Pretraga

Dekanica PBF-a koja je karticom faksa kupovala Chanel: ‘Nikako se ne smatram rastrošnom’

A- A+

Dekanica PBF-a Jadranka Frece koja je kupovala Chanel karticom faksa i angažirala privatnu detektivku, kaže da nije rastrošna, već da brojke u njenom mandatu pokazuju sasvim suprotno. Rektor Stjepan Lakušić, kojemu je osobno dala svoju neopozivu ostavku, kaže da je ugled faksa u minusu.

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
Foto: srednja.hr | Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Jadranka Frece, aferična dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, poznata po neshvatljivom trošenju fakultetskog novca na Chanel i privatnu detektivku, dala je ostavku na tu poziciju. Dala ju je osobno rektoru Stjepanu Lakušiću, nakon čega je on u ponedjeljak 8. svibnja o tome obavijestio faks i zaposlenike. Postavio je tehničkog voditelja, profesora Damira Stanzera i dao upute za provođenje postupka izbora privremenog dekana. Sada već bivša dekanica Frece i zagrebački rektor Lakušić za HRT su, novinarki Vlatki Kalinić, dali izjave povodom ove ostavke.

‘Nikako se ne smatram rastrošnom’

Frece je tako kazala da je opstrukcija rada faksa i nje osobno kao dekanice trajala više od dvije godine. Uništen joj je, kazala je, profesionalni i privatni život jer je stigmatizirana kao ‘Chanel’, aferična i rastrošna dekanica, a brojke govore, veli za HRT, suprotno. Nije porekla, pritom, da se za troškove reprezentacije koristila kartica faksa. U manje od dvije godine poklone je poslovnim partnerima platila, podcrtava HRT, oko 10.400 eura.

– Nikako se ne smatram rastrošnom. Dapače, smatram da sam ovaj Fakultet unaprijedila. Zatekla sam osam milijuna kuna minusa na Fakultetu, a završavam s četiri milijuna kuna plusa, kazala je Frece za HRT.

Rektor Lakušić, kojemu je osobno dala svoju neopozivu ostavku, to ne odobrava.

– To nije nešto što je kao u privatnim tvrtkama „danas vidiš – sutra kupiš” i stvar je riješena. Ovdje morate opravdati svaki dio i naravno mora biti u planu nabave kad se tako nešto planira. Sigurno trebate dva ili tri puta više vremena da bi se vratilo ono povjerenje koje ta ustanova ima. U ovom slučaju riječ je o Fakultetu, izjavio je Lakušić za HRT.

Izdvojeni članak
jadranka frece, dekanica PBF-a

Dekanica PBF-a dala ostavku, i to rektoru osobno: On sad faksu poslao ‘upute za postupanje’

HND nagradio novinarku koje je otkrila afere dekanice PBF-a

Podsjetimo, prije gotovo dvije godine Dora Kršul, novinarka na Telegramu, objavila je prvi članak o tome kako dekanica Frece troši fakultetski novac na PBF-u. Nakon njenog otkrića o peglanju službene kartice, u čemu je sudjelovao i dekaničin tadašnji suradnik Damir Ježek, Ministarstvo financija poslalo je proračunsku inspekciju na taj faks.

Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića, i puno više. Kršul je tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. na Telegramu objavila seriju frapantnih članaka koji su pokazali razmjere trošenja fakultetskog novca na PBF-u. Među ostalim, PBF je u jednom trenutku fakultetskim novcem angažirao privatnu detektivku. Kršul je za svoja otkrića dobila i godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo.