Pretraga

Cijene dovedene do apsurda: Studenti uveli crne i bijele liste stanodavaca, a skupi stanovi više ne dolaze u obzir

A- A+

Facebook grupa Sveučilište u Zadru (studenti) okuplja točno 9.722 člana, a u nju je učlanjen i veći dio studenata tog Sveučilišta. Za svakoga od njih ne postoji mjesto u studentskom domu pa oni koji u Zadar dolaze studirati, smještaj moraju pronaći kod privatnog stanodavca. I tu u zadnje vrijeme nailaze na velike probleme – poplavu oglasa za stanove čije su cijene u nesrazmjeru s kvalitetom i općom gospodarskom situacijom. Stoga su jednostavno takve stanodavce odlučili bojkotirati. Oglasi za preskupe stanove u njihovoj će Facebook grupi biti zabranjeni, a uveli su i crne i bijele liste stanodavaca. Studente su pozvali i na bojkot stanodavaca koji nude stanove čija kvaliteta i cijena nije u srazmjeru.

Fotografija: www.hgtv.com

Kako bi ispitali mišljenje studenata, administratori grupe proveli su najprije anketu koja se odnosila na prihvatljivu visinu stanarine. U anketi je ukupno glasalo 690 osoba, a većina njih, 61% izjasnila se kako je u mogućnosti za najam izdvojiti najviše 1.000 kuna. Nadalje, njih 30% može izdvojiti najviše 1.200 kuna za stanarinu, a u oba slučaja riječ je o cijeni najma po studentu.

Visoka cijena, a loši uvjeti

Izdvojeni članak

Cimerica iz snova: Studentica s Cvjetnog traži sustanarku i uz ove kvalitete naći će je u roku keks

– Unatoč nedemokratičnosti koja nam je uporno pokušavana biti nametnuta, demokratskim smo putem došli do vašeg mišljenja i poražavajućih rezultata koji su, moram priznati, i mene osobno iznenadili: 90% anketiranih studenata u mogućnosti je izdvojiti najviše između 1000 (čak 60%!) i 1200 kn. Iako je bilo rasprave o tome jesmo li na dobrom putu uskraćujući brojnim iznajmljivačima priliku da se oglase, moram napomenuti kako je ovdje, čitajući iz rezultata ankete, prije svega, riječ o katastrofalnom stanju u društvu i činjenici da mnoge obitelji financijski vrlo teško podnose studiranje svoje djece u drugim gradovima. Ono se očituje velikim nerazmjerom cijena najma stanova i financijskih prilika brojnih roditelja koji za svoju djecu žele ono najbolje – da budu obrazovana, napisala je administratorica grupe.

Dodaje, u jednoj od rasprava spočitavala joj se ovakva cenzura, budući da živimo u uvjetima slobodnog tržišta, ali isto osjeća da se kao akademski građanin mora pokušati izboriti za pravo studenata.

– Napomenut ću da je ovo studentska grupa, i kao administratoru stranice, cilj mi je borba za studentska prava i dostojanstvo. Interese iznajmljivača u ovom slučaju ne mogu braniti, i ne želim, jer su cijene uistinu dovedene do apsurda. U pitanju su i katastrofalni uvjeti o kojim su se studenti izjasnili u svojim komentarima na ovu temu – od iznenadnog iseljenja iz stanova, otkazivanja ugovora i nepoštivanja dogovora, nemogućnosti ostajanja za vrijeme ispitnih rokova, nerazmjer veličine jedinice i broja stanara, nenajavljenih `inspekcija `, narušene privatnosti, nejasnih troškova plaćanja režija, spolne diskriminacije itd., i to sve „na crno“. No, naglašavam, u pitanju nisu stanovi koji svojim uređenjem, lokacijom i općenito tržišnom vrijednošću uistinu opravdavaju svoje cijene najma. S druge strane, činjenica je i da brojni iznajmljivači nisu zadovoljni stanjem stanova nakon iseljenja, no to su okolnosti u koje ne možemo ulaziti i ovise isključivo o ranije (ne)utvrđenom dogovoru između najmoprimca i najmodavca, napisala je administratorica grupe i pozvala studente na bojkot takvih oglasa.

Ako ste korektni idete na bijelu, a ako niste na crnu listu stanodavaca

Izdvojeni članak

Podstanarske muke: ‘Za garsonijere s istrošenim kaučima tražite 2000 kn – u kojem su Vam sustanari žohari!’

Kaže, nada se da će bojkot enormno skupih, neadekvatno opremljenih stambenih jedinica te katastrofalnih uvjeta s kojima se brojni studenti-najmoprimci susreću ujedno potaknuti odgovorne na otvaranje rasprave o proširenju kapaciteta, jer je upravo to ono što zadarskim studentima nedostaje.

Kao što je i spomenuto u rezultatima ankete, dodatan problem s kojim se susreće većina studenata u primorskom gradovima predstavlja i činjenica da velik broj stanodavaca postavlja rok za iseljenje već početkom lipnja, kada kreće sezona. Kako ispitni rokovi traju do 15. srpnja, razmatraju i bojkot takvih oglasa.

Osim toga, zadarski su studenti u grupu već uveli i crne, ali i bijele liste stanodavaca. Crna lista je ona na kojoj se stanodavac nikako ne želi naći, a bijela je lista stanodavaca s kojima su studenti imali dobra i pozitivna iskustva. Princip je jednostavan – studenti stavljaju snimku zaslona lokacije stana u dva odvojena albuma u grupi, a uz svaku od slika, bilo da je riječ o crnoj ili bijeloj listi, dodaju opis svog iskustva sa stanodavcem.