Pretraga

PBF poduzima radnje protiv aferične dekanice i drugih koji su krali? Rektor bez komentara

Nakon što je policija završila istraživanje na zagrebačkom PBF-u i potvrdila krađu javnog novca, iz odgovora trenutne dekanice te institucije vidljivo je da bi do nekih sankcija zaposlenika ipak moglo doći. No, dekanica kaže da do donošenja sudske odluke ne može pretpostavljati počinjenje djela, ali cijela situacija šteti ugledu fakulteta. Rektor Lakušić i dalje ne želi komentirati slučaj na PBF-u.

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, bivša dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu | foto: srednja.hr, Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Nakon dvije godine policija je završila istraživanje na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) u Zagrebu koje pokazuje da su zaposlenici te institucije počinili više kaznenih djela – od ‘peglanja’ službene kartice na kozmetičke i druge usluge do isplaćivanja novca preko studentskih ugovora. Prema Statutu zagrebačkog PBF-a njihovi zaposlenici podliježu stegovnoj odgovornosti za povrede svojih radnih obveza te za narušavanje ugleda fakulteta i sveučilišta.

‘PBF će poduzeti odgovarajuće radnje u odnosu na uključene osobe’

U Statutu stoji da Fakultetsko vijeće donosi pravilnik o stegovnoj odgovornosti kojim se utvrđuje sastav stegovnog povjerenstva, stegovna djela, sankcije i postupak, a Vijeće osniva i stegovno povjerenstvo. U Statutu stoji i da se nastavniku može otkazati ugovor o radu samo uz suglasnost Fakultetskog vijeća, osim ako je riječ upravo o stegovnoj odgovornosti ili prestanku ugovora o radu po sili zakona.

Budući da je policija izvijestila da su muškarac i tri osobe s PBF-a počinili više kaznenih djela, trenutnu obnašateljicu dekanskih obveza na toj instituciji, Branku Levaj, pitali smo hoće li zaposlenici ići na stegovni postupak, kakve bi sankcije njima mogle biti izrečene i ruši li ova situacija ugled PBF-a. Njezin odgovor daje naslutiti da bi zbog rušenja ugleda PBF-a mogle biti poduzete određene radnje.

– Do donošenja pravomoćne sudske odluke u navedenim predmetima protiv osoba zaposlenih na PBF-u, nismo u mogućnosti komentirati niti prejudicirati počinjenje djela koja su im stavljena na teret. Svakako povezivanje imena PBF-a s mogućim počinjenjem kaznenog djela, negativno utječe na ugled istog te će PBF, u okviru ovlaštenja kojima kao poslodavac raspolaže temeljem Zakona o radu i internih akata PBF-a, poduzeti odgovarajuće radnje u odnosu na uključene osobe, kazala nam je Levaj.

Izdvojeni članak
jadranka frece

Policija nakon 2 godine završila istraživanje na PBF-u: Zaposlenici su krali preko studentskih ugovora

Rektor Lakušić i dalje bez komentara

Statut Sveučilišta u Zagrebu također govori da zaposlenici Sveučilišta i sastavnica podliježu stegovnoj odgovornosti za povrjede radnih obveza te za narušavanje ugleda Sveučilištu. Tako zaposlenici Sveučilišta i sastavnica, stoji u Statutu, mogu stegovno odgovarati za propisano stegovno djelo. Rektora zagrebačkog Sveučilišta Stjepana Lakušića pitali smo hoće li zaposlenici PBF-a stegovno odgovarati te koliko je ta situacija narušila ugled sastavnice i cijelog fakulteta te što planira učiniti da spriječi ovakve situacije u budućnosti.

Komentar nismo dobili jer rektor i dalje ne želi komentirati ovu situaciju. Podsjetimo, rektor tijekom cijele situacije na PBF-u nije dao konkretan komentar. Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića o ‘peglanju’ službene kartice na ovoj instituciji još početkom godine. Bivša dekanica PBF-a Jadranke Frece čak je fakultetskim novcem angažirala privatne detektive, a njezin odvjetnik vrijeđao je Telegramovu novinarku.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tada je tražilo očitovanje rektora Lakušića. No, rektor se nakon toga oglasio skandaloznim pismom. Na PBF-u su prikupili 90 od potrebnih 143 potpisa članova Fakultetskog vijeća za pokretanje postupka razrješenja dekanice, a određen je i datum sjednice. No, na tu sjednicu Frece je dala veto tvrdeći da je protustatutarna, nezakonita i protuustavna. Podršku joj je tada dao Lakušić.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Zagrebački rektor Lakušić na dužnosti je već godinu dana: Ovo su plusevi i minusi u njegovu mandatu

Suspektno trošenje novca na PBF-a seže još u 2018. godinu

– Utvrđuje se da je postupak razrješenja dekanice Fakulteta ništetan i neodrživ. Sve provedene radnje razrješenja su nevaljane, radnje u tijeku zbog nevaljanosti treba obustaviti te odustati od svih planiranih pravnih radnji po tom pravnom pitanju, stajalo je u dopisu koji je potpisao rektor Lakušić.

Na kraju je Frece ostavku dala osobno rektoru, a Lakušić je kazao da je ranije spomenutu sjednicu morao zaustaviti jer bi ju kasnije netko mogao osporavati. Nakon toga Lakušić se više nije oglašavao o ovom slučaju, a neće ni sada kada je policija dovršila svoje istraživanje i sve proslijedila DORH-u.

Podsjetimo, suspektno trošenje javnog novca na zagrebačkom PBF-u seže još u 2018. godinu. Policija je potvrdila da su zaposlenici ove visokoškolske ustanove počinili više kaznenih djela. Potvrđeni su navodi o čudnim isplatama kroz studentske ugovore i o kupnji kozmetičkih usluga. Iznos koji je isplaćen ugovorima, navodi policija, još nije utvrđen, ali svakako je veći od 7.960 eura te je time oštećena visokoškolska ustanova. Iznos ‘peglanja’ službene kartice jest oko 9.680 eura. Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima još nije neutvrđena, a cijeni se većom.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: