Pretraga

Boras se oglasio o prijavama za seksualno zlostavljanje, obrušio se na novinarku koja je pisala o tome

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras oglasio se o prijavi za seksualno zlostavljanje o kojoj je, prema pisanju Telegrama, bio obaviješten, no unatoč tomu prijavljenog je profesora nagradio počasnom titulom professor emeritus. U priopćenju nije bitno demantirao činjenice iz članka Telegrama, a za novinarku koja je o tome pisala je rekao da se “opsesivno, na tjednoj bazi bavi produciranjem klevetničkih tekstova o djelatnostima i tijelima Sveučilišta”.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nakon što je Telegram objavio da je zagrebački rektor Damir Boras znao za barem jednu prijavu za seksualno zlostavljanje pa prijavljenog profesora nagradio počasnom titulom professor emeritus, stigla je reakcija iz ureda rektora.

Izdvojeni članak

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Izvrijeđao novinarku

Odmah na početku priopćenja ističe da se zagrebačko sveučilište “jasno odredilo kao mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja, izrazilo snažnu potporu žrtvama i uputilo na institucionalno postupanje u slučajevima zlostavljanja ili sumnji na zlostavljanje”.

“Nije to bila samo proklamacija o postupanju Sveučilišta u odnosu na aktualizirane slučajeve spolnog uznemiravanja nego načelni stav Sveučilišta koji je za vrijeme mog rektorskog mandata za sve oblike zlostavljanja u praksi bio dosljedno provođen na razini Sveučilišta i na razini sastavnica. Jedino masivno odstupanje od te prakse događalo se na Filozofskom fakultetu u mandatu dekanice prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić, što je u konačnici dovelo do njene suspenzije s dužnosti dekanice”, napisao je rektor u priopćenju te nastavio dalje razlagati razloge smjene dekanice Vlahović-Štetić.

Odmah u nastavku priopćenja smijenjenu dekanicu Vlahović-Štetić dovodi u vezu s nagrađivanom novinarkom Telegrama Dorom Kršul. Kaže tako da je slučaj prijave za seksualno zlostavljanje s početka ovog teksta nastao u “medijskog koprodukciji smijenjene dekanice Filozofskog fakulteta i Dore Kršul”, za koju dalje navodi da se “inače opsesivno, na tjednoj bazi bavi produciranjem klevetničkih tekstova o djelatnostima i tijelima Sveučilišta”. Spomenuti se slučaj prijave seksualnog zlostavljanja, dalje navodi Boras, “pokušava plasirati kao ‘mega skandal rektora Borasa’“, a onda u nastavku navodi “tek onoliko činjenica koliko je dovoljno da se plasirani ‘mega skandal rektora Borasa’ pokaže u pravom svjetlu kao ‘mega skandal smijenjene dekanice i opsesivne novinarke'”.

‘Nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka’

Dalje u priopćenju, koje u cijelosti možete vidjeti na dnu teksta, navodi cijelu kronologiju događaja u čemu nema odstupanja od one kronologije koju Telegram navodi u svojem istraživačkom tekstu. U jednome dijelu Boras se osvrće na spornu prijavu studentice protiv umirovljenog profesora Filozofskog, a koja se tiče seksualnog zlostavljanja.

“Nakon očitovanja Profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka u odnosu na deponiranu izjavu članice Odsjeka pred Etičkim povjerenstvom. Izjava ima bitnih nedostatka da bi mogla poslužiti kao uporište za pokretanje etičkog postupka. Iz teksta izjave, koja inače nije predana preko urudžbenog ureda, nije razvidno kada je dana, kome je i s kojom svrhom upućena. Iz druge dokumentacije moglo se zaključiti da je dana i kod Dekanice deponirana s namjenom da spriječi donošenje prijedloga da Profesor bude kandidiran za počasno zvanje professor emeritus, čime je sama postala etički problematičnim dokumentom”, stoji u dijelu priopćenja rektora.

Cijeli dokument priopćenja, koji su sa zagrebačkog sveučilišta naslovili sa “Skandalozna proizvodnja skandala” možete pregledati ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [682.04 KB]