Pretraga

Brucoških mjesec dana: Menza je sveti gral studiranja, a stariji studenti ne smatraju vas nesposobnim parazitima

A- A+

Ekipa s Filozofskog fura šareno i skroz je liberalna, ekonomisti se više sređuju za faks nego što su na njemu, a novinari… oni ti malo uče, stalno izlaze, skoro pa ni ne studiraju, neke su od već ustaljenih priča kad se govori o zagrebačkim studentima. I upravo zato mnoge novopečene brucoše nakon euforije oko upisa (željenog) fakulteta, posebno one kojima grad u koji dolaze nije poznat teren, počinju brinuti mnoge stvari. Hoću li se ondje snaći, kakvi će me ljudi dočekati te koje su čari X – ice, pitanja su na koje će vam četiri brucoška tjedna dati odgovore. I ugodno vas iznenaditi.

Kad smo se prije nekoliko mjeseci bojažljivo prijavljivali u Postani student i možda do zadnjeg trenutka mijenjali liste prioriteta, u glavama mnogih bila je jedna nit vodilja: okončati stresnu priču zvanu matura i uspješno upisati fakultet.

A kad je velika većina nas zaslužila studentski status te najduže ljeto pošteno iskoristila, uslijedila su propitkivanja o valjanosti našeg izbora, posebice ako taj izbor nije bio prvi. Očekivanja koje smo od fakulteta imali, uzbuđenost, ali i strah od nesnalaženja u obavezama, novom društvu, a često i gradu, obilježila su tjedan prije početka nastave gotovo svim brucošima. Pa i onim starijima.

Matura NIJE bila najveći i najgori ispit na svijetu!

Ipak, prvi nastavni tjedni riješili su (skoro) sve sumnje i nedoumice vezane uz poglavlje života u koje smo zakoračili. I doveli još uvijek pomalo zbunjene studente do niza spoznaja.

Izdvojeni članak

Objavljena i posljednja runda izvođača na Brucošijadi FER-a: Veliko pojačanje za elektronski program

Već ćete se na uvodnim predavanjima (nemojte ih preskakati!) uvjeriti da se visoko obrazovanje po mnogočemu razlikuje od srednjoškolskog, a da nedavno položena matura nije bila najveći i najgori ispit na svijetu. Uz to, nemojte misliti da je norijadom odzvonilo zamornim predavanjima čiju svrhu ne vidite.

Ovisno o vašim afinitetima i zagrijanosti za upisani studij, dosada će biti više ili manje prisutna. No, ne dopustite da vas ona pokoleba na ponekim predavanjima, odslušajte ih, dajte si vremena i izvucite najviše. Ako vam to nikako ne uspijeva, još jednom preispitajte svoj izbor. Možda se srednjoškolcima čini poput floskule, ali studirati znači proučavati, a proučavati područje koje vas u potpunosti ne zanima i ispunjava, doista nema prevelikog smisla.

Čari samostalnog organiziranja vremena

S druge strane, tijekom prvih mjesec dana fakultetske nastave sasvim sigurno možete naučiti više nego što biste naučili u 20 srednjoškolskih dana. No, koliko ćete od toga upiti i na koji način, ostavljen je vama na izbor.

Izdvojeni članak

Prosječni učenik u Hrvatskoj: Prepisuje, uči ‘5 do 12’ i vjeruje u dobru vezu za upis na faks

Iako nekim brucošima to može biti kobno na kraju semestra (čitaj: fakultetskog polugodišta), upravo je samostalno organiziranje vremena jedna od čari studentskog života. Jeste li učili kontinuirano, dan prije ili uopće niste, nitko neće provjeravati. Doduše, provjeravat će kolokvij, a ako na njega ne izađete ili ga padnete, to će učiniti zahtjevniji ispit tijekom ispitnih rokova. Tko živ, tko mrtav.

Ali sve informacije o kolokvijima, rokovima i obavezama pišu u Syllabusu (čitaj: planu i programu predmeta) kolegija koji je na Intranetu, reći će vam profesori na uvodnim predavanjima. Zaista, Intranet će vam postati jedna od nezaobilaznih web lokacija. Ondje ćete pronaći sve obavijesti, nastavne materijale i predavati domaće zadaće.

