Pretraga

Dekanica PBF-a, ona što je spiskala fakultetski novac, bit će smijenjena? Na faksu skupili 90 potpisa

A- A+

Točno 90 od ukupno 143 člana Fakultetskog vijeća PBF-a dalo je svoj potpis za točku o smjeni dekanice Jadranke Frece. Dekanice koja je, podsjetimo, peglala službenu karticu, davala si mastodontske dodatke na plaću, fakultetskim novcem platila sebi portret od 12.000 kuna i sumnjivo naplaćivala kilometre na službenom autu.

jadranka frece

Foto i obrada: Screenshot Sveučilišni Zagreb | obrada srednja.hr

Parfemi, markirana odjeća, skupocjena šminka. Prije gotovo dvije godine Dora Kršul, istraživačka novinarka na Telegramu, objavila je prvi članak o tome kako Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, troši fakultetski novac. Nakon njenog otkrića o peglanju službene kartice, u čemu je sudjelovao i dekaničin tadašnji suradnik Damir Ježek, Ministarstvo financija poslalo je proračunsku inspekciju na taj faks.

Inspekcija sve potvrdila

Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića, i puno više. Kršul je tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. na Telegramu objavila seriju frapantnih članaka koji su pokazali razmjere trošenja fakultetskog novca na PBF-u.

Uz peglanje službene kartice i kupovanje parfema, odjeće i luksuznih predmeta, inspekcija je potvrdila da je PBF isplatio 1.303.846 kuna na studentske ugovore bez dokaza da su studentski poslovi zaista odrađeni. Konkretno, u vezi s tim Telegram je ranije objavio snimku iz koje je razvidno da je dekaničin ondašnji suradnik Ježek bio umiješan u malverzacije.

Inspekcija je potvrdila, prema pisanju Telegrama, da je dekanica Frece sebi isplaćivala mjesečne dodatke na plaću od 10.700 kuna, dala je naslikati osobni portret za 12.000 kuna, a na sumnjiv je način naplaćivala i putne troškove za prijeđene kilometre. Iako je razloga mali milijun, fakultetskim kolegama dekanice Frece tek je jedan od ovih poteza bio trn u oku.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

Skupili su potpise za razrješenje dekanice

Kako za Telegram u najnovijem nastavku piše Dora Kršul, to što je dekanica sebi isplaćivala dodatke na plaću gotovo do kraja prošle godine bila je kap koja je prelila času za profesore PBF-a, pa čak i njene najuže suradnike. Nekad nakon siječanjske sjednice Fakultetskog vijeća, članovi tog tijela, fakultetski profesori i studentski predstavnici, krenuli su prikupljati potpise za razrješenje Jadranke Frece s pozicije dekanica PBF-a.

Kako piše Telegram, u ovom trenutku prikupljeno je 90 potpisa, a vijećnika je ukupno 143. Bila im je potrebna, podsjetimo, trećina članova da se na jednu od idućih sjednica uvrsti točka o razrješenju dekanice. Sljedeća je sjednica zakazana za kraj veljače. Indikativan je detalj da su potpis za uvrštavanje točke o razrješenju dali i svi dekaničini prodekani, njih četvero. Dodatan sukob dogodio se između Frece i njene prodekanice za nastavu Ane Vukelić, oko objave demantija na stranicama faksa, o čemu više možete pročitati na Telegramu.