Pretraga

Boras potpisao sporazum s Vladom: Ustrojava se prvi studij domovinske sigurnosti u Hrvatskoj

A- A+

Sa Sveučilišta u Zagrebu ove su srijede priopćili kako je potpisan Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti. Njime se tako u Hrvatskoj prvi puta ustrojava studij domovinske sigurnosti. Sporazum je u ime Vlade potpisao ministar obrane Damir Krstičević, a u ime Sveučilišta rektor Damir Boras.

Foto: http://www.unizg.hr

Kako su poručili sa Sveučilišta u Zagrebu, temeljem potpisanoga Sporazuma ustrojit će se poslijediplomski specijalistički studiji, što predstavlja, citiramo, ‘nastavak izvrsne višegodišnje suradnje koje je ostvarena između Hrvatskoga vojnoga učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ i Sveučilišta u Zagrebu.’

Sporazum potpisan uoči 350. rođendana Sveučilišta u Zagrebu

Izdvojeni članak

Divjak pokleknula pred dijasporom: Dala zeleno svjetlo studiju iseljeništva na Hrvatskim studijima

– Jedan od strateških ciljeva ove Vlade uspostava je i razvoj sustava domovinske sigurnosti, a poslijediplomski specijalistički studij domovinske sigurnosti izravan je doprinos tome. Ovaj studij osigurat će interdisciplinarni model obrazovanja i istraživanja te pružiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti. Također, predmetni studij bit će temelj za standardizaciju procesa u sustavu i nadogradnju stečenih kompetencija kroz vježbe i praksu. Naša je želja sinergijski iskoristiti sve postojeće obrazovne i istraživačke kapacitete svih institucija sustava domovinske sigurnosti i sveučilišne zajednice, a u smjeru razvoja strateškoga partnerstva za sigurnost, poručio je ministar obrane, Damir Krstičević.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras ,izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom obrane i Hrvatskim vojnim učilištem.

– Sretni smo što u našoj 350. obljetnici potpisujemo ovaj sporazum koji je temelj naše daljnje suradnje, istaknuo je Boras te poručio kako će Sveučilište u Zagrebu dati punu potporu transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost.

Planira se pokretanje još jednog sveučilišta u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Krstičević planira pokretanje studija domovinske sigurnosti: Ovako je objasnio tu svoju namjeru

Sa Sveučilišta napominju kako potpisivanje ovoga Sporazuma predstavlja sljedeći korak u transformaciji Hrvatskoga vojnoga učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost ‘Dr. Franjo Tuđman’.

– Svjesni smo kako je ta transformacija dugoročan proces, ali sam uvjeren kako ćemo uz zajedničke napore i u suradnji s akademskom zajednicom u tome i uspjeti, rekao je Krstičević, napomenuvši kako će se na Sveučilištu obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’ osposobljavati budući časnici Hrvatske vojske, kao i drugi stručnjaci u državnim tijelima čija je djelatnost povezana s obranom i nacionalnom sigurnošću.

Kako ističu sa zagrebačkog Sveučilišta, uz temeljno vojno osposobljavanje za časnike HV-a na preddiplomskoj i diplomskoj razini, Sveučilište obrane i sigurnosti razvijat će i znanstveno-istraživačku djelatnost te studijske programe poslijediplomske razine, dijelom na bazi postojećih vojnih programa, a dijelom razvojem novih programa s naglaskom na programe u potpori sustava domovinske sigurnosti.

– Zahvalivši rektoru Borasu na dosadašnjoj potpori, kao i svima koji su dali svoj doprinos razvoju i jačanju višegodišnje suradnje, ministar Krstičević izrazio je uvjerenje kako će Ministarstvo obrane RH i Sveučilište u Zagrebu i ubuduće uspješno surađivati na dobrobit Hrvatske, priopćili su sa Sveučilišta u Zagrebu.