Pretraga

PBF bira novu dekanicu, zbog negodovanja zaposlenika održan sastanak s rektorom

Nakon što je bivšu dekanicu Jadranku Frece lani na zagrebačkom PBF-u zamijenila privremena dekanica Branka Levaj, sada se bira novo vodstvo. Jedina kandidatkinja za novu dekanicu je Verica Dragović-Uzelac, redovita profesorica sa Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Kako je rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić nakon raspisivanja izbora dobio anonimni dopis djelatnika PBF-a o navodnim nezakonitim radnjama, Levaj nam je kazala kako sumnja da je navedeni dopis bio usmjeren prema potencijalnoj kandidatkinji za dekanicu.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb | foto: Google Maps

Nakon što je Jadranka Frece dala ostavku na dekanskoj poziciji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u svibnju prošle godine, privremena dekanica postala je Branka Levaj koja je krajem siječnja raspisala nove izbore za dekana. Jedina kandidatkinja je Verica Dragović-Uzelac, redovita profesorica sa Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo.

‘U dopisu se uz pregršt neistinitih tvrdnji navodi mogućnost kaznene prijave’

Kako je navedeno na internetskim stranicama PBF-a, Dragović-Uzelac na PBF-u radi od 1994. godine. U 2012. dobila je Godišnju nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti, u 2015. Godišnju državnu nagradu za značajno znanstveno dostignuće, a 2021. Nagradu PBF-a za postignutu znanstvenu izvrsnost. Levaj, privremena dekanica PBF-a, kazala nam je da će glasanje za dekanicu biti na Fakultetskom vijeću krajem ožujka. Napomenula je da je Fakultetsko vijeće izbore za dekana pokrenulo 25. siječnja, a program rada jedine kandidatkinje potvrđen je na sjednici zagrebačkog Senata u ožujku.

No, na sjednici Senata u veljači, vidljivo je iz zapisnika, rektor je govorio o sastanku koji je održan s upravom PBF-a nakon što je zaprimio dopis zabrinutih anonimnih djelatnika PBF-a. Levaj nam je rekla da je rektor dopis zaprimio 26. siječnja, dan nakon što su raspisani izbori za dekana.

– Dopis je upućen rektoru i prorektorima Sveučilišta u Zagrebu i dekanima svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, međutim ne i meni. U dopisu se uz pregršt neistinitih tvrdnji i bez ikakvih dokaza ‘ukazuje’ na tobožnje nezakonitosti na PBF-u i navodi se mogućnost kaznene prijave zbog svega toga. Na sastanku su sve teze iz dopisa argumentirano opovrgnute, te je rektor tražio da mu sve rečeno dostavim i u pisanom obliku. Mišljenja sam da je navedeni anonimni dopis jednim dijelom usmjeren prema u to vrijeme, potencijalnoj kandidatkinji za dekana PBF-a, rekla nam je Levaj.

Izdvojeni članak
jadranka frece

Policija nakon 2 godine završila istraživanje na PBF-u: Zaposlenici su krali preko studentskih ugovora

‘Anonimna pisma smatramo neprihvatljivim i neprimjerenim načinom komunikacije u akademskoj zajednici općenito’

Nastavila je da je sve djelatnike PBF-a obavijestila o sastanku i dopisu te da je provedena rasprava na sjednici Savjetodavnog dekanskog kolegija. Njezin stav i stav kolegija je da su ovakvi i slični anonimni dopisi nekonstruktivni i da ne donose ništa dobro. Na sjednici Senata dekan PMF-a Mirko Planinić kazao je da takvim pismima ne treba pridavati veliku pažnju, a rektor Lakušić odgovorio mu je da je njegov pristup bio partnerski i da je održao sastanak kako bi dobio odgovor i upoznao se sa situacijom.

– Također, anonimna pisma smatramo neprihvatljivim i neprimjerenim načinom komunikacije u akademskoj zajednici općenito, a posebno i stoga što sam od početka mandata otvoreno komunicirala s djelatnicima Fakulteta i s novinarima. S tim u vezi svi djelatnici će biti upoznati s ovim Vašim upitom te s mojim odgovorom, navela je Levaj koji mandat privremene dekanice traje najdulje do 17. svibnja.

Levaj smo pitali i ima li novih saznanja o postupcima koje institucije vode protiv bivše dekanice Jadranke Frece i profesora Damira Ježeka. Naime, Frece je ostavku dala nakon tekstova portal Telegram.hr u kojem su otkrili kako je ‘peglala’ službenu karticu, u čemu je sudjelovao i njezin suradnik Ježek. Iako nam je Levaj u listopadu rekla da do donošenja pravomoćne sudske odluke nisu u mogućnosti prejudicirati počinjenje djela, tada je navela da svako povezivanje imena PBF-a s mogućim kaznenim djelom negativno utječe na njihov ugled te da će poduzeti odgovarajuće radnje u odnosu na uključene osobe. Takve radnje ipak nisu poduzete.

– Prehrambeno-biotehnološki fakultet nema novih saznanja u vezi postupaka koje nadležne institucije vode protiv Jadranke Frece i Damira Ježeka, odnosno i dalje nemamo saznanja da li su navedeni zaposlenici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u međuvremenu stekli status okrivljenika ili optuženika u kaznenom postupku, zaključila je Levaj.