Pretraga

Demanti na članak ‘Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe’

A- A+

U ime Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dekanice prof. dr. sc. Jadranke Frece odvjetnik Zoran Vujasin na srednja.hr poslao je zahtjev za objavu odgovora na objavljenu informaciju vezano za članak ‘Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe’ autora Duje Kovačevića objavljenog 10. ožujka na portalu srednja.hr. Zahtjev za odgovor odvjetnika Vujasina, sukladno odredbama članka 56. i članka 57. Zakona o medijima, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
Foto: srednja.hr | Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Netočna je iznesena tvrdnja da je rektor ‘stao u obranu’ dekanice PBF-a, prof. dr. sc. Jadranka Frece, niti u tome ima ičeg ‘bizarnog’. Rektor je stao u obranu zakonitosti postupanja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu te je naložio usklađivanje sa Zakonom cijelog niza neusklađenih akata, nakon čega je moguće pokrenuti nove postupke uključujući i postupak razrješenja dekanice. Dokaz tome je rečenice iz dopisa, a koju je novinar ispustio, a koja glasi:

‘Potpuno definiran broj članova fakultetskog vijeća i njihova provenijencija nužna su pretpostavka da se mogu donositi odluke, pa potencijalno nakon toga na pravno siguran način pokretati i penalne procedure poput razrješenja dužnosnika’.

Netočno je tvrditi da je proračunska inspekcija potvrdila novinarska otkrića kada su ‘otkrića’ o kojima piše novinar proizašla iz uvida novinarke u prvostupanjski nalaz proračunskog nadzora. Netočno je da je PBF angažirao privatne detektive (u množini). Angažirana je jedna detektivka da uruči pismeno bivšem zaposleniku. Također je netočno da je odvjetnik vrijeđao novinarku.