretanje uz Teamviewer. Kroz eksperimentalnu fazu, otkriva nam njezin autor, nastoji se ugraditi alati poput umjetne inteligencije koja prati oči i smjera gledanja ispitanika, kao i razvoj detekcije emocija kroz facijalne ekspresije s ciljem razlikovanja nervoze kao osjećaja i čina prepisivanja, odnosno varanja na ispitu.

Izdvojeni članak

Za šestero maturanata ispiti poništeni zbog varanja: Oko 3.000 pristupnika nije se pojavilo na maturi

Cheatless je trenutno dostupan na Windows sustavu, a u planu je i njegovo širenje na MacOS i Linux. Rad aplikacije u pilot fazi projekta testiran je na dva visoka učilišta u Hrvatskoj – VSITE i Edward Bernays University Collegeu, a već postoji interes i u inozemstvu (prvi su je poželjeli koristiti Makedonci). Aplikacija je nagrađena od strane međunarodne i hrvatske inovacijske zajednice, a na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020. osvojila je zlatnu medalju.

Kako funkcionira te što još možemo očekivati, pitali smo njezina autora Juricu Đurića.

Umjetna inteligencija prepoznaje sumnjivo ponašanje

Kako ste došli na ideju? Kakva su vaša iskustva s prepisivanjem?

Priču o ideji rado pričam jer je do nje zapravo došlo vrlo spontano. Supruga je imala psihološko testiranje u vrijeme lockdowna zbog širenja koronavirusa, a tijekom testiranja ju je snimala kamera. Budući da je nastava već bila u tijeku i bilo je neizvjesno hoće li i na koji način biti moguće provesti provjere znanja, razmišljao sam – „zašto ne bih izradio aplikaciju koja će studentima omogućavati pisanje provjere znanja na daljinu, ali uz audio i videonadzor?“. Zapravo, tako je nastala ideja o Cheatlessu.

Naravno, početna verzija aplikacije, koja sada već datira u proteklu godinu imala je mnogo prostora za napredak, ali u kasnijim verzijama aplikacije, kao što je i ona danas, vjerujem da prepisivanja gotovo pa nije bilo. Prema videosnimkama i rezultatima provjera znanja vidljivo je kako su rezultati podosta realniji i gotovo isti kao što bi bili u vremenima kada su se ispiti polagali uživo. Naravno, odgovor na to pitanje će ipak najbolje moći dati studenti koji su sudjelovali u beta testiranju.

Može li nastavnik dozvoliti, kada je to potrebno, pokretanje još kojih programa ili ih Cheatless automatski blokira (primjerice, korištenje Excela na kolegiju Statistika)?

Aplikacija je još uvijek u razvojnoj, a njeno korištenje u pilot fazi, a trenutno radimo na unapređenjima tog tipa. Ako će postojati potreba za time, u samo nekoliko koraka će biti moguće postaviti i tu mogućnost. Cheatless u trenutku njegova pokretanja automatski blokira sve aplikacije osim Microsoft Teamsa (i sličnih) i drugih aplikacija koje nisu potrebne za pisanje provjere znanja.

Kako je aplikacija usklađena s GDPR-om?

Svi studenti koji pokreću aplikaciju Cheatless dobivaju obavijest kako se za vrijeme pisanja provjere znanja snima audio i videozapis. Svi studenti koji žele pristupiti provjeri znanja tijekom koje se koristi i aplikacija Cheatless, prihvaćaju privolu za snimanje.

Kakvi su Vam planovi za daljnji razvitak?

Planovi su zaista veliki, prije svega prilagoditi aplikaciju kako bi mogla raditi na više operacijskih sustava, usavršiti prepoznavanje sumnjivog ponašanja studenata za vrijeme pisanja provjere znanja koristeći dosege umjetne inteligencije. U planu je i implementacija mogućnosti za dodatnu kameru, a kako bi nastavnik imao bolji pregled okoline za vrijeme pisanja provjere znanja. Također, tu su i planovi za provedbu istraživanja u kojem bi sudjelovali svi studenti koji su koristili aplikaciju s ciljem definiranja najprimjerenijeg i najjednostavnijeg rješenja po nekim pitanjima, kako za studente, tako i za nastavnike.

Uzimajući u obzir raznolike načine ispitivanja znanja, cilj je implementirati i modul za crtanje koji bi studentima omogućio odgovaranje na postavljena pitanja crtežom ili dijagramom, što je trenutno onemogućeno zbog ograničenja u okviru eksternih rješenja poput Microsoft Formsa.

Razmišljate li o alatima koji bi omogućili da se algoritam koji razvijate koristi i u ispitima uživo?

Naravno, aplikacija se može koristiti i u ispitima uživo, s tim da onda nije toliko ključno snimanje audio i videozapisa, već je tu i dalje korisno što aplikacija Cheatless blokira sve druge aplikacije kako studenti ne bi mogli koristiti pomoć drugih alata. Na pojedinim kolegijima to i koristimo kako bi testirali aplikaciju i u tim uvjetima.

Želite li štogod dodati ili naglasiti, a da Vas nisam pitao?

Aplikacija nije zamišljena samo za sprečavanje prepisivanja prilikom provjera znanja na daljinu, već kako bi pomogla svim studenima koji potencijalno ne dođu do izražaja, upravo iz razloga što drugi kolege možda prepišu i tako dobiju veću ocjenu od njih, a zapravo nemaju više znanja iz područja koje se ispituje. Cilj aplikacije je uspostaviti sustav pravednog i akademski prihvatljivog ocjenjivanja svih studenata uz što manje stresa prilikom pisanja provjere znanja.

Izdvojeni članak

VsiTe: Kako izgleda kada studij surađuje s realnim sektorom?

Student: Sada se nagrađuje samo znanje

Kako je koristiti aplikaciju, ispričao nam je Lovro Matković, student treće godine Komunikacijskog menadžmenta na Bernaysu, koji je, kako kaže, kao student koji se trudi, sretan jer sada zna da svi imaju iste uvjete, odnosno da nitko ne vara.

Kako se osjećate dok koristite aplikaciju? Smeta li Vam što se snima?

Kao osoba koja se voli pripremiti i naučiti za ispit s razumijevanjem, naglasio bih da aplikacija Cheatless pruža osjećaj objektivnosti i sigurnosti. To proizlazi iz spoznaje da će se znanje nagraditi, ali i obrnuto.

Pomaže li vam činjenica da znate da Vaši kolege ne mogu varati te da je rezultat ispita time objektivan?

Naravno da je pošteno da svi studenti imaju istu, odnosno jednaku priliku. No, mišljenja sam da se uvijek treba fokusirati na sebe, a ne tražiti „alibije“ osvrćući se na druge. Smatram da rezultat i uspjeh nikada neće izostati ukoliko student uloži trud i vrijeme tijekom pripremanja za ispit.

Što biste promijenili? Imate li kakve prijedloge?

Definitivno želim pohvaliti inicijativu izrade Cheatless aplikacije. Mišljenja sam da je uvela i da će nadalje uvoditi mirniju i objektivniju atmosferu prilikom online rješavanja ispita. Aplikacija je dobra i apsolutno funkcionalna, ali svakako bih preporučio da se nastavi raditi na platformi jer mjesta za napredak uvijek ima.