Pretraga

Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe

Rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić kaže da je postupak razrješenja rasipne čelnice PBF-a Jadranke Frece ‘ništetan i neodrživ’. Stao je tako na stranu dekanice koja je fakultetski novac trošila na Chanel parfeme, markiranu odjeću, privatne detektive i odvjetnika koji vrijeđa novinare, a sebi davala mastodontske dodatke na plaću. U dopisu rektora, u čijem je posjedu portal srednja.hr, rektor doslovno daje upute profesorima kako se ponašati i kako voditi fakultet pa im snažno preporučuju da si međusobno ne daju otkaze i ne pokušavaju nekoga smijeniti, primjerice, aferičnu dekanicu.

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
Foto: srednja.hr | Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Jadranka Frece, rasipna dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, suspektno je trošila fakultetski novac. Sad to već znaju svi. Saznali su iz medija, a onda su to potvrdile i inspekcije državnih institucija. U jeku drame, izgubila je podršku svojih kolega na PBF-u. Nedavno je skupljeno 90 od potrebnih 143 potpisa članova Fakultetskog vijeća za pokretanje postupka razrješenja dekanice, a određeno je da će sjednica na kojoj će glasati o njenom razrješenju biti održana 10. ožujka. No, to se neće dogoditi jer je dekanica, kako smo izvijestili jučer, stavila ‘veto’ na spomenutu odluku, tvrdeći da je protustatutarna, nezakonita i protuustavna.

Izdvojeni članak
Jadranka Frece, dekanica PBF-a

Urnebesno: Dekanica PBF-a, koja kupuje Chanel, stavila ‘veto’ na odluku o vlastitom razrješenju

‘Postupak razrješenja dekanice je ništetan i neodrživ’

Da bi stvar bila bizarnija, podršku joj je upravo dao i rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić. Nakon što je od dekanice, i nekih njenih neistomišljenika dobio zahtjev za očitovanjem, jučer je, 9. ožujka uputio dopis u čijem smo posjedu. U tom dopisu rektor vrlo jasno i direktno staje na stranu rasipne dekanice, koja je fakultetski novac trošila na Chanel parfeme, markiranu odjeću, privatne detektive i odvjetnika koji vrijeđa novinare, a sebi na plaću davala mastodontske dodatke. Rektor je zatražio mišljenje Odbora za statutarna pitanja koji je održao sjednicu i, kako Lakušić kaže u dopisu, sve iscrpno analizirao.

– Utvrđuje se da je postupak razrješenja dekanice Fakulteta ništetan i neodrživ. Sve provedene radnje razrješenja su nevaljane, radnje u tijeku zbog nevaljanosti treba obustaviti te odustati od svih planiranih pravnih radnji po tom pravnom pitanju, rezolutno stoji u dopisu koji potpisuje rektor Stjepan Lakušić, koji je na čelo Sveučilišta u Zagrebu početkom ove akademske godine naslijedio notornog prethodnika Damira Borasa.

Kako bi se razriješila ‘vrlo složena situacija na Fakultetu’, piše rektor Lakušić, predlaže koncilijacijski rok od 60 dana koji počinje teći danas, 10. ožujka. Poziva sve dionike na faksu da tijekom tog roka pokušaju pronaći održiv način funkcioniranja. Ne staje na tome, već svima preporučuje ‘suzdržanost u tome roku’, odnosno ‘da se ne pokreću nikakvi postupci, da se ne pokreću postupci otkazivanja ugovora o radu ili razrješenja dekanice’.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Odvjetnik rasipne dekanice PBF-a vrijeđa novinarku: HND traži reakciju rektora

‘Dok je dekan na dužnosti on upravlja, nitko mu to ne smije uskraćivati’

Dodatno, rektor snažno preporučuje da se sjednice Fakultetskog vijeća uredno održavaju i da se donose odluke koje su ‘rutinske, potrebne i tehničke’ pa posebno, pazite sad, upozorava da se tijekom tog perioda ‘ne opstruira kvorum na sjednicama Fakultetskog vijeća’. Profesori i studenti na faksu dobili su tako, od rektora, upute kako da se ponašaju.

– Dok je dekan na dužnosti on je pravni zastupnik sastavnice i njezina odgovorna osoba, on njome upravlja i mora imati za to sve mehanizme te mu to nitko ne smije uskraćivati, neovisno kakav bio vrijednosni sud nekoga o dekanu. Dužnost prodekana u cijelosti je vezana i ovisi o dužnosti dekana, stoji u uputi rektora za postupanje na PBF-u.

PBF mora žurno raspisati i provesti izbore za studentske predstavnike te da u zakonskom roku izradi i donese novi Statut. Studentski izbori koncem ovog mjeseca održavaju na Sveučilištu u Zagrebu i svim njegovim fakultetima, a statute također svi faksevi moraju uskladiti s novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

– Snažno preporučam da Fakultet na precizan, nedvosmislen i pravno siguran način, isključivo statutarnim pravilima, propiše sastav fakultetskog vijeća. Sastav fakultetskog vijeća mora biti uređen statutarnim, a ne poslovničkim pravilima. Potpuno definiran broj članova fakultetskog vijeća i njihova provenijencija nužna su pretpostavka da se mogu donositi odluke, pa potencijalno nakon toga na pravno siguran način pokretati i penalne procedure poput razrješenja dužnosnika Fakulteta, navodi rektor Lakušić u uputi.

Dopis koji je rektor uputio na PBF u posjedu je portala srednja.hr, a možete ga vidjeti ispod. Ako vam se ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Sve afere dekanice Frece

Podsjetimo, prije gotovo dvije godine Dora Kršul, novinarka na Telegramu, objavila je prvi članak o tome kako Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, troši fakultetski novac. Nakon njenog otkrića o peglanju službene kartice, u čemu je sudjelovao i dekaničin tadašnji suradnik Damir Ježek, Ministarstvo financija poslalo je proračunsku inspekciju na taj faks.

Proračunska inspekcija potvrdila je novinarska otkrića, i puno više. Kršul je tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. na Telegramu objavila seriju frapantnih članaka koji su pokazali razmjere trošenja fakultetskog novca na PBF-u. Među ostalim, PBF je u jednom trenutku fakultetskim novcem angažirao privatne detektive.

Zbog svega navedenoga je postala meta izvjesnog odvjetnika dekanice Zorana Vujasina koji ju je vrijeđao i njene upite nazivao tendencioznima. Zbog toga je nedavno reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo koje je uputilo dopis zagrebačkom rektoru Stjepanu Lakušiću, tražeći ga za reakciju zbog ponašanja dekanice PBF-a, fakulteta unutar Sveučilišta u Zagrebu na čijem je on čelu.

Dopuna članku 7.4.2023. u 12:45 sati

Odvjetnik Zoran Vujasin poslao je na srednja.hr demanti ispred PBF-a i dekanice Jadranke Frece na ovaj članak, naslova ‘Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe’. Taj demanti možete pročitati ovdje.