Pretraga

Dekan FPZG-a otkriva što misli o natječaju Sveučilišta koje u PR-u zapošljava umjetnika

A- A+

Prošloga tjedna pisali smo o neobičnom natječaju Sveučilišta u Zagrebu za radno mjesto stručnog suradnika u sveučilišnom Uredu za odnose s javnošću. Glavni uvjet natječaja bio je da se na njega mogu prijaviti oni s diplomom iz umjetničkog područja; time su zanemareni alumniji Sveučilišta u Zagrebu sa studijskih programa na kojima su se obrazovali za rad u odnosima s javnošću. Fakultet političkih znanosti izvodi takav studijski program, a što misli o natječaju Sveučilišta, upitali smo dekana FPZG-a Zorana Kurelića.

Dekan FPZG-a, profesor Zoran Kurelić | Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info, screenshot FPZG Facebook

Natječaj Sveučilišta u Zagrebu, zatvoren prošloga petka, raspisan je s ciljem pronalaska stručnog suradnika ili suradnice u sveučilišnom Uredu za odnose s javnošću. Kako nam je ukazao čitatelj koji je, tražeći posao, naišao na ovaj natječaj, glavni uvjet za zaposlenje u PR uredu uprave Sveučilišta jest – da osoba zapravo nije PR-ovac. Točnije, na natječaj su se mogle prijaviti tek osobe s diplomom sveučilišnog studija iz umjetničkog područja (primjerice, oni s diplomom Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije).

S obzirom na to da Sveučilište u Zagrebu na svoje dvije sastavnice – Fakultetu političkih znanosti i Hrvatskim studijima – izvodi studijske programe na kojima se studenti obrazuju za rad u odnosima s javnošću, glavni uvjet natječaja svakako je začuđujuć. O tome smo upitali čelnike ovih dviju sastavnica, dekana FPZG-a Zorana Kurelića i pročelnika Hrvatskih studija Maria Grčevića.

Kurelić: Na natječaj bi se mogli javiti svi s odgovarajućim ishodima učenja

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu zapošljava PR-ovca: Glavni uvjet je da nije završio PR!

Zoran Kurelić kazao nam je da sva saznanja o natječaju posjeduje iz našeg prošlotjednog teksta.

– Po meni, na natječaj za PR-ovca mogli bi se javiti svi s odgovarajućim ishodima učenja, uključujući studente Verna i Bernaysa. Ja mislim da bi studenti PR-a s Fakulteta političkih znanosti bili najbolji, ali to ne oduzima drugima pravo da se natječu, rekao nam je dekan FPZG-a.

Dodao je kako možda postoji jednostavan razlog zašto traže nekog iz umjetničkog područja, primjerice za dizajniranje promotivnih materijala.

– Ne znam što bi trebala raditi osoba suradnice u tom uredu pa ne mogu suditi, zaključio je Kurelić.

S Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu zasada nema odgovora

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, čiji se alumniji Komunikologije između ostaloga zapošljavaju u odnosima s javnošću, na naš upit do zaključenja teksta nije odgovorio. U potrazi za pojašnjenjem natječaja, obratili smo se i Sveučilištu u Zagrebu, no niti s njihove adrese nismo zaprimili nikakav odgovor. Kada i ako pristignu, svakako ćemo ih objaviti.

Izdvojeni članak

Rektor Boras zapošljava: Traži se pravnik u tijelu Sveučilišta koje kroji akademsku čestitost

Podsjetimo i kako nam je na natječaj Sveučilišta ukazao upravo bivši student Komunikologije s Hrvatskih studija, koji je u potrazi za poslom. Zapitao se ‘gdje je logika da Sveučilište koje ima programe za odnose s javnošću na dva fakulteta, u svom natječaju traži diplomu iz umjetnosti za ovu poziciju’.

– Ono, ako nas gaze oni koji nam osiguravaju diplomu, kakav je to primjer za tržište rada? Moja poanta je onda, ako smatraju takve studije bespotrebnima neka ih ukinu i to je to, a ne da obrazuju ljude koje ni ne planiraju zapošljavati ‘u svojim redovima’, rekao nam je ovaj bivši student HS-a s iskustvom rada u medijima i PR-u.