Pretraga

Dekanica PBF-a dala ostavku, i to rektoru osobno: On sad faksu poslao ‘upute za postupanje’

A- A+

Jadranka Frece, aferična dekanica PBF-a koja je novac trošila na Chanel i angažirala privatnu detektivku, više to nije. Podnijela je ‘bezuvjetnu, trenutku i neopozivu’ ostavku na tu poziciju, i to osobno rektoru Stjepanu Lakušiću. Sve smo to saznali iz njegova dopisa koji je danas upućen svim djelatnicima PBF-a, a u kojem im daje i daljnje ‘upute za postupanje’ te imenuje Damira Stanzera za ‘tehničkog voditelja’ koji će pravno zastupati faks do imenovanja privremenog dekana.

jadranka frece, dekanica PBF-a

Jadranka Frece, dekanica PBF-a
Foto: Google Maps screenshot | Youtube screenshot; UniZg

Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, podnijela je ‘bezuvjetnu, trenutnu i neopozivu ostavku’ na tu dužnost. Učinila je to 5. svibnja, osobno rektoru Stjepanu Lakušiću, u prostorijama rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Doznali smo do iz dopisa samog rektora Lakušića koji je danas upućen djelatnicima PBF-a. Prema sadržaju ostavke i ‘izričito izraženoj volji podnositeljice’, stoji u dopisu, neopoziva ostavka na snagu stupa upravo danas, 8. svibnja.

– To je pravno konstitutivan i meritoran trenutak od kojega prof. dr. sc. Jadranki Frece prestaje dužnost dekanice, i podudaran je s dosadašnjom praksom na Sveučilištu u slučajevima podnošenja neopozive ostavke dekana sastavnica te s preciznim shvaćanjima Odbora za statutarna pitanja, stoji u dopisu rektora Lakušića, koji dalje tumači kako s dekanicom prestaje i mandat njenim prodekanima.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Demanti na članak ‘Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe’

Dao im je i ‘upute za postupanje’ te imenovao ‘tehničkog voditelja’

Rektor dalje u dopisu šalje i precizne, kako ističe, upute za postupanje na PBF-u u periodu dok se ne odabere privremeni dekan. Dok se to ne dogodi tehnički će voditelj i pravni zastupnik PBF-a s, ističe rektor, ovlastima ravnatelja ustanove biti profesor tog faksa Damir Stanzer. On će, precizira se u dopisu, poduzimati samo one radnje koje su tehničke i koje ne trpe odgodu te za koje je izrijekom ovlašten ovim dopisom.

Stanzer će, stoji u dopisu, u primjerenom roku sazvati sjednicu fakultetskog vijeća s točkom dnevnog reda o izboru privremenog dekana. On je ovlašten poduzeti sve druge potrebne radnje da bi Vijeće PBF-a moglo provesti uredno, tajno glasovanje. Stanzer će ujedno i predsjedati tom sjednicom Vijeća. Njemu rektor preporučuje da se, zbog objektivnosti postupka, ne prijavljuje za privremenog dekana PBF-a. Ispod možete vidjeti cijeli dokument dopisa rektora (ako vam se ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

HND nagradio novinarku koje je otkrila afere dekanice PBF-a

Podsjetimo, prije gotovo dvije godine Dora Kršul, novinarka na Telegramu, objavila je prvi članak o tome kako dekanica Frece troši fakultetski novac na PBF-u. Nakon njenog otkrića o peglanju službene kartice, u čemu je sudjelovao i dekaničin tadašnji suradnik Damir Ježek, Ministarstvo financija poslalo je proračunsku inspekciju na taj faks.

Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića, i puno više. Kršul je tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. na Telegramu objavila seriju frapantnih članaka koji su pokazali razmjere trošenja fakultetskog novca na PBF-u. Među ostalim, PBF je u jednom trenutku fakultetskim novcem angažirao privatnu detektivku. Kršul je za svoja otkrića dobila i godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo.

Copy link
Powered by Social Snap