Pretraga

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata dao nam je baš urnebesnu izjavu o studentskim izborima

A- A+

Usred pandemije, kada je većina studenata na nekom obliku online nastave, a neki čak van Zagreba, izbori za studentske predstavnike na zagrebačkom sveučilištu održavaju se – fizički. Pitali smo glavnog studentskog predstavnika Mihovila Miokovića da nam to prokomentira, a on nam je, sada već tradicionalno, dao baš urnebesnu izjavu.

mihovil miokovic

Mihovil Mioković, glavni studentski predstavnik na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: privatna arhiva

Jučer smo izvijestili o prvoklasnoj smijuriji zagrebačkih studentskih izbora. Na listi za sveučilišni zbor, gdje se direktno bira ukupno 17 predstavnika, točno je toliko i kandidata. Dakle, jedini je izbor glasati ili ne glasati, a opozicije nema. Dosta to govori o studentima i njihovoj želji da u svom predstavništvu, kojeg nerijetko oštro kritiziraju, naprave neku promjenu. No, to nije jedini bizarni element ovogodišnjih izbora. Naime, usred pandemije, kada je većina fakulteta na nekom obliku online nastave, a dobar dio studenata iz drugih krajeva u svojim mjestima prebivališta, izbori se održavaju – fizički.

Odgovor u četiri rečenice

Kontaktirali smo Mihovila Miokovića, predsjednika aktualnog saziva Studentskog zbora na zagrebačkom sveučilištu, de facto glavnog studentskog predstavnika. Pojasnili smo mu okolnosti. Preciznije: da je većina studenata na nekom obliku hibridne ili online nastave; da su studenti s prebivalištem van Zagreba vjerojatno van grada; a da i studenti sa zagrebačkom adresom vrlo izgledno ne moraju fizički odlaziti na faks pa je pitanje hoće li to učiniti za izbore.

Pitali smo ga potom, vrlo konkretno, je li kao glavni studentski predstavnik razgovarao s rektorom Damirom Borasom o mogućnosti provođenja izbora na daljinu. Zamolili smo ga, ako se taj razgovor dogodio, da nam ga ukratko prepriča. Ako se pak nije dogodio, pitali smo ga da nam objasni zašto. Nadalje, Miokovića smo upitali i za mišljenje radi li se o objektivnom problemu što se izbori održavaju u fizičkom obliku te ga, opet, zamolili da nam svoje stajalište pojasni u par rečenica. Na koncu, pitali smo ga i kako njegovi kolege iz Studentskog zbora ‘dišu’ po tom pitanju te koji su zaključak donijeli ako se o tome uopće raspravljalo.

Miokovićev odgovor sastoji se od ukupno četiri rečenice. Ukratko, rekao nam je da s rektorom nije razgovarao o organiziranju izbora na daljinu. Iako smo ga u istom upitu zamolili da nam pojasni zašto, to se nije dogodilo. Na naše drugo pitanje istaknuo je kako ne misli da je problem što se izbori održavaju fizički te napomenuo kako će se provesti po pravilniku o izborima poštivajući sve mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. To je, valjda, neko njegovo pojašnjenje u par rečenica. Na kraju, među studentskim predstavnicima, rekao je, bilo je govora o provođenju online izbora, ali nisu pronašli model koji bi jamčio tajnost glasovanja za svih 70.000 studenata s biračkim pravom.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu studentski izbori

Kakva smijurija! Na studentskim izborima kandidiralo se točno onoliko studenata koliko ih se i bira

‘Studentski domovi su puni’

Četiri rečenice uz minimalna pojašnjenja, ako ih takvima možemo nazvati, nisu jedino zanimljivo u njegovu odgovoru. Naime, na samom početku Mioković nam je napomenuo kako su “studentski domovi puni te se dobar dio studenata nalazi u Zagrebu, a i izbori su najavljeni dovoljno ranije kako bi kolege studenti imali priliku organizirati dolazak te kako bi došli glasati 23. ili 24. ožujka”.

Napomenimo da u zagrebačkim studentskim domovima, u punom kapacitetu, živi oko 7.000 studenata. Drugim riječima, to je oko deset posto svih studenata birača na zagrebačkom sveučilištu. Iz tog razloga nije baš jasno što Mioković želi reći s time da su “studentski domovi puni”. To je tek manji postotak studenata i birača koji ne znači baš puno za anticipacije o izlaznosti na studentske izbore. Osim toga, ironično, Mioković jako često u medijima govori da je najveći problem studenata u Zagrebu upravo nedovoljan smještajni kapacitet u domovima.

Što se tiče najave izbora i poticanja studenata da u njima participiraju, o tome dovoljno govore dvije činjenice. Prvo, na naslovnici službene stranice Sveučilišta uopće se ne može naći podatak da se trenutno održavaju izbori. Drugo, Studentski zbor na svojim društvenim mrežama, gdje predstavnike prati nešto više od 8.600 ljudi i putem kojih komuniciraju o svojim suradnjama i uspjesima, od početka akademske godine nije objavio ni jedno jedino slovo o nadolazećim studentskim izborima.

Boras se referira na propise

O tome je li razmatrao organiziranje studentskih izbora na daljinu te drži li objektivnim problemom činjenicu da će se održati fizički, upitali smo i rektora Borasa. Od njega smo jučer dobili nešto opširniji odgovor u kojem se uglavnom poziva na Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica kojim je, kako ističe, “uređen postupak izbora” u studentske zborove.

Izdvojeni članak
studenti

Kako funkcioniraju studentski predstavnici? Evo jedan kaže da ga uopće ne pozivaju na sjednice

“Izbori moraju biti provedeni na način koji osigurava rezultate izbora sukladno stvarnoj i slobodnoj volji birača, a provode se neposrednim glasovanjem putem glasačkih listića. S obzirom na bitnost pridržavanja propisanih procedura i okvira Pravilnika, navedeno podrazumijeva fizički, odnosno kontaktni postupak glasovanja. Slijedom navedenoga, rektor je postupio u skladu s odredbama pozitivnih pravnih propisa”, stoji u odgovoru rektora Borasa.

S obzirom na to da se izbori provode dva uzastopna radna dana, dodaje, uz poštivanje epidemioloških mjera, i da izbori na biračkim mjestima dnevno traju 12 sati, “svi studenti imaju priliku glasovati” čime je, ističe, “zadovoljen zakonom propisani uvjet osiguravanja jednakog prava pristupa studentskim izborima svim studentima”. Ni od rektora nismo dobili ni riječi o tome jesu li se razmatrali izbori na daljinu, kao ni stajališta o tome jesu li fizički izbori objektivan problem.