Stariji studenti ne misle da ste nesposobni paraziti, pričajte s njima u rupama između predavanja

Dijelovi ispitne literature također se ondje nalaze, a za sve ostale materijale i famozne skripte javite se starijim studentima. Dok prvaši nerijetko strepe pred facama-maturantima, na fakultetu to nije slučaj. Stariji studenti svoje mlađe kolege ne smatraju nesposobnim parazitima, susretljivi su i spremni im pomoći. I podijeliti iskustva, a to uvijek dobro dođe.

Izdvojeni članak

Dobre vijesti iz kuhinje: U ovim studentskim menzama od sada možete pojesti burek za manje od tri kune

Budući da vam neka predavanja, ako vam se posreći, neće biti obavezna, doimat će vam se da imate puno više slobodnog vremena. Nemojte da vas to zavara pa slobodno vrijeme kvalitetno iskoristite. Uz redovito ispunjavanje studentskih obaveza, dobro je naći vremena i za povremeni studentski posao. Osim punijeg džepa, on vam može pružiti malo iskustva, puno poznanstava, ali i dodatan redak u životopisu. Još jedna od čari studentskog života, vidjet ćete.

Velika čar iliti (ne)čar studentskog života budućih novinara, ali i ostalih studenata Sveučilišta su rupe između predavanja. U srednjoj bismo obožavali kad bi nam iz zbornice rekli: Slobodni ste jedan sat, idite na kavu. Ustvari, nekad nam nisu ni trebali govoriti, samoinicijativa je bila važnija.

‘Težak život’ na studentskim kavama i u voljenoj menzi

Kako god bilo, činjenica je da ćete na studentske kave biti osuđeni. Bile one u okolnim kafićima ili po cijeni od samo tri kune u Klubu studenata, svakako će vam trebati u danima kad ste na faksu od jutra do mraka. Zahvaljujući rupama.

Izdvojeni članak

Provjerite koju razinu prava na X–ici možete koristiti i kako dobiti veću subvenciju

Ali nema veze, s vama je ekipa s faksa koja će vas vrlo vjerojatno pozitivno iznenaditi. Ako se prvog dana srednje škole prisjećate s nelagodom, na faksu se takvo što neće dogoditi. Svi jednako zbunjeni, brzo ćete se sprijateljiti, zajedno provoditi pauze, razmjenjivati mišljenja i štošta drugo. Još jedna, možda i najveća čar fakulteta, upravo je mogućnost sklapanja prijateljstva s ljudima sličnih interesa. Naravno, to ne znači da ćete se družiti sa stotinu karakterno različitih ljudi, no okolina bez predrasuda ili odbacivanja zasigurno ugodno iznenađuje.

Ugodno iznenađuje i X-ica iliti studentska iskaznica ekvivalentna osobnoj iskaznici. Ovisno o razini subvencije, pruža povoljnije cijene hrane u menzama. A sva sreća da ih ima u blizini fakulteta. Za manje od desetak kuna ondje se može pošteno najesti. Osobito kad su na dnevnom meniju mlinci i piletina, to se ne propušta. Na vama je hoćete li se složiti ili ne, no mnogima menza u prvih mjesec dana toliko priraste srcu da je počnu nazivati gralom studentskog života. Važnijim od pokojeg popodnevnog predavanja.

Tete u referadi nisu tako grozne kao što se posvuda priča, samo se sjetite da su vam dale X-ice

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Što je referada?

Zadnja, ključna čar studentskog života svakako su izlasci. Studenti ne čekaju vikend, srijeda im odjednom postaje nova subota. I neka, no pazi da te na prvoj godini baš svaka Studentska srijeda, četvrtak i petak doslovno ne obore s nogu. Sve to zbog dobrobiti položenih ispita, novčanika i studentskog zdravlja.

Ali kako bi se o tome zaista vodilo računa, treba studirati duže od mjesec dana. I preživjeti prve kolokvije.

I da, referada nije najgori kutak fakulteta; gori je red ispred nje, a tete u referadi nisu grozne kao što se posvuda priča. Sjetite se da su vam dale X-ice.